Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου Ευρωπαικής Επιτροπής – 06.12.2010

Η ΕΕ βραβεύει την πόλη Άβιλα της Ισπανίας για τον αγώνα της υπέρ της διευκόλυνσης των μετακινήσεων των ατόμων με αναπηρίες.Η Άβιλα, γνωστή για τα μεσαιωνικά της τείχη και τους πολλούς ναούς της, έλαβε το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Φιλικής προς τα Άτομα με Αναπηρίες Πόλης (Access City Award) για τις προσπάθειές της να αποκτήσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο για τα άτομα με αναπηρίες.

Το ετήσιο αυτό βραβείο εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρίες και την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους σε όλη την ΕΕ. Στόχος του βραβείου είναι να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο ο κόσμος σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά στις αστικές περιοχές και να αναδειχθούν οι πόλεις που διευκολύνουν τις μετακινήσεις τους.

Η Άβιλα, που βρίσκεται δυτικά της Μαδρίτης, κέρδισε το βραβείο για τις προσπάθειές της να βελτιώσει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες στα δημόσια κτήρια. Αυτό το πέτυχε με τον κατάλληλο σχεδιασμό, που είχε ξεκινήσει από το 2000 σε συνεργασία με οργανώσεις ατόμων με αναπηρίες και ηλικιωμένων. Επιπλέον, η πόλη αυτή έδωσε κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών και βελτίωσε τις συνθήκες πρόσβασης των ατόμων αυτών σε τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος αλλά και θέσεις απασχόλησης.

Ανάμεσα στις πόλεις που προκρίθηκαν για το βραβείο ήταν η Άβιλα και η Βαρκελώνη της Ισπανίας, η Κολωνία της Γερμανίας και το Τούρκου της Φινλανδίας, οι οποίες είχαν επιλεγεί μεταξύ 66 ευρωπαϊκών πόλεων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Η απονομή του βραβείου έγινε στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες. Κορυφαία εκδήλωση ήταν το διήμερο συνέδριο που ολοκληρώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου.Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών καρτών αναπηρίας, η δυνατότητα σπουδών και απασχόλησης στο εξωτερικό, τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και η πρόσβαση σε δραστηριότητες αναψυχής και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η βελτίωση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρίες αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα Άτομα με Αναπηρίες για την περίοδο 2010-2020, που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο 2010.Εξάλλου, η στρατηγική αυτή προωθεί δράσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων αυτών στα κτήρια, στα μέσα μεταφορών και άλλες υπηρεσίες, καθώς και στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.

Υπολογίζεται ότι 80 περίπου εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ έχουν κάποια αναπηρία ήπιας ή σοβαρής μορφής. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά, π.χ. για να πάνε στο σχολείο ή στη δουλειά τους, αποτελούν συχνά αιτία αποκλεισμού τους από την κοινωνία. Εξαιτίας των χαμηλότερων επιπέδων απασχόλησης και εκπαίδευσής τους, το ποσοστό φτώχειας για τα άτομα με αναπηρίες είναι κατά 70% υψηλότερο από τον μέσο όρο.

Πηγή: Δελτίο Τύπου Ευρωπαικής Επιτροπής 03 Δεκεμβρίου 2010

http://www.balkans.com/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου