Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

«Εφόσον το υπουργείο δεν δέχεται να συζητήσει, εμείς από 1η Ιανουαρίου δεν θα δεχόμαστε τις κάρτες και θα ζητάμε εισιτήριο…», λέει ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ

Με άσχημες προϋποθέσεις ετοιμάζονται να κάνουν ποδαρικό στη νέα χρονιά, το 2011, τα άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ). Από τη 1η Ιανουαρίου τα αστικά ΚΤΕΛ θα αρνούνται να δέχονται τις κάρτες για τη δωρεάν μεταφορά τους και θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώνουν εισιτήριο και αυτό γιατί το υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας παραπέμπει στο μέλλον τη συζήτηση για την υπογραφή της νέας σύμβασης με την Ομοσπονδία των αστικών ΚΤΕΛ.

Πριν λίγο διάστημα η ευεργετική διάταξη για την χωρίς εξετάσεις εισαγωγή μαθητών με αναπηρίες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατά την εφαρμογή της, ουσιαστικά τορπιλίστηκε και πολλά παιδιά με αναπηρίες δεν μπόρεσαν να την αξιοποιήσουν. Στο νέο νομοσχέδιο υγείας που προωθείται υπάρχει ρύθμιση, όπου στις Στέγες

Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΜΕΑ για πρώτη φορά επιβάλλεται τροφείο – νοσήλιο. Αυτό θα το πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, που ήδη έχουν οικονομικά προβλήματα και σε περίπτωση που κάποιο άτομο με αναπηρία είναι ανασφάλιστο ή θα πετάγεται στο δρόμο ή θα βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη. Φαίνεται πως τα ΑΜΕΑ δεν τυγχάνουν του ενδιαφέροντος της σημερινής κυβέρνησης.

Όσον αφορά τώρα τις κάρτες δωρεάν μεταφοράς ΑΜΕΑ με αστικά λεωφορεία, θα πρέπει να πούμε ότι κάθε χρόνο το υπουργείο Υγείας υπογράφει σύμβαση με την Ομοσπονδία Αστικών Λεωφορείων και οι ανάπηροι που έχουν θεωρήσει τις ειδικές κάρτες στις διευθύνσεις πρόνοιας, μετακινούνται εντελώς δωρεάν με τα αστικά λεωφορεία. Επίσης υπογράφεται άλλη σύμβαση με την Ομοσπονδία των υπεραστικών ΚΤΕΛ, όπου τα άτομα που έχουν τη κάρτα πληρώνουν μειωμένο κατά 50% εισιτήριο.

Καθυστερήσεις κάθε χρόνο…

Ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας Σίμος Γιοβανάκης υποστήριξε πως «η Ομοσπονδία μας είχε συνεννοηθεί με το υπουργείο Υγείας να υπογράψουμε τη νέα σύμβαση για το 2011 μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Κάθε χρόνο έχουμε καθυστερήσεις, αλλά το 2010 φτάσαμε να υπογράψουμε σύμβαση τον Σεπτέμβριο. Και μάλιστα η σύμβαση ήταν μειωμένη. Δηλαδή το 2009 ήταν 125 ευρώ ανά κάρτα και το Σεπτέμβριο υπογράψαμε για το 2010 με 100 ευρώ ανά κάρτα. Τη δεχθήκαμε τη μείωση, αλλά δεν μπορεί να καθυστερούν έτσι κάθε φορά. Για αυτό είπαμε τέλος Δεκέμβρη να υπογράφεται η σύμβαση για την επόμενη χρονιά. Εφόσον το υπουργείο δεν δέχεται να συζητήσει εμείς από 1η Ιανουαρίου δεν θα δεχόμαστε τις κάρτες και θα ζητάμε εισιτήριο».

Από τη πλευρά του ο Χαράλαμπος Τουμανίδης πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ μας είπε πως είναι σε αναμονή και περιμένουν ενημέρωση από την Ομοσπονδία τους. Για το θέμα απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑΜΕΑ Δ. Βαρδακαστάνη ο οποίος μας είπε πως «επικοινωνήσαμε με το γ. γραμματέα του υπουργείου κ. Κατριβάνο και μας είπε πως ζήτησαν από τα αστικά ΚΤΕΛ μια τρίμηνη προθεσμία για να δουν τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού και ανάλογα να δουν τη σύμβαση. Οι άνθρωποι των αστικών ΚΤΕΛ είναι επιεικώς ελεεινοί, χρησιμοποιούν τους πολίτες, τα ΑΜΕΑ για να ασκούν πίεση στη κυβέρνηση». Στο ερώτημα πως είναι επαγγελματίες και έχουν δικαίωμα να πληρώνονται για το έργο που κάνουν, σημείωσε πως «αν θέλουν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους ας πάνε να κλείσουν το υπουργείο»…»

Ο Μάκης Κρεμμύδας πρόεδρος της Νομαρχιακής ΑΜΕΑ και γραμματέας των τυφλών Αν. Μακεδονίας μας είπε πως «για μια ακόμα φορά έχουμε τα ίδια που γίνονται κάθε χρόνο. Μάθαμε πως το υπουργείο ζήτησε τρίμηνη προθεσμία. Οι άνθρωποι των αστικών ΚΤΕΛ δείχνουν άλλο πρόσωπο και όχι το κοινωνικό. Δεν φταίμε εμείς. Αν δεν δέχονται στη κάρτα, αυτό σημαίνει πως είναι ένα ακόμη μέτρο αποκλεισμού των ΑΜΕΑ που θα κλειστούν στα σπίτια τους». Ωστόσο ο Μ. Κρεμμύδας επέκρινε και τη τακτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως «τα ΑΜΕΑ δεν είναι στις προτεραιότητές της. Υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα, στην υγεία, στη παιδεία, στη πρόνοια. Παντού μειώσεις και δεν ξέρουμε που θα πάει, είμαστε απαισιόδοξοι».

Ποιους αφορά η κάρτα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϊστάμενου διεύθυνσης κοινωνικής πρόνοιας νομαρχίας Καβάλας Θανάση Μπιρμπίλη, έχουν θεωρηθεί φέτος στο Νομό 2.905 κάρτες. Αυτές τις κάρτες δικαιούνται άτομα με αναπηρία σε ποσοστό 67% και πάνω. Πρόκειται για ανθρώπους που παίρνουν σύνταξη αναπηρίας από το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, τον ΟΑΕΕ και τα άλλα ταμεία, αλλά και ανασφάλιστοι που παίρνουν μόνο το επίδομα πρόνοιας.

Τα άτομα αυτά δικαιούνται δωρεάν μεταφορά με τα αστικά λεωφορεία και μειωμένο κατά 50% εισιτήριο στα υπεραστικά. Υπάρχει και εισοδηματικό κριτήριο και δικαιούνται και τα δύο και δωρεάν μεταφορά και έκπτωση στα υπεραστικά, μόνο όσοι έχουν οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 29.000 ευρώ. Όσοι έχουν παραπάνω εισόδημα, δικαιούνται μόνο την έκπτωση στα υπεραστικά λεωφορεία.

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ
evdomi.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου