Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Είναι το πλέον δημοφιλές, αλλά όχι το μοναδικό. Το 1142, ο τετραψήφιος αριθμός τηλεφώνου για το κάπνισμα, μπορεί να είναι το πιο πολυδιαφημισμένο των τελευταίων εβδομάδων, όχι όμως και το μόνο που πρέπει να γνωρίζουμε.

Πέσατε σε λακκούβα; Σας παράτησε σύξυλους ο ταξιτζής; Σας έκοψαν το τηλέφωνο και δεν προλαβαίνετε να πάτε να το πληρώσετε; Ψάχνετε να βρείτε φθηνή βενζίνη; Βούλωσαν τα φρεάτια; Για όλα υπάρχει λύση και είναι… τετραψήφια!

* 1521. Αντί να βρίζετε κάθε φορά που πέφτετε σε λακκούβα, …ρουφιανέψτε τη. Καλέστε στον τετραψήφιο αυτό αριθμό και καταγγείλτε «παγίδες» στους δρόμους, φθορές στα στηθαία ασφαλείας, καθώς και τα βουλωμένα φρεάτια που σας δυσκολεύουν τη ζωή κάθε φορά που βρέχει. Η υπηρεσία λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και οι καταγγελίες κοινοποιούνται γραπτώς στους αρμόδιους φορείς.

* 1019. Πλέον δέχεται μόνο ενυπόγραφες καταγγελίες. Εξακολουθεί όμως να αποτελεί το βήμα για τους πολίτες που πέφτουν θύματα αντιεπαγγελματιών οδηγών ταξί. Σε αυτό μπορείτε να καταγγείλετε την άρνηση μίσθωσης, την αγενή συμπεριφορά, αλλά και τις αυθαίρετες-υψηλές χρεώσεις σε βάρος των πελατών. Το Τηλεφωνικό Κέντρο Παραπόνων για Ταξί απαντά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ τις εργάσιμες ημέρες και από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ τα Σάββατα. Το 1019 είναι στη διάθεση των κατοίκων Αθηνών, Πειραιά, Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Ηρακλείου και Ρόδου.

* 1500. Αν θέλετε να μάθετε πού έχει φθηνή βενζίνη χωρίς να ξοδέψετε και αυτή που έχει απομείνει στο ρεζερβουάρ σας, τηλεφωνήστε στο 1500. Είναι το παλιό 1564, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση και μέσω αυτού μπορείτε να μάθετε από τους ανθρώπους του ΥΠΕΣΔΔΑ ποια είναι τα βενζινάδικα με τις χαμηλότερες τιμές αμόλυβδης βενζίνης. Στον ίδιο αριθμό καλείτε για να πάρετε όλες τις πληροφορίες για το ΑΜΚΑ και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση ταυτότητας.

* 1520. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και το Σάββατο 8.30 με 20.00 για ερωτήσεις, καταγγελίες και συμβουλές. Από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο το 1520 δέχτηκε 17.375 κλήσεις, εκ των οποίων οι 2.783 αφορούσαν καταγγελίες.

* 1305. Σας δίνει τη δυνατότητα να εξοφλήσετε τον λογαριασμό του ΟΤΕ με ένα απλό τηλεφώνημα, αρκεί να έχετε πιστωτική κάρτα. Ισχύει ακόμα κι αν το τηλέφωνό σας είναι κομμένο, αφού μόλις το πληρώσετε η υπηρεσία ενημερώνει το αρμόδιο τμήμα για την επανασύνδεσή του. Λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

* 1595. Τα πάντα για τον δημότη της Αθήνας. Λειτουργεί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ, καθημερινά αλλά και τα Σαββατοκύριακα. Φρεάτια, λακκούβες, καμένες λάμπες στους δρόμους, σκουπίδια και κάδοι απορριμμάτων, όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζετε, μπορείτε να το γνωστοποιήσετε στον Δήμο Αθηναίων. Αρκεί βεβαίως να αφορά τα όριά του. Στον ίδιο τετραψήφιο αριθμό μπορείτε να ενημερωθείτε για ειδικότερα θέματα, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, ζητήματα που αφορούν τον ΑΜΚΑ και τον ΟΕΚ. Στη γραμμή του δημότη λειτουργεί και ειδικό τμήμα για τα αδέσποτα της γειτονιάς σας (περίθαλψη, στείρωση και επανένταξη, καθώς και υιοθεσίες).

* 1110 και 14505. Στο πρώτο πληροφορήστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για να ταξιδέψετε με τον ΟΣΕ (πληροφορίες για αλλαγές δρομολογίων, υπηρεσία κράτησης θέσης, αλλά και παραγγελίες εισιτηρίων και παράδοση με κούριερ) και στο δεύτερο -πενταψήφιο- πληροφορίες για τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ, ημέρες και ώρες αναχώρησης.

* 1889. Αφορά την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες και λειτουργεί από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι τις εργάσιμες ημέρες.

* 1535. Αν θέλετε να κλείσετε ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο χωρίς να χρειαστεί να ψάξετε για το συγκεκριμένο τηλέφωνο, καλέστε στη γραμμή «ΙΑΣΙΣ». Τα ραντεβού στα πρωινά και απογευματινά εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ, αλλά και τροποποιήσεις αυτών -εφόσον κάτι σας συμβεί- γίνονται μέσω αυτοματοποιημένου τηλεφωνητή.

* 1031. Η τηλεφωνική γραμμή SOS 1031 του ΟΚΑΝΑ, που στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, ξεκίνησε να λειτουργεί το 2000. Μεταξύ άλλων παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις ψυχοτρόπες ουσίες και τη χρήση τους, την πρόληψη και τη λειτουργία των κέντρων πρόληψης, τη θεραπεία και τις υπάρχουσες υπηρεσίες, τον ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματά του, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη. Λειτουργεί από Δευτέρα ώς Πέμπτη, 8 το πρωί με 8 το βράδυ και τις Παρασκευές 8 το πρωί με 4 το μεσημέρι.

* 1145 (210-1147 από περιφέρεια). Η γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ΙΘΑΚΗ-ΚΕΘΕΑ προσφέρει ενημέρωση για θέματα εξαρτησιογόνων ουσιών. Πληροφόρηση για υπηρεσίες αντιμετώπισης του προβλήματος σε όλη την Ελλάδα. Ψυχολογική υποστήριξη μέσα από τη διαδικασία της ενεργητικής ακρόασης και της συζήτησης μέσω τηλεφώνου σε κλίμα εμπιστοσύνης και σεβασμού. Λειτουργεί από τη Δευτέρα έως Παρασκευή, 9 π.μ. – 9 μ.μ.

* 1056. Είναι η τηλεφωνική γραμμή SOS για τα παιδιά και στηρίζεται από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Χαμόγελο του Παιδιού». Λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο, δωρεάν από σταθερό, κινητό και καρτοτηλέφωνο.

* 1147. Μάθετε τα πάντα για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από τον επίσημο φορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Το τηλέφωνο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο καθημερινά και παρέχει πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο.

* 1572. Η τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΤ, στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για να υποβάλουν τις καταγγελίες και τα παράπονά τους 24 ώρες το 24ωρο, να θωρακίσουν ουσιαστικά, δηλαδή, τον τουρισμό της χώρας μας απέναντι στους κακούς επαγγελματίες. Αν και για δύο μέρες «σπάσαμε» τα τηλέφωνα, δεν καταφέραμε να μιλήσουμε με κάποιον υπάλληλο. Η εξήγηση που μας δόθηκε για το γεγονός ότι στην αρχή καλεί και αμέσως μετά εμφανίζει τον ήχο του κατειλημμένου ήταν πως όταν είναι απασχολημένη η γραμμή δεν μπορεί να δεχτεί την επόμενη. Προφανώς, τι να πούμε, σταθήκαμε τόσο… άτυχοι! *

http://www.enet.gr
31-8-2009
Των ΑΡΓΥΡΩΣ Κ. ΜΩΡΟΥ, ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΕΡΗ

1 σχόλια:

sugarray είπε...

Αν και πολλές φορές έχει χαρακτηριστεί με άσχημα λόγια η γραμμή καταγγελιών για το κάπνισμα, σίγουρα βοηθάει στο να εφαρμοστούνε τα μέτρα κατά του καπνίσματος. Βοηθάει επίσης τον πολίτη να μη αισθάνεται πως είναι μόνος του. Έτσι και οι άλλοι χρήσιμοι αριθμοί που βέβαια είναι τόσοι πολλοί που κάποιος δεν μπορεί να τους…απομνημονεύσει κι ας είναι τετραψήφιοι. Καλό πάντως που υπάρχουνε μιας και οποιαδήποτε στιγμή κάποιος μπορεί να ενημερώσει τους αρμόδιους για μια κατάσταση ή γεγονός που τον ενοχλεί.

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου