Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

imageΔήμος Αρκάδων Ζακύνθου, παραλία Τσιλιβί

Συνελήφθη δήμαρχος γιατί έκανε προσβάσιμη στα ΑμεΑ την παραλία

Τα έργα ήταν χρηματοδοτημένα από την Ε.Ε.

Συνέβη και αυτό στην απίστευτη πατρίδα μας. Οπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Γιώργου Γκόγκου στην εφημερίδα “Ημέρα Ζάντε” της Ζακύνθου, ένας δήμαρχος συνελλήφθη στις 31 Μαίου από τις αρχές διότι συνοδευόμενος από τρεις ντόπιους επιχειρηματίες επιχείρησε να δημιουργήσει υποδομές σε παραλία για την πρόσβαση των λουομένων με αναπηρία.

Ο συλληφθείς είναι ο δήμαρχος Αρκαδίου Στέλιος Μποζίκης, αντίδικός του είναι η προϊσταμένη της Κτηματικής Εταιρίας Αγγελική Ζουρμπάνου, τόπος του “εγκλήματος” η πολυσύχναστη δημοτική παραλία του Τσιλιβί Αρκαδίου. Ο δήμαρχος συνελλήφθη (ασκήθηκε εναντίον του μήνυση και κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος) κατόπιν έγκλησης της Α. Ζουρμπάνου, κατά την διάρκεια έργων κατασκευής ξύλινων διαδρόμων που επιτρέπουν την διέλευση χρηστών αναπηρικού αμαξιδίου καθώς και των μητέρων με μικρά παιδιά. image

Ιδιαίτερη σημασία έχουν κάποιες λεπτομέρειες που εμπεριέχονται στο δημοσίευμα και αποκαλύπτουν την τραγελαφική λογική που διέπει το ελληνικό δημόσιο σε ότι αφορά το νόμιμο ή όχι κάποιων διαδικασιών. Μια λογική που εμμένει στο νομότυπο και αρνείται το νόμιμο, επιμένει να “βλέπει” μονάχο του το δέντρο και να αρνείται να αντιληφτεί καν την ύπαρξη του δάσους. Επί του έργου των ξύλινων διαδρόμων, λοιπόν, το οποίον σημειωτέον έχει χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. και άρα συνεπάγεται μηδενική οικονομική επιβάρυνση, το μέτρο της κοντόφθαλμης λογικής αποδίδεται με τον σαφέστερο τρόπο στην επιχειρηματολογία της “προϊσταμένης “ κυρίας Ζουρμπάνου. Η οποία υπεραμυνόμενη της επιθετικής στάσης της έναντι του δημάρχου εξηγεί: 

“Πριν από τρία περίπου χρόνια, ο κ. Μποζίκης είχε υποβάλλει μελέτη στην Υπηρεσία μου, με την οποία γνωστοποιούσε την πρόθεσή του να αναπλάσει τις παραλίες του Δήμου Αρκαδίων. Η ανάπλαση αυτή περιελάμβανε και την τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων. Στείλαμε έγγραφο στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μας απάντησε ότι σύμφωνα με τον Νόμο 2971 του 2001 δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, διότι είναι παράνομο. Ο Δήμαρχος, λοιπόν, γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι η Νομοθεσία, όμως δεν συμμορφώνεται. Εξάλλου, στο δεύτερο τεύχος του σχετικού ΦΕΚ, άρθρο 7, υπάρχει διϋπουργική απόφαση, η οποία τονίζει ότι οι αιγιαλοί παραχωρούνται στους ΟΤΑ με οικονομικό αντάλλαγμα (δίνουν στο κράτος το 20% των χρημάτων που εισπράττουν από τους επιχειρηματίες). Παράλληλα, δηλώνει, ρητά και κατηγορηματικά, πως απαγορεύεται η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων και τεντών στις παραλίες. Ο κ. Μποζίκης δεν υπακούει στις παραπάνω υποδείξεις του υπουργείου, αν και θα έπρεπε να τις εφαρμόζει πρώτος απ΄ όλους. Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, σκέφτομαι να στείλω έγγραφο στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ανακληθεί η παραχώρηση της παραλίας του Τσιλιβί στο Δήμο Αρκαδίων. Επισημαίνω ότι δεν έχω καμία προσωπική αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο. Το μόνο που κάνω είναι να εφαρμόζω την Ελληνική Νομοθεσία” .

Πιστή στο γράμμα του νόμου λοιπόν η προϊσταμένη της Κτηματικής Εταιρίας, αντιλαμβάνεται τον δήμαρχο ως έναν τυπικό παράνομο που πρέπει να διωχθεί. Η θέση της σε αντίστιξη με την θέση του δημάρχου που ακολούθως δημοσιοποιούμε, συνθέτει το ιδανικό “δίπολο” μέσω του οποίου ορίζεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ “προοδευτικού” και “αντιδραστικού”, λογικού και παράλογου. Λέει λοιπόν ο δήμαρχος Σ. Μποζίκης : “Παρά το γεγονός ότι οι ξύλινοι διάδρομοι έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η παράλογη Νομοθεσία του Ελληνικού κράτους δεν μάς επιτρέπει την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Η Κτηματική Υπηρεσία μου υπέβαλλε μήνυση και πρόστιμο. Τονίζω προς κάθε κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να υποχωρήσω ακόμη και εάν μου κάνουν μήνυση κάθε ημέρα! Δεν πρόκειται να βγουν οι ξύλινοι διάδρομοι από την παραλία, δεδομένου ότι βοηθούν στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία και των γυναικών που έχουν μικρά παιδιά. Υπάρχουν κοινωνικές ανάγκες , αυτές έχω εκλεγεί για να εξυπηρετώ” .

Επί του όλου θέματος τοποθετήθηκε και ο τοπικός σύλλογος ΑμεΑ “Ποπολάροι” δια του προέδρου του Γιάννη Γρέκα επαναδιατυπώνοντας (τι άλλο;) το αυτονόητο : Τα άτομα με αναπηρία έχουν ίσα δικαιώματα με όλους, όλες λοιπόν οι παραλίες πρέπει να είναι προσβάσιμες για τα άτομα με αναπηρία. Θλιβόμαστε για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα χθες και δηλώνουμε ότι θα προσφέρουμε ηθική συμπαράσταση σε όσους δημάρχους υλοποιούν το αίτημά μας” . Η δήλωση/δέσμευση των Ποπολάρων καλό είναι εν αναμονή αυτοδιοικητικών εκλογών να γίνει copy paste από όλους τους ελληνικούς αναπηρικούς φορείς.

 

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=169426

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου