Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010

(Υπ' όψη των κ.κ. συντακτών του ρεπορτάζ υγείας)

424 ΓΕΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Α΄ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Διευθυντής:Αρχίατρος Γεώργιος Γκούβας

Β΄ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Διευθυντής:Αρχίατρος Βασίλειος Βραγγάλας

8η ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010
Αμφιθέατρο 424 Γ.Σ.Ν.Ε.

Θεσσαλονίκη Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

 

Επανάσταση στην εξέλιξη της ορθοπαιδικής επιστήμης έχουν προκαλέσει οι νέες διαγνωστικές και χειρουργικές δυνατότητες, που προσφέρει η αρθροσκόπηση. Οι διαγνωστικές και χειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό των αρθρώσεων με μικρές τομές και εισβίβαση μικροκάμερας και εργαλείων 1,9 - 4 χιλιοστών και αποφυγή της κλασικής αρθροτομής αποτελούν μεγάλο επιστημονικό επίτευγμα στο χώρο της Ορθοπαιδικής Χειρουργικής. Με την τεχνική αυτή δίνεται η δυνατότητα του άμεσου ελέγχου μιας άρθρωσης, ώστε ο ορθοπαιδικός χειρουργός να έχει σαφή εικόνα της κλινικής κατάστασης και να εφαρμόσει έτσι έγκαιρη θεραπεία πριν η φθορά, που ενδεχόμενα υπάρχει μετά από ένα τραυματισμό, προχωρήσει σε σημείο, που να καθιστά δύσκολη και επώδυνη την επέμβαση. Επίσης  χάρη στην εξέλιξη της αρθροσκοπικής χειρουργικής μπορεί να γίνει και εγχείρηση της τραυματισμένης ή προβληματικής άρθρωσης χωρίς τη δημιουργία μεγάλου χειρουργικού τραύματος.
Τα επιτεύγματα της τεχνολογίας έδωσαν τη δυνατότητα στους ορθοπαιδικούς χειρουργούς να αρθροσκοπούν πλέον σήμερα όλες σχεδόν τις αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος και με τη βοήθεια μικροεργαλείων να πραγματοποιούν λεπτές και εξειδικευμένες μικροχειρουργικές επεμβάσεις στο εσωτερικό τους.

Οι επεμβάσεις αυτές έχουν πλειάδα πλεονεκτημάτων, όπως εύκολη, ανώδυνη και ταχεία μετεγχειρητική πορεία, ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο, μηδενισμό σχεδόν μετεγχειρητικών φλεγμονών, ελαχιστοποίηση του κόστους νοσηλείας και ταχύτατη επαναφορά των ασθενών στις εργασιακές δραστηριότητες.

Ιδιαίτερο επίτευγμα των τελευταίων ετών είναι η εμφύτευση ομόλογων χονδροκυττάρων σε ασθενείς με απώλεια αρθρικού χόνδρου και αποφυγή έτσι μελλοντικής οστεοαρθρίτιδας.

Σήμερα οι αρθροσκοπικές επεμβάσεις καλύπτουν το 30%-40% του συνόλου των ορθοπαιδικών επεμβάσεων.

Οι προηγμένες αυτές τεχνικές, που έχουν πλέον εφαρμογή, εκτός από το γόνατο και τον ώμο και στις υπόλοιπες αρθρώσεις, όπως του αγκώνα, του καρπού, του ισχίου και της ποδοκνημικής, θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στην 8η αρθροσκοπική ημερίδα, που διοργανώθηκε από τις Α΄ και Β΄ Ορθοπαιδικές Κλινικές του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση των αρχιάτρων ορθοπαιδικών Γεωργίου Γκούβα και Βασιλείου Βραγγάλα αντίστοιχα και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου από τις 8.30 μέχρι τις 16.30.

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Loading...