Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Η μαριχουάνα βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο και τους μυϊκούς σπασμούς που προέρχονται από την πολλαπλή σκλήρυνση και άλλες νευρολογικές διαταραχές. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι απόρροια 20ετών κλινικών δοκιμών.

Ο δρ IgorGrant, διευθυντής στην ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «καλά στοιχεία, αφού η μαριχουάνα θα μπορούσε να είναι δραστική ως θεραπεία πρώτης επιλογής για τη νευροπάθεια, μία κατάσταση που προκαλεί μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και πόνο».

«Επικεντρωθήκαμε σε νόσους για τις οποίες δεν επαρκούν οι υπάρχουσες θεραπείες και σε περιπτώσεις που τα διαθέσιμα φάρμακα δεν ανακουφίζουν από τα επώδυνα ή ενοχλητικά συμπτώματα» λέει ο ίδιος.

Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών που έγιναν από το Πανεπιστήμιο του Mississippi, που έχει ειδική ομοσπονδιακή άδεια για έρευνα σε μαριχουάνα, οι ασθενείς που έλαβαν χαμηλή δοσολογία της δραστικής ουσίας τετραϋδροκαναβινόλης (THC), είχαν την ίδια ανακούφιση από τον πόνο.

Επιπλέον, τα στοιχεία κατέδειξαν ότι δεν υπήρξε αρνητική επίδραση από μακροχρόνια χρήση μαριχουάνας.

«Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μαριχουάνα, για παράδειγμα, προκαλεί εμφύσημα ή καρκίνο του πνεύμονα ή χρόνια βλάβη στον εγκέφαλο», λέει ο δρ Grant.

Το Κέντρο Ιατρικών Μελετών Κάνναβης στις ΗΠΑ έχει εγκρίνει 15 κλινικές μελέτες, πέντε από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί και δύο βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η μελέτη δημοσιεύεται σε συγκεκριμένη στιγμή

Την στιγμή όμως, που οι ειδικοί εκφράζουν την ανάγκη περισσότερων μελετών, το μέλλον του ιατρικού Κέντρου είναι αβέβαιο.

Το Λος Άντζελες βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο και θα αποφασίσει εάν θα κλείσει τις περισσότερες από τις 1.000 κλινικές μαριχουάνας στην πόλη, με ειδικό διάταγμα.

Η απόφαση από το Συμβούλιο ελήφθη με πλειοψηφία 9 προς 3 αλλά πριν τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να υπογραφεί από το δήμαρχο Αντόνιο Βιλαραϊγκόσα και να ενεργοποιηθεί παράλληλα μία άλλη, ξεχωριστή διάταξη νόμου για τα τέλη λειτουργίας αυτών των κλινικών, η οποία απαιτεί τουλάχιστον 45 ημέρες.

Οι κλινικές μαριχουάνας θα περιορισθούν σε 70 προκειμένου να υπάρχει καλύτερος έλεγχος, αφού όπως ισχυρίζονται κυβερνητικές πηγές αντί για ιατρικούς σκοπούς έχουν εξελιχθεί σε εμπορικές επιχειρήσεις που τροφοδοτούσαν τους πάντες αδιακρίτως.

Επιπλέον, θα τεθούν νέα όρια που προβλέπουν να απέχουν τουλάχιστον 300 μέτρα από σχολεία, πάρκα, βιβλιοθήκες και εκκλησίες, ενώ το ωράριο λειτουργίας τους περιορίζεται από τις 10.00 ως τις 20.00.

Αλλά το θέμα απέχει πολύ από την τελική του διευθέτηση καθώς, οι υπερασπιστές κάποιων από αυτές τις κλινικές απειλούν να προσβάλουν την απόφαση στο δικαστήριο ή να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν την εφαρμογή της, ζητώντας να ψηφίσουν οι κάτοικοι για το θέμα.

Άλλοι υποστηρικτές των συγκεκριμένων κλινικών δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργαστούν με το δήμο για να τροποποιηθεί το μέτρο το οποίο λένε ότι το παρατράβηξε.

Εκπρόσωπος του δημάρχου δήλωσε ότι «η νομοθεσία δεν είναι τέλεια αλλά ο δήμαρχος αισθάνεται ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση και είναι καιρός η πόλη να εστιάσει την προσοχή της στα άλλα πιεστικά θέματα που αντιμετωπίζει».

Οι αντίπαλοι της εφαρμογής της ρύθμισης, μπορούν να τη μπλοκάρουν εάν συλλέξουν τις επόμενες 30 ημέρες, 28.000 υπογραφές υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος ενώ σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους μία λιγότερο περιοριστική εναλλακτική πρόταση.

Σύμφωνα με τον Νταν Ντάνκαν, εκπρόσωπο της οργάνωσης «Αμερικανοί για την Ασφαλή Πρόσβαση», αυτοί οι περιορισμοί καθιστούν ουσιαστικά αδύνατο να βρεθεί κατάλληλο ακίνητο για τις κλινικές στο Λος Άντζελες, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Στο Λος Άντζελες λειτουργούν περίπου 1.000 κλινικές μαριχουάνας στο πλαίσιο της πρότασης νόμου 215 του 1996 που αποποινικοποίησε την χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους και μετά από ένα δημοψήφισμα του 2003 που επέτρεψε να καλλιεργείται μαριχουάνα και να διανέμεται σε ασθενείς με συνταγή μέσω μη κερδοσκοπικών οργανώσεων.

Αλλά ορισμένα στελέχη των τοπικών αρχών διαμαρτυρήθηκαν ότι τα πράγματα τέθηκαν εκτός ελέγχου και πολλά καταστήματα διάθεσης λειτουργούν ως εμπορικές επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες τόσο σε ασθενείς με καρκίνο όσο και σε χρήστες του ναρκωτικού για ψυχαγωγία.

«Θέλουν να χρησιμοποιούν μαριχουάνα, όποτε θέλουν, όπου θέλουν, δε νοιάζονται για τις κοινότητες ή τις επιπτώσεις στις γειτονιές, θέλουν να χρησιμοποιούν την μαριχουάνα για να φτιάχνονται, εμείς τη θέλουμε μονάχα για ιατρικούς σκοπούς», δήλωσε ο σύμβουλος Ντένις Ζάιν.

Το 2007, το Λος Άντζελες επέβαλε προσωρινή αναστολή στην λειτουργία των κλινικών αλλά εκατοντάδες άρχισαν να λειτουργούν έκτοτε, οι περισσότερες των οποίων από πέρυσι που ο πρόεδρος Ομπάμα άλλαξε την πολιτική των κυβερνήσεων Μπους και έδωσε τέλος στις εφόδους ομοσπονδιακών αρχών στις 14 πολιτείες όπου έχει νομιμοποιηθεί η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς.


Πηγή: ygeia.tanea.gr 

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου