Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η απεργία των γιατρών και τα δισεκατομμύρια της φαρμακευτικής δαπάνης. Τι διακυβεύεται με το πολυνομοσχέδιο για την υγεία. Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΕ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Μετά τους εργατοϋπάλληλους και τους δημοσίους υπαλλήλους, στους δρόμους βγήκαν και οι γιατροί, διαδηλώνοντας κατά του πολυνομοσχεδίου για την υγεία. Δικαια αιτήματα ασφαλώς υπάρχουν, αλλά ο “καυγάς” γίνεται για το… “πάπλωμα”: Το οποίο εν προκειμένω είναι τα δισεκατομμύρια που διατίθενται από τα ασφαλιστικά Ταμεία για φαρμακευτική και ιατρική περίθαλψη. Με τις νέες διατάξεις για τη συνταγογράφηση διακυβεύεται ένας πακτωλός ετήσιου τζίρου εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που καταλήγει στις φαρμακευτικές εταιρίες, “ποτίζοντας” ενδιαμέσως και τους λειτουργούς του Ιπποκράτη. Η μάχη γίνεται λοιπόν για να συνεχισθεί το “αρμεγμα” των Ταμείων και για να διατηρηθούν τα προνόμια στης στενής συντεχνίας που επωφελείται από αυτή τη διασπάθιση κοινωνικών πόρων.


Τα επιμέρους αιτήματα και οι ενστάσεις που προβάλλονται, απλώς συγκαλύπτουν την ουσία. Το επίμαχο ζήτημα -και το πλέον σημαντικό από κοινωνικής και οικονομικής πλευράς – είναι ο έλεγχος της συνταγογράφησης. Με την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους ασφαλισμένους θα περιορισθούν οι δυνατότητες κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, ενώ η γενικευμένη εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος θα οδηγήσει σε δραστική περιστολή των συνταγογραφήσεων περιττών ή/και άχρηστων φαρμάκων, που βλάπτουν σοβαρά την υγεία των ασφαλισμένων και τα οικονομικά των Ταμείων, προς οφελος των φαρμακευτικών εταιριών. Το οικονομικό πρόβλημα των ασφαλιστικών οργανισμών οφείκεται ήδη κατά μεγάλος μέρος στη συνεχή “αφαίμαξη” που υφίστανται από γιατρούς και φαρμακευτικές εταιρίες, μέσω της αλόγιστης συνταγογράφησης. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Διοίκηση του ΟΑΕΕ, του πρώτου ασφαλιστικού Ταμείου όπου άρχισε να εφαρμόζεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση:

- Μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 που ξεκίνησε πιλοτικά η εφαρμογή του προγράμματος, οι συμβεβλημένοι γιατροί «έκοβαν» κάθε μήνα περί τις 300.000 συνταγές, για τις οποίες η μέση μηνιαία δαπάνη του Ταμείου ήταν 25 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων) .προσήγγιζε τα 40 εκ.
- Από τον Οκτώβριο και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, λόγω της παρακολούθησης που γινόταν μέσω του συστήματος, ο αριθμός των συνταγών περιορίσθκε περίπου στις 120.000 και η φαρμακευτική δαπάνη του Ταμείου μειώθηκε μειώθηκε κατά 74%!!
Περίπου κατά 70% μειώθηκαν και τα ποσά που εισπράττουν κάθε μήνα οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες από τον ΟΑΕΕ, για φάρμακα που συνταγογραφούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς του Ταμείου.
Υπάρχουν βέβαια ακόμη ακραίες περιπτώσεις γιατρών, που συνεχίζουν να “μπουκώνουν” με φάρμακα τους ασφαλισμένους των Ταμείων, προκειμένου να εισπράξουν προμήθειες από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Από τις διασταυρώσεις που έγιναν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΑΕΕ, εντοπίστηκαν 15 γιατροί οι οποίοι “έκοβαν” κάθε μήνα σε ασφαλισμένους του Ταμείου συνταγές αξίας 150.000 ευρώ – δηλαδή 7.500 ευρώ την ημέρα (!).

http://www.sofokleousin.gr/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου