Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Πριν μερικές μέρες διορίστηκαν οι διοικητές των ΥΠΕ, οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι του ΕΚΑΒ και άλλων οργανισμών που ανήκουν στο υπουργείο υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν μας παραξένεψε καθόλου η επιλογή τους, αν και δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, από αξιόλογα άτομα, έγιναν μέσω του opengov.gr

Εντός των επόμενων ημερών περιμένουμε και τους διορισμούς των διοικητών (μάνατζερ) στα νοσοκομεία, τα ιδρύματα και γενικά τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Δυστυχώς αν και στη χώρα μας υπάρχουν δεκάδες αναξιοποίητοι απόφοιτοι μεταπτυχιακών τμημάτων διοίκησης υπηρεσιών υγείας και παρόλο που η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένα προσόντα για τους διοικητές, το Υπουργείο προτιμούσε πάντα, την τοποθέτηση, ειδικά στον τομέα της πρόνοιας, συνταξιούχων και μη επιστημονικά καταρτισμένων, κομματικά προσκείμενων ατόμων

Είναι γεγονός ότι όλοι αυτοί προσπαθούν να μάθουν στην πράξη ή όπως λέμε «στου κασίδα το κεφάλι», χωρίς καμία θεωρητική κατάρτιση και μάλιστα αμειβόμενοι ως μάνατζερ!

Ειδικά ο τομέας της πρόνοιας σφύζει από τέτοια περιστατικά, τα οποία μας κάνουν να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνειΆνθρωποι με ειδικότητες άσχετες με το μάνατζμεντ ή συνταξιούχοι χωρίς ιδέα του τι σημαίνει ηγεσία, διοίκηση ολικής ποιότητας, feedback, διασφάλιση ποιότητας, ικανοποίηση ασθενή, προσωποκεντρικός προσανατολισμός, οικονομοτεχνική μελέτη, καλούνται εδώ και χρόνια να «υπηρετήσουν» ως «διοικητές» σε νευραλγικά πόστα της πρόνοιας, χωρίς βέβαια επιτυχία και με αποτέλεσμα οι δομές αυτές εκτός των απαράδεκτων συνθηκών και παροχής υπηρεσιών να καρκινοβατούν.

Χωρίς να αναφέρομαι σε συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις, όχι λόγω ατολμίας αλλά λόγω πληθώρας, θα πω ότι, η μέχρι σήμερα πολιτική του υπουργείου υγείας σε αυτό τον τομέα έχει αποτύχει οικτρά. Όχι μόνο ο χρήστης της όποιας υπηρεσίας δεν λαμβάνεται υπόψη αλλά τα επιχειρησιακά σχέδια, άλλως business plans, είναι όνειρα θερινής νυκτός.

Έτσι για άλλη μια φορά τα άτομα με αναπηρία έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και στα χέρια του κάθε επίδοξου «μάνατζερ». 

Για να μην αναφέρουμε επίσης ότι, κάποιοι από το προσωπικό των προνοιακών υπηρεσιών είναι ανεκπαίδευτοι σε ότι αφορά τους αναπήρους και βλέπουν την εργασία τους ως αγγαρεία…

Φυσικά και υπάρχουν κάποιοι με τα απαραίτητα προσόντα, οι οποίοι είτε χάνονται στο πλήθος, είτε αγανακτούν από τις ατέρμονες προσπάθειες τους να προσφέρουν, βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών.

Όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, περιστατικά που αφορούν θανάτους, κακοποίηση, κλπ. και τα οποία αναφέρονται κατά καιρούς στις εφημερίδες, τα κανάλια ή το Ίντερνετ, θα τείνουν να γίνονται καθημερινό φαινόμενο.

Δυστυχώς το φάντασμα της πρώην βασίλισσας Φρειδερίκης και του φιλάνθρωπου αντί του κοινωνικού κράτους μας στοιχειώνει ακόμα.

Αξιότιμη υπουργέ υγείας, κυρία Ξενογιαννακοπούλου, έχετε την πρόθεση να κάνετε τη μεγάλη αλλαγή ή θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την εξέλιξη του ναυαγίου;

 

Βασίλης Δημητριάδης

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου