Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ένα επικίνδυνο «αγκάθι» στην επί χρόνια αδελφική σχέση της Ελληνικής και της Κυπριακής συνομοσπονδίας ΑμεΑ

Ζητείται η αποχώρηση της ΕΣΑμεΑ από το «Έργο» ώστε η σχέση να αποκατασταθεί

Τελευταία ενημέρωση: 15:27 Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η εμπλοκή της Ελληνικής Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ στο εφαρμοζόμενο στην Κύπρο έργο “Εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας και της λειτουργικότητας” μοιάζει να σκιάζει βαθιά τη σχέση της ΕΣΑμεΑ με την “αδελφή” Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), στελέχη της οποίας δεν διστάζουν να ομιλούν δημόσια ακόμα και για “προσπάθεια χαλιναγώγησης του κυπριακού αναπηρικού κινήματος”.

Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γ. Βαρδακαστάνης. Εγκαλείται για το ότι – αντιγράφουμε την σχετική τοποθέτηση του μέλους του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της ΚΥΣΟΑ Χ. Νικολαΐδη σε συνεδρίαση της κυπριακής συνομοσπονδίας – “προχώρησε σε συμφωνία για να συμμετάσχει στο έργο ως εταίρος συνεργαζόμενος με την εταιρεία European Profiles Α.Ε. και άλλες ιδιωτικές εταιρείες, ενεργώντας εν κρυπτώ και χωρίς εκ των προτέρων διαβούλευση με την ΚΥΣΟΑ”. Σύμφωνα δε με το ηγετικό μέλος της ΚΥΣΟΑ “το έργο που υλοποιείται σήμερα στην Κύπρο, είναι ακριβώς το ίδιο έργο που μόλις πριν λίγα χρόνια αποδοκιμάστηκε και απερρίφθηκε στην Ελλάδα από την ΕΣΑμεΑ και σύσσωμο το Ελλαδικό κίνημα των ατόμων με αναπηρίες, επειδή στις δράσεις του περιλαμβανόταν η διερεύνηση της ασαφούς και επικίνδυνης έννοιας της λειτουργικότητας, το οποίον σημαίνει ότι η ελληνική συνομοσπονδία τηρεί σε Ελλάδα και Κύπρο δύο μέτρα και δύο σταθμά”.

Το καταληκτικό συμπέρασμα του Χ. Νικολαΐδη ανήκει αν μη τι άλλο σε αυτά που δεν μπορούν να προσπερνώνται. Επιγραμματικά : “Η συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στο έργο δίνει άλλοθι στην έναρξη της επικίνδυνη για τα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών με αναπηρία συζήτηση, η οποία κινείται στην λογική ότι υπάρχουν υπερκαλύψεις αναφορικά με τα επιδόματα και τις παροχές που καταβάλλονται. Συμβάλλει επιπρόσθετα στην υλοποίηση πολιτικών που αποσκοπούν στον περιορισμό αριθμητικά των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία. Άκρως υπονομευτική συμβολή, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης που έχει σοβαρές επιπτώσεις πρώτιστα και κύρια στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες”.

Επί των παραπάνω αιχμηρών εγκλίσεων ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ είχε κληθεί να απαντήσει δίνοντας το “παρών” σε συνεδρίαση της ΚΥΣΟΑ τον περασμένο Μάιο. Στην τότε απάντησή του (καταγράφεται στα πρακτικά της συνεδρίασης) είχε εκφράσει τη έντονη δυσαρέσκειά του για την αμφισβήτηση του ιδίου και των προθέσεών του, είχε εξηγήσει ότι “η συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου είναι περιορισμένη”, ενώ επικουρικά είχε αποσαφηνίσει ότι “το οικονομικό όφελος που θα έχει η ΕΣΑμεΑ από τη συμμετοχή της στην υλοποίηση θα χρησιμοποιηθεί για κοινές δράσεις ΚΥΣΟΑ-ΕΣΑμεΑ”. Εν κατακλείδι ο κ. Βαρδακαστάνης ενώπιον της πιθανότητας έστω αμφισβήτησης του ιδίου και των προθέσεών του είχε βεβαιώσει ότι “αν τίθεται τέτοιο ζήτημα προτίθεμαι να αποχωρήσω από το έργο και από τα θέματα αναπηρίας της Κύπρου και μόνο αν μου ζητηθεί γραπτώς πρόκειται να αναμειχθώ ξανά”.

Με δεδομένη την κατά δήλωση του προέδρου της περιορισμένη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στο έργο – “συμμετέχει μόνο σε επίπεδο σχολιασμού” είχε χαρακτηριστικά επισημάνει ο Γ. Βαρδακαστάνης στη μαγιάτικη συνεδρίαση της ΚΥΣΟΑ – η επανακαταγραφή και σήμερα κλίματος αμφισβήτησης μοιάζει να καθιστά την αποχώρηση της ΕΣΑμεΑ από το έργο μονόδρομο. Είναι ο μόνος τρόπος για να διαλυθούν οι σκιές ανάμεσα στις δύο “αδελφές” συνομοσπονδίες πριν πυκνώσουν για τα καλά και θολώσουν ανεπιστρεπτί το επί χρόνια αδελφικό κλίμα.

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=297302

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου