Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τη δημιουργία πολυδύναμων βλαστοκυττάρων από δερματικά κύτταρα ασθενών με σπάνια γενετική νόσο αντιστράφηκε η διαδικασία της κυτταρικής γήρανσης, εύρημα που ενδέχεται να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση τόσο της γήρανσης όσο και του καρκίνου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βοστόνης και το Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων του Χάρβαρντ, τα επαγόμενα πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS) προέρχονται από δερματικά κύτταρα, τα οποία αναπρογραμματίζονται στο εργαστήριο έτσι ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα να μετατρέπονται σε άλλους τύπους κυττάρων.

Στο πείραμά τους, οι επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν μια σπάνια, κληρονομούμενη διαταραχή πρόωρης γήρανσης, τη συγγενή δυσκεράτωση, η οποία προκαλεί συμπτώματα γήρανσης και συνδέεται με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Η πολύ σπάνια αυτή νόσος, εξηγούν οι επιστήμονες, διαγιγνώσκεται συνήθως σε ηλικία μεταξύ 10 και 30 ετών και περίπου οι μισοί ασθενείς παρουσιάζουν ανεπάρκεια του μυελού των οστών, που σημαίνει ότι ο μυελός τους δεν είναι πλέον σε θέση να παράγει κύτταρα αίματος και ανοσοκύτταρα όπως πρέπει.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν στο εργαστήριο iPS βλαστοκύτταρα από δερματικά κύτταρα ασθενών με συγγενή δυσκεράτωση προκειμένου να μελετήσουν τη νόσο, διαπίστωσαν ότι η διαδικασία δημιουργίας των βλαστοκυττάρων φάνηκε να αντιστρέφει ένα από τα βασικά συμπτώματα της νόσου στα κύτταρα.

Στη σπάνια αυτή νόσο, επισημαίνουν οι επιστήμονες στο περιοδικό Nature, τα κύτταρα χάνουν τελομεράση, ένα ένζυμο που συμβάλλει στη διατήρηση των τελομερών, το μήκος των οποίων είναι γνωστό ότι συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μετατροπή των δερματικών κυττάρων των ασθενών σε iPS συνέβαλε στην αποκατάσταση των βλαβών των τελομερών, αντιστρέφοντας έτσι τη διαδικασία της κυτταρικής γήρανσης.

«Η εργασία μας δείχνει πώς ο αναπρογραμματισμός των δερματικών κυττάρων ενός ασθενή σε βλαστοκύτταρα μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμες απροσδόκητες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο από την οποία πάσχει», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Dr. George Daley.

Πηγή: Reuters

http://www.healthview.gr/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου