Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ο χορός, η μουσική και γενικότερα οι τέχνες, αλλά και η δημιουργία υποδομών, κτιρίων και σπιτιών με ειδικές λειτουργίες και έντονα χρώματα είναι η νέα τάση στην αντιμετώπιση των ατόμων, που πάσχουν από άνοιες, ή Αλτσχάιμερ.

Επειδή, όλοι είμαστε υποψήφιοι να εκδηλώσουμε άνοια και λόγω τού ότι τα φάρμακα για το Αλτσχάιμερ έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά για τη θεραπεία της νόσου, επιστήμονες απ΄όλο τον κόσμο στρέφονται στις μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις με τη χρήση των τεχνών και της τεχνολογίας, αλλά και στη δημιουργία υποδομών, ανάλογων με αυτές που υπάρχουν σήμερα για τα ΑμεΑ, με στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των ανοϊκών.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν από Έλληνες και ξένους επιστήμονες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στο πλαίσιο του 7ου Πανελλήνιου Ιατρικού – Διεπιστημονικού Συνεδρίου Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 2050 100 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις και με δεδομένο ότι τα υπάρχοντα φάρμακα δεν θεραπεύουν, αλλά απλώς περιορίζουν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ, ο Αμερικανός κοινωνιολόγος, Τζόν Ζάισελ, πρότεινε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως η ενασχόληση με τις τέχνες, οι επισκέψεις σε μουσεία κ.λπ., οι οποίες περιορίζουν τα προβλήματα ταραχής και κατάθλιψης, που εμφανίζουν αυτοί οι ασθενείς.

Η καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, Μάγδα Τσολάκη, διευκρίνισε ότι τέτοιου είδους μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις μπορεί να καθυστερήσουν τα συμπτώματα της άνοιας και ίσως να προφυλάξουν από την εκδήλωσή τους στο μέλλον.

Ο καθηγητής της Σχολής Υγείας και Επιστημών Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Γουόλονγκονγκ (Wollongong) της Αυστραλίας, Ρίτσαρντ Φλέμινγκ, τόνισε ότι ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος και των κτιρίων θα πρέπει να γίνεται με το σκεπτικό ότι σε 25 χρόνια από σήμερα θα ζουν σε αυτά άτομα με άνοια και επομένως θα πρέπει να διαθέτουν τα μέσα που θα διευκολύνουν τη ζωή τους και θα αυξάνουν την κοινωνικότητά τους. Ως παράδειγμα ανέφερε τη χρήση διαφορετικών χρωμάτων στα κτίρια, ώστε να τα αναγνωρίζουν οι ανοϊκοί, ή εύχρηστων δομικών υλικών, όπως πόρτες που θα μπορούν να τις ανοίγουν οι ασθενείς, χωρίς να δυσκολεύονται.

Στη διάρκεια τής συνέντευξης Τύπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο Παγκόσμιο Δίκτυο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, που δημιουργήθηκε στην Ισπανία, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων για τη συνεργασία προς την αντιμετώπιση της νόσου, στο οποίο μετέχουν επαγγελματίες Υγείας και περιθάλποντες από 40 χώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου