Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Στα Χανιά, ένας στους 4 συνταξιούχους αγρότες είναι ανάπηρος, όπως και στο Ρέθυμνο και τη Λευκάδα. Το αντίστοιχο ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων στην Αθήνα, είναι σχεδόν 1 στους 10. Υπολογίζεται ότι από τις συνολικά 320.000 αναπηρικές συντάξεις, οι 50.000 αφορούν σε συνταξιούχους με όχι και τόσο… προφανή αναπηρία, οι οποίοι και μπορούν να πιαστούν. Γιατί εκτιμάται πως υπάρχουν κι άλλοι, οι οποίοι όμως έχουν πλέον κριθεί οριστικά και αμετάκλητα.

Βάσει στοιχείων που παρέδωσε στους εκπροσώπους της τρόικας η ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να τους πείσει ότι μπορεί να εξοικονομηθεί το ποσό των 600 εκατ. ευρώ μόνο από τον περιορισμό των αναπηρικών συντάξεων έως το 2015, στο ΙΚΑ, το 2010, το μέσο ποσοστό αναπηρικών συντάξεων στην Αθήνα ήταν 8,9%, στο νομό Ηρακλείου 20,4%, στα Χανιά 19,8% και στα Γρεβενά 19,2%! Αντίστοιχα, στον ΟΓΑ, πρωταθλητές αναπηρικών συντάξεων αναδεικνύονται τα Χανιά με ποσοστό 25,1% σε σχέση με τις υπόλοιπες συντάξεις, Ρέθυμνο με 24,7% και Λευκάδα με 24,5%. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σημαντική μείωση του ποσοστού των αναπηρικών συντάξεων, επί του συνόλου των συνταξιούχων, με το ποσοστό να παραμένει βέβαια σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος όρος των αναπηρικών συντάξεων δεν ξεπερνά το 8%. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των τυφλών που παίζουν τάβλι στο καφενείο του χωριού τους, ή των συνταξιούχων με ποσοστό αναπηρίας 100%, που πίνουν ούζα στην πλατεία.

Στόχος του υπουργείου, είναι να περιοριστούν οι δικαιούχοι κατά τουλάχιστον 55.000 με 60.000 άτομα, μέχρι το 2015, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα ισχύει και νέος ενιαίος για όλα τα ταμεία, κανονισμός προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας. Εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά η επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί, υπό την προεδρεία της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνάς Δρέττα, με στόχο τον επανακαθορισμό του ποσοστού αναπηρίας.

Με μπούσουλα τον κανονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, θα επικαιροποιηθεί η ποσοστιαία αναλογία αναπηρίας, που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωματική ή ψυχική ή πνευματική εξασθένηση ή η συνδυασμένη εμφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές αυτών, για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και το ∆ηµόσιο. Παράλληλα, στο ΙΚΑ θα λειτουργήσει το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), το οποίο θα εκφράζει και θα εφαρμόζει ενιαία υγειονομική κρίσης όσον αφορά τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των φορέων, συμπεριλαμβανομένου του ∆ηµοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

Στο ΚΕΠΑ θα ενταχθούν περίπου 1000 γιατροί, από το Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών Αναπηρίας αλλά και από τα υπόλοιπα ταμεία, τον ΕΟΠΥΥ και το ΕΣΥ, οποιασδήποτε ειδικότητας, εξαιρουμένων παιδιάτρων, ακτινολόγων, μικροβιολόγων και οδοντιάτρων. Μέσω του ΚΕΠΑ, θα πραγματοποιηθεί η επανεξέταση όλων των συντάξειων αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του 2015, μέσω του περιορισμού στο 10% του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων, από 14,5% που είναι σήμερα.

Της Ρούλας Σαλούρου
capital.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου