Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, υπάρχει μία σειρά τεσσάρων γονιδίων σε κύτταρα καρκίνου του προστάτη που μπορεί να χαρακτηρίσει τον καρκίνο σαν περισσότερο επιθετικό.

Η ανίχνευση της συγκεκριμένης γονιδιακής σειράς οδήγησε στην αναγνώριση θανατηφόρων περιπτώσεων προστατικού καρκίνου σε ποσοστό 83%. Σε συνδυασμό, δε, με άλλες μεθόδους ελέγχου της επιθετικότητας του καρκίνου, το ποσοστό ξεπέρασε το 90%. Σήμερα, η ακρίβεια στην αναγνώριση θανατηφόρων μορφών καρκίνου του προστάτη με τις υπάρχουσες μεθόδους ανέρχεται στο 75%, σύμφωνα με τον δρ Ronald DePinho του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Επιστήμης για τον Καρκίνο στη Μασαχουσέτη.

Χωρίς αμφιβολία, αν επιβεβαιωθούν τα δεδομένα της έρευνας αυτής, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature», θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αντιμετώπιση των ασθενών με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, γιατί θα μειωθεί το ποσοστό των ανδρών που λαμβάνουν θεραπεία για τη νόσο, ενώ στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύουν από αυτή λόγω της μη επιθετικής μορφής της. Ο κος DePinho επισημαίνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη δεν πρόκειται να απειλήσουν τη ζωή του ασθενή, ακόμη κι αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Το γεγονός, ότι σήμερα δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιοι ασθενείς χρειάζονται πραγματικά θεραπεία και ποιοι όχι, σημαίνει ότι πολλοί από αυτούς τελικά υπερθεραπεύονται, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν χωρίς λόγο τις επιπλοκές της θεραπείας στην οποία υποβάλλονται.

«Με τα σημερινά δεδομένα» συνεχίζει ο κος DePinho «πρέπει να λάβουν θεραπεία 48 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη για να σωθεί μία ζωή, και οι κυριότερες μορφές θεραπείας, δηλαδή το χειρουργείο και η ακτινοθεραπεία, προκαλούν σε σημαντικό ποσοστό στυτική δυσλειτουργία και ακράτεια ούρων».

Για την αναγνώριση των γονιδίων που ευθύνονται για την επιθετικότητα του προστατικού καρκίνου χρησιμοποιήθηκαν μελέτες που έγιναν τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους. Τα πρώτα δεδομένα έδειξαν ότι υπάρχουν γονίδια που εμποδίζουν την εξάπλωση του καρκίνου σε αρουραίους. Σε μία δεύτερη φάση της έρευνας, ο γονιδιακός έλεγχος σε καρκινικά κύτταρα που προέρχονται από ανθρώπους έδειξε ότι από την παρουσία της συγκεκριμένης σειράς των τεσσάρων γονιδίων που προαναφέρθηκε μπορεί κανείς να συμπεράνει την επιθετικότητα του καρκίνου με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι με τη χρήση του «Gleason score», ενός στοιχείου της βιοψίας του προστάτη που δείχνει τον βαθμό κακοήθειας του όγκου.

Σύμφωνα με τον κο DePinho, έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθεια, ώστε το καινούργιο τεστ να είναι διαθέσιμο σε έναν χρόνο ή λίγο περισσότερο, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαγνωστική προσέγγιση και την αντιμετώπιση των ασθενών με προστατικό καρκίνο.

Πηγή: Reuters

http://www.madata.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου