Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Ο πρώτος άνθρωπος που θα ζήσει έως τα 150 χρόνια έχει ήδη γεννηθεί, ενώ εκείνος που θα «χτυπήσει» αισίως τη χιλιετία πρόκειται να γεννηθεί μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, υποστηρίζει διάσημος βρετανός επιστήμονας.

Ο Όμπρι ντε Γκρέι, βιοιατρικός γεροντολόγος και επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος SENS στην Καλιφόρνια, διατείνεται ότι σε λίγα μόνο χρόνια οι γιατροί θα έχουν όλα τα απαραίτητα μέσα για να «θεραπεύσουν» το γήρας, εξαλείφοντας όλες τις ασθένειες και επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής επ’ αόριστον.

«Θα έλεγα ότι έχουμε 50-50 πιθανότητες να φτάσουμε τη γήρανση σε ένα αποφασιστικό όριο ιατρικού ελέγχου μέσα στα επόμενα 25 χρόνια περίπου. Και όταν λέω αποφασιστικό, εννοώ το ίδιο ακριβώς είδος ιατρικού ελέγχου που έχουμε ενάντια στις πιο μολυσματικές ασθένειες της εποχής».

Ο βρετανός επιστήμονας οραματίζεται μια εποχή που οι άνθρωποι θα επισκέπτονται το γιατρό τους για τακτική «συντήρηση», θα περιλαμβάνει γονιδιακές θεραπείες, θεραπείες με βλαστοκύτταρα, ενίσχυση του ανοσοποιητικού και μια σειρά από άλλες προηγμένες ιατρικές τεχνικές για να τους κρατούν σε καλή κατάσταση. Ο επιστήμονας περιγράφει τη γήρανση ως τη δια βίου συσσώρευση διάφορων τύπων μοριακών και κυτταρικών βλαβών σε ολόκληρο το σώμα.

«Η ιδέα είναι να αφοσιωθούμε σ’ αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε προληπτική γηριατρική, η οποία θα προβλέπει περιοδική επιδιόρθωση κάθε μοριακής και κυτταρικής βλάβης, πριν αυτές πολλαπλασιαστούν και γίνουν νοσογόνες», δήλωσε.

Το κατά πόσο, καθώς και το πόσο γρήγορα μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον το προσδόκιμο ζωής αποτελεί θέμα συζήτησης, αλλά η γενική τάση είναι ξεκάθαρη. Κάθε χρόνο προστίθενται στο προσδόκιμο ζωής περίπου 3 μήνες και οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 θα υπάρχουν εκατομμύρια αιωνόβιοι σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, υπάρχουν επιστήμονες που θεωρούν ότι αυτή η τάση προς μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ίσως και να παραπαίει εξαιτίας της επιδημίας της παχυσαρκίας, που εξαπλώνεται από τις αναπτυγμένες χώρες μέχρι τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Μπορεί οι ιδέες του Ντε Γκρέι να μοιάζουν υπερβολικές αλλά τα 20.000 δολάρια, που προσφέρθηκαν από την Επιστημονική Επιθεώρηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης το 2005, προκειμένου οποιοσδήποτε μοριακός βιολόγος να αποδείξει ότι η θεωρία του είναι λανθασμένη, δεν δόθηκαν τελικά πουθενά, δικαιώνοντας το Βρετανό.

Οι επικριτές της θεωρίας του Ντε Γκρέι ανέλαβαν δράση, παρακινούμενοι από την οξεία κριτική που δέχτηκε από μια ομάδα εννέα κορυφαίων επιστημόνων, οι οποίοι απέρριψαν τη δουλειά του, χαρακτηρίζοντάς την ως «ψευδοεπιστήμη». Επιπλέον, για ορισμένους, η προοπτική της διάρκειας ζωής εκατοντάδων χρόνων δεν είναι και τόσο ελκυστική, καθώς ταυτίζεται με την εικόνα άρρωστων και αδύναμων ηλικιωμένων ανθρώπων και κοινωνιών, που δε θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες.

Ωστόσο, ο Βρετανός απαντά λέγοντας ότι πρωταρχικό του μέλημα είναι η εξάλειψη των θανατηφόρων ασθενειών της τρίτης ηλικίας και όχι η αύξηση της διάρκειας ζωής των άρρωστων ηλικιωμένων. Ένα από τα βασικά είδη θεραπείας, με τα οποία η επιστήμη θα επιχειρήσει να εξαλείψει τις βλάβες που προκαλεί η γήρανση, είναι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα. «Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναστρέφει όλους τους τύπους βλάβης, με σημαντικότερη την απώλεια κυττάρων, όταν αυτά πεθαίνουν ή δεν αποκαθίστανται αυτόματα. Κλινικές δοκιμές (σε ανθρώπους) έχουν ήδη πραγματοποιηθεί», εξηγεί ο Ντε Γκρέι.

Αυτή την περίοδο, τέτοιες θεραπείες δοκιμάζονται σε ανθρώπους με κακώσεις νωτιαίου μυελού, και μεταξύ άλλων ο επιστήμονας αισιοδοξεί ότι κάποια μέρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ο δρ. Ντε Γκρέι διστάζει να κάνει προβλέψεις για το κατά πόσο θα αυξηθεί στο μέλλον το προσδόκιμο ζωής, αλλά τονίζει ότι με κάθε πρόοδο στον τομέα της μακροζωίας, οι επιστήμονες θα κερδίζουν όλο και περισσότερο χρόνο προκειμένου να πάνε ακόμα παρακάτω την επιστημονική έρευνα.

tovima.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου