Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση
Προς την κ. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Θέμα: Απαράδεκτος αποκλεισμός των ΑμεΑ από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).
Η ορθή επανάληψη της «Πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος φοιτητών- Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες σε 6 προπτυχιακά προγράμματα σπουδών» του ΕΑΠ δημιουργεί νέους αποκλεισμούς σε βάρος των ατόμων με αναπηρία τα οποία επιθυμούν να σπουδάσουν.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, το ΕΑΠ ζητά από τους υποψήφιους πιστοποιητικό της επταμελούς επιτροπής που προβλέπεται από το άρθρο 1 της αριθ. Φ151/122732/Β6 (ΦΕΚ 1612Β΄/04-10-2010) ΚΥΑ στο οποίο θα ορίζεται επακριβώς η πάθηση του υποψηφίου. Οι επιτροπές όμως αυτές, που έπρεπε να συγκροτηθούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα εξέταζαν τα δικαιολογητικά των υποψηφίων μέχρι τις 20-10-2010. Επομένως, για τις αιτήσεις προς το ΕΑΠ (από 1η Νοεμβρίου έως τη 10η Δεκεμβρίου 2010), το Ίδρυμα ζητάει κατάθεση δικαιολογητικών από επιτροπές, οι οποίες δεν λειτουργούν, και μάλιστα χωρίς να το επιβάλλει η κείμενη νομοθεσία.

Παράλληλα, και όπως υπογραμμίζει και η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, στη νέα αυτή πρόσκληση το ΕΑΠ αναφέρει ότι σύμφωνα με την παρ.2 του ν. 3794/09 (άρθρο 35) και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις των ακαδημαϊκών οργάνων του ΕΑΠ, δεν δύνανται λόγω της φύσεως της επιστήμης να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα «Πληροφορική» άτομα με μειωμένη οπτική οξύτητα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 85%. Είναι απολύτως σαφές πως αυτός ο αποκλεισμός ατόμων με μειωμένη οπτική οξύτητα καταπατά τα δικαιώματα πρόσβασης των πολιτών με προβλήματα όρασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα οποία είναι κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Επειδή, το πιστοποιητικό αναπηρίας που ζητά το ΕΑΠ δεν επιβάλλεται από καμία νομοθετική ρύθμιση.

Επειδή, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι το κατεξοχήν μέσο ανεξαρτητοποίησης των ανθρώπων με αναπηρία και δεν επιτρέπεται, πολλές φορές, μόνο και μόνο λόγω της πλημμελούς ενημέρωσης, της ολιγωρίας και των ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής να δημιουργούνται τέτοιου είδους αποκλεισμοί.

Ερωτάται η κ. Υπουργός,

1) Προτίθεται το Υπουργείο να παρέμβει για να ακυρωθεί ως προς τα συγκεκριμένα σημεία το περιεχόμενο της νέας πρόσκλησης του ΕΑΠ;

2) Προτίθεται να προχωρήσει στην αναθεώρηση ή/και κατάργηση της σχετικής διάταξης του ν. 3794;

Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης
Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου