Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2011

 image

ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΧΑΣΙΣ - ΑΛΚΟΟΛ - ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ – ΚΟΚΑΙΝΗ – ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΕΣ

Εμβόλιο για όσους επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα θα τεθεί στο εγγύς μέλλον σε κυκλοφορία, με στόχο να  μπλοκάρει την επίδραση της νικοτίνης στον οργανισμό, ενώ στα ανά την υφήλιο ειδικά εργαστήρια βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών εμβόλια κατά της πλειονότητας των εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και ένα εμβόλιο κατά του εθισμού στην κοκαΐνη σε προχωρημένο στάδιο.

Στο μεταξύ κερδίζει συνεχώς έδαφος η χρησιμοποίηση της ουσίας ναλτρεξόνη από άτομα εξαρτημένα σε οπιούχα, καθώς η ουσία αυτή εξουδετερώνει τη δράση της ηρωίνης ή και του υποκατάστατού της, που είναι η γνωστή μεθαδόνη.

Η ναλτρεξόνη εκτός από δισκίο κυκλοφορεί και σε εμφύτευμα,  το οποίο τοποθετείται κάτω από το δέρμα στην κοιλιακή χώρα και διαλύεται σιγά-σιγά στον οργανισμό και για 4 τουλάχιστον μήνες προσφέρει πλήρη κάλυψη. Η τοποθέτηση εμφυτεύματος μπορεί να αποτρέψει πολλούς από τους θανάτους από ακούσια υπερβολική δόση ηρωίνης,  που φέρνουν απρόσμενη τραγωδία, όταν τοξικομανείς οι οποίοι είχαν εγκράτεια για μερικούς μήνες (και κατά συνέπεια έχασαν την φυσιολογική ανοχή τους στην ηρωίνη) μπαίνουν στον πειρασμό για διάφορους λόγους για να δοκιμάσουν ξανά «μόνο για αυτή τη φορά» και δεν ξυπνούν ποτέ.

Οι σημαντικές αυτές ανακοινώσεις θα γίνουν από ομάδα ειδικών επιστημόνων κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για την αποτοξίνωση και την απεξάρτηση "10th Stapleford International Addiction Conference", που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις28 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Park και διοργανώνεται από την ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ Μ.Κ.Ο.

Στόχος του παγκοσμίου συνεδρίου που γίνεται στην Αθήνα με  500συμμετέχοντες επιστήμονες  από  25 χώρες και χιλιάδες παρατηρητές –ενδιαφερόμενους από όλο τον κόσμο, είναι να ενημερώσει για τα δρώμενα στο πεδίο της αποτοξίνωσης - απεξάρτησης.

Τα συνέδρια αυτά ξεκίνησαν το 1989 στο Stapleford του Λονδίνου (από όπου και πήραν την ονομασία τους) και από τότε πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η καινοτομία τους έγκειται στο ότι εστιάζουν στην ιατρικώς  υποβοηθούμενη αποχή από τα ναρκωτικά,αφού από το πρώτο ακόμη συνέδριο οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν πάνω σε ιατρικές τεχνικές, που μπορούν να βοηθήσουν ένα μεγάλο αριθμό ηρωινομανών και άλλους νόμιμους ή παράνομους εξαρτημένους, οι οποίοι δεν θέλουν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν την απεξάρτηση με ουσίες συντήρησης, όπως η νικοτίνη ή η μεθαδόνη.

Στο συνέδριο θα συζητηθούν επίσης οι νέες τεχνικές, που θα βοηθήσουν χιλιάδες ανθρώπων εθισμένων σε ηρεμιστικά τύπου βάλιουμ να απεξαρτηθούν, καθώς με τις τεχνικές αυτές τα στερητικά συμπτώματα εξαλείφονται πλέον σε ημέρες, αντί για μήνες, που χρειάζονταν ως τώρα.

Σημαντικό μέρος του συνεδρίου θα καλύψουν οι ανακοινώσεις για την απεξάρτηση από τον αλκοολισμό.  Η πιο αποτελεσματική θεραπεία θεωρείται μέχρι στιγμής αυτή με την ουσία δισουλφιράμη, η οποία ήταν το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε για τη θεραπεία της κατάχρησης αλκοόλ και της εξάρτησης από το αλκοόλ.

Το φάρμακο αυτό χορηγείται σε δισκία σε αυτούς που θέλουν να προσπαθήσουν να κόψουν το ποτό και οι οποίοι έχουν πλήρη επίγνωση των συνεπειών της κατανάλωσης οινοπνεύματος. Σε ορισμένες χώρες,κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, η δισουλφιράμη κυκλοφορεί και σε μορφή εμφυτεύματος, το οποίο τοποθετείται κάτω από το δέρμα του ασθενούς πάνω από το στομάχι του και απελευθερώνει μια σταθερή δόση του φαρμάκου για διάστημα 12 μηνών.

Μεγάλη καινοτομία του συνεδρίου είναι η σύνδεση του χώρου διεξαγωγής του με επιστήμονες, οι οποίοι θα βρίσκονται σε 25 χώρες και θα συμμετέχουν στις εργασίες του, καθώς και η μετάδοσή των εργασιών του σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου. Επίσης κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει ερωτήσεις ή σχόλια με e-mail ή μέσω τηλεφώνου και να πάρει απαντήσεις σε σύντομο χρόνο. Απαραίτητη προϋπόθεση η δωρεάν εγγραφή και η χορήγηση σε όσους εγγραφούν ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου.

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.stapleford-athens2011.com,  καθώς και στα γραφεία της διοργανώτριας του συνεδρίου ΜΕΡΙΜΝΑ ΖΩΗΣ Μ.Κ.Ο. τηλ.επικοινωνίας 210 4297222 και 210 4297922 για περαιτέρω πληροφορίες και ενημέρωση.

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου