Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ο Βενσάν Μπερνάρ αψήφησε την ασθένειά του, που διαγνώστηκε όταν ήταν 19 ετών, φόρτωσε σε ένα ποδήλατο 20 κιλά αποσκευές και ξεκίνησε ένα δρομολόγιο 20.000 χιλιομέτρων, διασχίζοντας πάνω από 20 χώρες

Χτύπησε δύο φορές στο κεφάλι και έπεσε σε κώμα, πάλεψε με τον καρκίνο και μέχρι στιγμής έχει βγει νικητής. Θέλοντας να δείξει τη θέλησή του για τη ζωή και το πείσμα του να τα βάλει με τα δύσκολα, ο 30χρονος Γάλλος Βενσάν Μπερνάρ ξεκίνησε έναν ποδηλατικό μαραθώνιο 20.000 χιλιομέτρων με τερματισμό στο Νεπάλ.

Μόλις 19 χρονών του έγινε διάγνωση για καρκίνο και μέχρι τώρα έπεσε δύο φορές σε κώμα ύστερα από ατυχήματα. Ωστόσο αψήφησε την ασθένειά του, και αφού φόρτωσε 20 κιλά αποσκευές στο ποδήλατό του, αναχώρησε από την Μπρεστ της Γαλλίας, το Σάββατο 21 Αυγούστου. Στόχος του, να διασχίσει πάνω από 20 χώρες για να φτάσει στο Νεπάλ, όπου θα συναντήσει μια γνωστή του οικογένεια, ενώ θα βοηθήσει και ένα σχολείο σε ορεινό χωριό.

«Αντίσταση στα πλήγματα»
Χθες έκανε μια στάση στη Θεσσαλονίκη και μίλησε σε εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου. Εκεί εκτίμησε πως το ταξίδι του συνολικά θα διαρκέσει 18-24 μήνες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τα εμπόδια που θα συναντήσει στην πορεία του. Ενα σύστημα GPS επιτρέπει σε όποιον θέλει να παρακολουθεί την πορεία του μέσω της ιστοσελίδας του, http://www.resiliencevincent.fr, η οποία έχει πάρει 400 σχόλια και δέχεται πάνω από 100 χτυπήματα την ημέρα από όλο τον κόσμο.

Ο Β. Μπερνάρ ονόμασε την πρωτοβουλία του «Resilience» που σημαίνει «αντίσταση στα πλήγματα» και όπως είπε, στόχος του είναι να προωθήσει με το οδοιπορικό του την ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε μια οργανωμένη κοινωνία.

«Ο πατέρας μου μου έμαθε να μην παραδίδομαι ποτέ και να προσπαθώ πάντα, και αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας και αγάπης για τη ζωή θέλω να μεταφέρω» δήλωσε ο 30χρονος άντρας.

Ορειβάτης
«Το όνειρό μου ήταν να γίνω οδηγός ορειβασίας, αλλά δυστυχώς αναγκάστηκα να το εγκαταλείψω» λέει με παράπονο, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως παρά τα προβλήματα μνήμης και ισορροπίας που έχει, καταφέρνει να οδηγεί ποδήλατο και πήρε την απόφαση να γυρίσει τον κόσμο.

Κι επειδή η ασθενής μνήμη του δεν τον βοηθά να θυμάται όλα όσα θέλει και όλα όσα πρέπει, σημειώνει τα πάντα σε ένα γαλάζιο σημειωματάριο που έχει μαζί του και συνοδεύεται από χάρτες των χωρών που θέλει να περάσει.

Σήμερα αναχωρεί για το Aγιον Ορος, όπου θα ξεκουραστεί για λίγες ημέρες και θα επιστρέψει στο ταξίδι του, ενώ αναμένεται να φτάσει στο Νεπάλ, ύστερα από 20.000 χιλιόμετρα, στο τέλος του χρόνου – «πρώτα ο Θεός», όπως συνηθίζει να λέει.

Πτώση σε χαράδρα 80 μέτρων
Φάρμακο το πάθος του για τον αθλητισμό

Ο Βεσνάν Μπερνάρ κατάγεται από μία οικογένεια οινοποιών της Βουργουνδίας και σε πολύ νεαρή ηλικία είχε αθλητικές επιτυχίες, αφού επιλέχθηκε ως μέλος της ομάδας ράγκμπι των νέων της Βουργουνδίας.

Κι ενώ πάλευε με τον καρκίνο και υποβαλλόταν σε χημειοθεραπείες, μπήκε στο τμήμα Ωκεανογραφίας της Σχολής Μηχανικών της Μπρεστ.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε σε πρωταθλήματα ιστιοπλοΐας και cross country στη Γαλλία, ενώ παράλληλα προετοιμαζόταν για τις εξετάσεις του πτυχίου οδηγού ορειβασίας στο Chamonix. Σύντομα, όμως, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το όνειρό του, καθώς έπεσε σε χαράδρα από βράχο ύψους 80 μέτρων και έμεινε περισσότερο από έναν μήνα σε κώμα. Υστερα από εκτεταμένες ασκήσεις αποκατάστασης κατάφερε να πάρει το πτυχίο μηχανικού, αλλά οι ατυχίες δεν τον εγκατέλειψαν. Πηγαίνοντας ένα πρωί στη δουλειά του και ενώ κινούνταν με το ποδήλατό του με ταχύτητα 30 χλμ./ώρα, έπεσε στο οδόστρωμα και βρέθηκε για δεύτερη φορά σε κρίσιμη κατάσταση.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
10/2/2011

http://www.ethnos.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου