Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Πάτρα 4-7-2011

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΧΑΪΑΣ

τ. Αντινομάρχης Υγείας & Πρόνοιας

Ταχ. Δ/νση : Νικολάου Καρούζου 7

Ταχ. Κώδικας : 26335, Κουκούλι Πάτρα

Πληροφορίες : Γεράσιμος Α. Φεσσιάν

Τηλέφωνο : 6936. 643323

FAX : 2610. 643323

e-mail : gfes56@otenet.gr

 

ΠΡΟΣ: Υπουργό Εργασίας κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Θέμα: Πρόσβαση των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας και η ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό.

 

Κύριε Υπουργέ,

Μέσω του υπομνήματος που σας προσκομίζω σήμερα ευελπιστώ να ακουμπήσω τις ευαίσθητες κοινωνικές χορδές σας. Είναι γνωστό τοις πάση ότι το 84% των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας. Από αυτό προκύπτει ότι ως χώρα παρουσιάζουμε το πιο δυσμενές τοπίο στην κοινωνική και εργασιακή ένταξη των ΑμεΑ. Αυτό ως ποσοστό και μόνο εκτινάσσετε όταν γίνετε αναφορά στην απασχόληση των γυναικών ΑμεΑ εξαιτίας της πολλαπλής διάκρισης που υφίστανται λόγο αναπηρίας και λόγο φύλου.

Ποια μέτρα και ποιες πολιτικές έχουμε λάβει για να προστατεύσουμε αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα; Ποια εχέγγυα δίνει η Πολιτεία σε αυτούς τους πολίτες όταν η ίδια κωλυσιεργεί και δεν ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις της από την ημέρα που τις έχει εξαγγείλει;

Γνωρίζετε κ. Υπουργέ πως το 2006 είχε συσταθεί διακομματική επιτροπή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τα ΑμεΑ;

Γνωρίζεται πως σε μια από τις προτάσεις που εισηγήθηκε η Επιτροπή στο άρθρο ΙΙΙ της έκθεσης γίνεται εκτενή αναφορά στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (Ν. 2643/1998) για τις προσλήψεις των ΑμεΑ στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα; Γιατί παραμένει αυτό το άθλιο νομοθετικό πλαίσιο; Γιατί ενώ έχετε δεσμευτεί για την αλλαγή του Νόμου, έως και σήμερα αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί;

Για το λόγο αυτό, την σημερινή σας πρόταση θα την χαρακτήριζα ως ένα απλό παυσίπονο σε καρκινοπαθή. Ναι, μόνο καρκινοπαθή μπορώ να χαρακτηρίσω την Περιφέρειά μας αφού μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου αποτελούν τους φτωχούς συγγενείς του Νοτιοδυτικού Άξονα, παρουσιάζοντας τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας, ανασφάλιστης εργασίας και στον αντίποδα τον χαμηλότερο δείκτη Υγειονομικής θωράκισης των εργαζομένων.

Κύριε Υπουργέ πρέπει να επανέλθετε σε αυτόν εδώ τον τόπο, με πραγματικές θέσεις εργασίας, με μια ανανεωμένη Κυβερνητική πρόταση που να βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας.

Δεν απαξιώνω την σημερινή παρουσία σας, αυτή η συμπεριφορά δεν με εκφράζει. Αντιθέτως την επικροτώ. Όμως τολμώ και διεκδικώ το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μου.

Τι θα μπορούσε να είναι αυτό;

Θα μπορούσε να είναι η δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Θα μπορούσε να είναι ένα ουσιαστικό πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας. Θα μπορούσαν να είναι πραγματικές θέσεις εργασίας. Η πρόταση αυτή είναι ένας απόλυτα ρεαλιστικός στόχος εφόσον συμπεριληφθούν υπόψη τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», «Ψηφιακή Σύγκληση» και «Βελτίωση της Διοικητικής Ικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης». Όλα τα παραπάνω σε συνάρτηση και κατά απαίτηση του άρθρου 16 του Γενικού Κανονισμού των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίσει την οριζόντια ένταξη της αρχής της μη διάκρισης και του κριτηρίου της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Εν κατακλείδι κ. Υπουργέ οφείλεται να τηρείται τις δεσμεύσεις σας όχι μόνο απέναντι στους Ευρωπαίους (Δανειστές) Εταίρους μας αλλά και στους κοινωνικούς σας εταίρους που είναι ο λαός.

Ο λαός σας εμπιστεύτηκε για να προασπίζεται το Σύνταγμα της Ελλάδας το οποίο μιλά για Ισονομία και Ισοπολιτεία, και για την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως τα Άτομα με Αναπηρία στον κοινωνικό ιστό.

Άλλωστε κ. Υπουργέ δεν θα πρέπει να σας διαφεύγει πως όλα τα παραπάνω αποτελούν κύριο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Λισσαβόνας «η επένδυση στον άνθρωπο και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού κρίνεται απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό του Ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου».

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Γεράσιμος Α. Φεσσιάν

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου