Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Από κόσκινο οι 600 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις

Ελεγχο σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί από το 1997 έως σήμερα ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννης Σακελλαρίου.
Ο εισαγγελέας, με παραγγελία του προς το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζητά να ελεγχθούν οι περίπου 600 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί την τελευταία 15ετία.
Στην παραγγελία του ο κ. Σακελλαρίου ζητά από το Οικονομικό Τμήμα να εντοπίσει όλα τα χρηματικά ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί οι ΜΚΟ, είτε από το Δημόσιο είτε από την ΕΕ, καθώς και να ελέγξει εάν τα χρήματα που τους χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τους σκοπούς που προορίζονταν. Ζητά επίσης να ελεγχθούν γενικότερα όλες οι δραστηριότητες των ΜΚΟ.
Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα στάθηκαν δημοσιεύματα στον Τύπο, καθώς και αναφορά ιδιώτη με καταγγελίες για χρηματοδοτήσεις που δεν ελέγχονται.
Στη Βουλή το θέμα
Νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο που θα διέπει τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αναλαμβάνουν τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εργασίας.


Κατά την συζήτηση για τις ΜΚΟ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας - στην οποία μίλησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εργασίας Ιω. Λιβανός (Νέας Γενιάς) και Θ. Τσέκος (Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων) - τα μέλη της Επιτροπής Θ. Τσούρας (ΠΑΣΟΚ) και Γ. Τραγάκης (ΝΔ) παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Οι δύο βουλευτές εισηγήθηκαν -μεταξύ άλλων- το ξεκαθάρισμα του «θολού τοπίου» που διέπει τις ΜΚΟ, τη δημιουργία Μητρώου (στο οποίο θα καταγραφούν οι ΜΚΟ) την αναμόρφωση του όρου, τη νομοθετική ρύθμιση για τον νομικό και διοικητικό προσδιορισμό τους για τις διαδικασίες χρηματοδότησης, με συγκεκριμένους, αυστηρούς μηχανισμούς, τους τρόπους ελέγχου και εποπτείας των ΜΚΟ (όπως π.χ. από Ανεξάρτητη Αρχή, κρατική Υπηρεσία, Ορκωτούς Λογιστές, την Βουλή).
Ειδικά για την διάθεση κονδυλίων, ο κ. Τραγάκης είπε πως είχαν δοθεί, από το 1996 μέχρι το 2004, 68 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ και έθεσε ερωτήματα για ορισμένες περιπτώσεις χρηματοδότησης ΜΚΟ (μέσω του ΥΠΕΞ) όπως π.χ. για ανάπτυξη Προγράμματος Μεταποίησης Ντομάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική ή για τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Κούβας.
Η Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) συμπλήρωσε ότι έχει υπάρξει χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την προαγωγή της Ορθοδοξίας στη Β. Κορέα, ενώ υπάρχει ΜΚΟ με την επωνυμία «Πάτμος» και ακόμη η Διεθνής της Διαφάνειας είναι ΜΚΟ.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης ανέφερε πως υπάρχει «Σύλλογος Ονειροπόλων» και πρόσθεσε πως θα μπορούσε ο καθένας να βρει πάρα πολλά παραδείγματα τα οποία δεν δείχνουν χρηστή διαχείριση δημοσίου χρήματος.
Προς τη κατεύθυνση εξορθολογισμού του συστήματος για τις ΜΚΟ ο αρμόδιος υφυπουργός προανήγγειλε την ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου στο τέλος Απριλίου.
Το νομοθέτημα θα διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας των χρηματοδοτήσεων, την αποτελεσματικότητα της δράσης και τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων.
Τέλος ενημέρωσε ότι πριν γίνει ο προγραμματισμός από το 2011, αυτή την περίοδο επιχειρείται να κλείσει «το φορτίο» όλων των προηγούμενων ετών, δεδομένου ότι οι διαδικασίες για την επιλογή και την υλοποίηση των προγραμμάτων δεν ήταν οι ενδεδειγμένες, ενώ υπάρχουν δυσκολίες στην υλοποίηση των προγραμμάτων.
Ο γγ του υπουργείου Εργασίας Θ. Τσέκος έκανε λόγο για διαφορετική εικόνα στον τομέα του, καθώς οι χρηματοδοτήσεις τελούν σε πλήρη έλεγχο και προανήγγειλε την υλοποίηση προγράμματος Κοινωνικής Οικονομίας και Εργασίας, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με ΜΚΟ.
«Απόλυτα λανθασμένη στρατηγική» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσούρας την κατάρτιση ξεχωριστών νομοσχεδίων από κάθε υπουργείο για το θέμα των ΜΚΟ.
Συνομολόγησαν επ' αυτού ο πρόεδρος της Επιτροπής Μ Παπαϊωάννου - ο οποίος είπε πως τον ανησυχεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει συντονισμός στο επίπεδο κράτους - και ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Τραγάκης.

Πηγή: http://www.taxydromos.gr/localnews/tabid/58/articleType/ArticleView/articleId/34281/--600--.aspx

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου