Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Ελπίδες για θεραπεία του διαβήτη με το νυστέρι. Στην Ιταλία ξεκινά μια πειραματική έρευνα για τη θεραπεία της ασθένειας με δύο διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές: το γαστρικό μπαϊπάς και τη χολο-παγκρεατική παράκαμψη. Στην πειραματική αυτή έρευνα, που θα αρχίσει τον Οκτώβριο, θα πάρουν μέρος δεκαοχτώ νοσοκομεία και τριακόσιοι εθελοντές διαβητικοί. Στους εκατό από αυτούς θα γίνει επέμβαση με την τεχνική της χολο-παγκρεατικής παράκαμψης, σε εκατό θα γίνει επέμβαση με την τεχνική του γαστρικού μπαϊπάς, που χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ για τους παχύσαρκους, και στους υπόλοιπους εκατό θα συνεχιστεί η κλασική θεραπεία του διαβήτη με τα φάρμακα.

Πρόκειται για τρεις διαφορετικές διαδικασίες, αν και ο στόχος είναι ο ίδιος: να μειωθεί η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και των λιπών. Με την τεχνική της χολο-παγκρεατικής παράκαμψης αφαιρείται ένα μέρος από το κάτω μέρος του στομάχου και το υπόλοιπο συνδέεται με το τελευταίο τμήμα του εντέρου. Ταυτόχρονα δημιουργείται μια άλλη οδός για τη χολή και τις παγκρεατικές εκκρίσεις, ουσίες απαραίτητες για την απορρόφηση των λιπών, που εναποτίθενται έτσι στο τελικό τμήμα του εντέρου.

Με το γαστρικό μπαϊπάς δημιουργείται ένας μικρός γαστρικός θύλακος στο στομάχι (αποκλείοντας πάνω από το 90% του στομάχου), ο οποίος το ενώνει με το έντερο παρακάμπτοντας τον δωδεκαδάκτυλο και το πρώτο κομμάτι του εντερικού σωλήνα.
Τα νοσοκομεία που συμμετέχουν στην έρευνα αυτή θα χρησιμοποιήσουν το καθένα την τεχνική στην οποία έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και μόνο στο νοσοκομείο Magenda θα γίνουν και τα δύο είδη των επεμβάσεων. Τα αποτελέσματα στους εθελοντές οι γιατροί θα τα μελετήσουν μεμονωμένα αλλά και συνολικά για να διαπιστώσουν αν οι χειρουργικές επεμβάσεις θα αποτελέσουν τη θεραπεία του μέλλοντος για το διαβήτη.

Στους κύκλους των γιατρών ήδη έχουν αρχίσει να μιλούν για «μεταβολική» χειρουργική, ενισχύοντας την ιδέα ότι ο διαβήτης είναι επίσης μια ασθένεια των εντέρων που συνδέεται με μία ή περισσότερες ουσίες που παράγονται από τον δωδεκαδάκτυλο ή από άλλα μέρη του πεπτικού συστήματος τα οποία διευκολύνουν την εμφάνισή του ή την παραμονή του. «Είναι μια σημαντική έρευνα» σχολίασε ο Γκαμπριέλ Ρικάρντι, πρόεδρος των Ιταλών Διαβητολόγων. «Μέχρι όμως να έχουμε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί. Υπάρχουν μερικές αποδείξεις ότι οι παχύσαρκοι διαβητικοί που έκαναν επέμβαση είχαν και απώλεια βάρους αλλά και βελτίωση του διαβήτη τους. Ομως για τους υπέρβαρους και τους αδύνατους διαβητικούς χρειάζονται ακόμη πολλές αποδείξεις», δήλωσε.


Πηγή: www.espressonews.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου