Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Μέχρι τώρα ζούσαμε με την απειλή πως αν δεν καταβληθεί η 5η δόση δεν θα υπάρχουν χρήματα για συντάξεις. Η έγκριση δόθηκε. Ομως, ούτως ή άλλως, οι συντάξεις δεν καταβάλλονται στους περίπου 200.000 εν αναμονή νέους συνταξιούχους, που περιμένουν εδώ και μήνες μια απόφαση από τα Ταμεία τους. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ιδιαίτερα στο ΙΚΑ, όπου τα πάντα φαίνεται να εξαρτώνται από μία και μοναδική υπάλληλο.

Ακόμη και όσοι έχουν καταμέτρηση ενσήμων από τα τοπικά καταστήματα περιμένουν 8-10 μήνες ή πάνω από 1 έτος για τον υπολογισμό της διαδοχικής ασφάλισης. Η λέξη «μπάχαλο» δεν αρκεί για να περιγράψει την κατάσταση. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα. Κανείς δεν απαντά σε κανέναν. Και όταν τολμήσει κάποιος να διαμαρτυρηθεί ορθά κοφτά δηλώνεται ότι ο υπάλληλος εξετάζει ακόμη τις αιτήσεις του 2010. Οι συνδικαλιστές επικαλούνται τις κενές οργανικές θέσεις ή διαγκωνίζονται για το πώς θα μοιραστούν οι μεταθέσεις. Το γραφείο του διοικητή σηκώνει τα χέρια ψηλά και το μόνο που μένει είναι η αγανάκτηση. Αλλά και αυτή πρέπει να είναι σιωπηρή, κόσμια. Αποδεκτή όταν μετατρέπεται σε αναζήτηση ενός δικηγόρου, στον οποίο η αμοιβή των 1.000 – 1.500 ευρώ θα βοηθήσει στη λίπανση του μηχανισμού έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Τι πραγματικά συμβαίνει; Εχουμε ήδη χρεοκοπήσει και χρησιμοποιούμε ως πρόσχημα την έλλειψη υπάλληλων; Είναι η λευκή απεργία των υπαλλήλων; Η λούφα των λουφαδόρων; Η ανικανότητα των διαχειριστών να ασχοληθούν αποτελεσματικά με θέματα καθημερινότητας; Μην ξεχνάμε ότι οι επιτελείς του Εργασίας (πρώην δημόσιοι υπάλληλοι και συνδικαλιστές), μηδέ εξαιρουμένων του κ. Γ. Κουτρουμάνη, του κ. Γ. Κουτσούκου και του κ. Ρ. Σπυρόπουλου, ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει Δημόσιο γιατί πρωταγωνίστησαν σε αυτό. Ας βρουν, λοιπόν, μια λύση. Δεν τους ζητά κανείς να σώσουν τη χώρα. Ας λειτουργήσουν καλά στο μερίδιο της διαχείρισης που τους αναλογεί. Αν δεν έχουν υπαλλήλους, ας ζητήσουν κατά προτεραιότητα μετατάξεις στο ΙΚΑ. Αν κάνουν παιχνίδια οι υπάλληλοι, ας τους τιμωρήσουν. Αν υπάρχουν λουφαδόρο, ας τους διώξουν. Αν δεν μπορεί να γίνει τίποτε από όλα αυτά, ας δώσουν με outsourcing την έκδοση των συντάξεων σε ιδιωτικές εταιρείες ή ας αξιοποιήσουν τους νέους δικηγόρους και τους επιστήμονες που είναι άνεργοι. Εδώ την είσπραξη οφειλών του Δημοσίου προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση σε εταιρείες, τα ταμπού στα προσωπικά δεδομένα των συντάξεων μάς μάραναν. Εχει κόστος αυτό; Μα έτσι ή αλλιώς ο κόσμος σπεύδει σε δικηγόρους και εργατολόγους για να του βγάλουν τη σύνταξη και πληρώνει όσο – όσο. Ας κάνουν κάτι, και γρήγορα. Μια λύση πρακτική, πριν είναι πολύ αργά. Εκτός και αν δεν υπάρχει πρόβλημα διαχειριστικό και επιβεβαιωθεί η φήμη που θέλει το Εργασίας να παροτρύνει τις καθυστερήσεις των Ταμείων, λόγω έλλειψης ρευστού. Αλλά αν είναι έτσι, πείτε το κ. υπουργέ. Πείτε το.

Tης Χριστινας Κοψινη
Copyright: http://www.kathimerini.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου