Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΟΑΕΕ εντόπισε 15 γιατρούς που μέσα σε δύο μήνες συνταγογράφησαν φάρμακα αξίας άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του Γερ.Βουδούρης. Πλεόνασμα για το Ταμείο μετά από πολλά χρόνια.

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις πρακτικές γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με Ταμεία και τα υπερχρεώνουν δραματικά παρουσίασε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΟΑΕΕ Γερ.Βουδούρης.

Από αυτά ξεχωρίζει η περίπτωση όπου 15 γιατροί, σε όλη την Επικράτεια, μέσα σε δύο μήνες συνταγογράφησαν ο καθένας φάρμακα που ξεπερνούν σε αξία τις 150.000 ευρώ. Εχει ήδη ξεκινήσει διοικητική έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών, ενώ όπως έγινε γνωστό πρόκειται για νεαρούς σε ηλικία γιατρούς.

Το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης που ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Οκτώβριο, «άνοιξε τα μάτια» στη νέα διοίκηση του Οργανισμού και ο κ.Βουδούρης παρουσίασε τα στοιχεία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Μέχρι την εφαρμογή του νέου συστήματος, οι συμβεβλημένοι γιατροί, «έκοβαν» κάθε μήνα 300.000 συνταγές περίπου με μέση δαπάνη για τον ΟΑΕΕ 25 εκατ. ευρώ.

Ο ηλεκτρονικός έλεγχος προκάλεσε, από τον Οκτώβριο ως το τέλος Δεκεμβρίου, μείωση της δαπάνης κατά 73,40%, σε σχέση με αυτήν του 2008.

Αντίστοιχα, οι μεγάλες φαρμακευτικές εισέπραξαν 70% λιγότερες αμοιβές για τα προϊόντα τους. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βουδούρης, εταιρεία που το 2008 εισέπραξε 16 εκατ. ευρώ από το Ταμείο, φέτος θα πάρει περίπου 5 εκατ. ευρώ.

θετικά τα μηνύματα για τον ΟΑΕΕ

Ο πρόεδρος του Οργανισμού σημείωσε ότι με τα τρέχοντα στοιχεία μισοί περίπου από τους ασφαλισμένους είναι ηλικίας 40 ως 50 ετών και οι υπόλοιποι κατά μία δεκαετία νεότεροι.

Υπάρχει συνεπώς χρονικό περιθώριο και ευελιξία για τον κλάδο των συντάξεων.

Μάλιστα, το 2010 ο ΟΑΕΕ έκλεισε με πλεόνασμα 30 .εκατ ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι 570.000 από τους 800.000 ασφαλισμένους έχουν καταβάλλει τις εισφορές τους.

Κακοπληρωτές από κούνια, όχι λόγω κρίσης

Η κακή κατάσταση στην οικονομία έχει αυξήσει τις οφειλές εισφορών στον Οργανισμό, που φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία.

Ο κ.Βουδούρης σημείωσε ότι η μελέτη των στοιχείων απέδειξε «ότι 300.000 ασφαλισμένοι παραμένουν οφειλέτες για περισσότερα από 5 χρόνια και όχι μόνο τα δυο τελευταία που ξεκίνησε η οικονομική ύφεση. Εντοπίσαμε ασφαλισμένους οι οποίοι δήλωναν ετήσια εισοδήματα 80.000 και 90.000 ευρώ αλλά δεν κατέβαλαν ετήσιες εισφορές της τάξεως των 4.800 ευρώ».

Από τις 300.000 υπόχρεους στην καταβολή εισφορών από παλαιότερες υποθέσεις, 100.000 έχουν διακόψει πλέον τη δραστηριότητα τους, όπως είπε ο κ.Βουδούρης και κατά συνέπεια τα 800.000 ευρώ που οφείλουν είναι δύσκολο να εισπραχθούν γρήγορα. «Υπάρχουν όμως ακόμη 2 δισ. τα οποία μπορούν να εισπραχθούν άμεσα».

Σημειώνεται ότι και η τρόικα υπογράμμισε ότι η είσπραξη των οφειλών θα έλυνε τα προβλήματα του ΟΑΕΕ.

Οι πρόνοιες του νέου ασφαλιστικού νόμου για ρύθμιση οφειλών οδήγησαν στην προσέλευση 35.000 ασφαλισμένων που χρωστούσαν 900 εκατ. ευρώ. Οι δυσκολίες που έχουν εντοπιστεί, οδηγούν την διοίκηση του ΟΑΕΕ στην παροχή διευκολύνσεων, με καταβολή τρέχουσας εισφοράς και μέρους της οφειλής.

Επίσης, σχεδιάζεται σύστημα επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών μέσω εξαίρεσης από την ετήσια αύξηση εισφορών, κάτι που θα αντανακλάται σε μηνιαίο όφελος της τάξης του 25%.

Δραστική αναδιάρθρωση

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ και στο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς οι αθρόες προσλήψεις στο παρελθόν ανέβασαν το προσωπικό του στις 2.700 άτομα. Μεγάλος αριθμός προσλαμβανόταν για είσπραξη οφειλών, έχοντας μόνο απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στη συνέχεια μονιμοποιούντο. Ετσι σήμερα υπάρχει πρόβλημα με την σωστή στελέχωση των επιτελικών θέσεων, παρά το μεγάλο αριθμό προσωπικού.

Εφαρμόζεται για το λόγο αυτό πρόγραμμα ριζικής αναμόρφωσης του οργανογράμματος, που ξεκινά πιλοτικά με την δημιουργία του πρώτου πολυδύναμου τμήματος στην οδό Πειραιώς.
Απευθύνεται σε 17.000 ασφαλισμένους, θα διαθέτει τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο και θα έχει τη δυνατότητα ραντεβού των ασφαλισμένων με συγκεκριμένο υπάλληλο.

ΕΘΝΟΣ

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου