Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Θέμα: 3 του Δεκέμβρη τα άτομα με αναπηρία στην εποχή του μνημονίου

Η φετινή 3η του Δεκέμβρη βρίσκει τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειες τους στην δίνη της πιο βαθιάς οικονομικής κρίσης στην ιστορία της χώρας μας. Κρίση που πλέον προσλαμβάνει έντονα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση και σύνθλιψη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως τα άτομα με αναπηρία. Η έλευση της τρόϊκα και του μνημονίου με την ταυτόχρονη δημοσιονομική κατάρρευση ενός διεφθαρμένου και πελατειακού κράτους έχει άμεσο αποτέλεσμα την εφαρμογή της πιο άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε βάρος των φτωχών και αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Πολιτική που έχει πλέον εμπορευματοποιήσει βασικά κοινωνικά αγαθά που αφορούν τα άτομα με αναπηρία όπως την παιδεία, την υγεία, την φυσική αποκατάσταση, την απασχόληση,  την κοινωνική φροντίδα και κοινωνική ασφάλιση.

Η επιδρομή σε μισθούς και συντάξεις, το μαχαίρι σε παροχές της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, η διάλυση των εκπαιδευτικών και προνοιακών δομών διαμορφώνει για τα άτομα με αναπηρία ένα ζοφερό και εφιαλτικό τοπίο. Δεκάδες ειδικά σχολεία και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης υπολειτουργούν ενώ οι οριζόντιες περικοπές παροχών στο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης οδηγούν τα άτομα με αναπηρία σε συνθήκες κοινωνικής εξαθλίωσης. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στις σχολές εκπαίδευσης των τυφλών και κινητικά αναπήρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι περικοπές στον οργανισμό ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων και η διάλυση των προνοιακών δομών στους δήμους όπως το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι».

Πρόσφατα εμφανίστηκαν ως όψιμοι τιμητές των δικαιωμάτων της αναπηρίας αυτοί που εδώ και 20 χρόνια από την σύσταση τους την ημέρα των ατόμων με αναπηρία οργάνωναν φιέστες και χλιδάτες δεξιώσεις στις αίθουσες πολυτελών ξενοδοχείων. Πρόκειται για την ηγετική ομάδα της Εθνικής συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία ΕΣΑΜΕΑ) Κρατικός θεσμοθετημένος τρόφιμος με τον Ν 2430/1996. ένας κρατικός τρόφιμος που αποτελεί μέρος του Ελληνικού προβλήματος, του διαπλεκόμενου, πελατειακού και διεφθαρμένου κράτους που διαχειρίστηκε και κατασπατάλησε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για δομές χωρίς αντίκρισμα για τα άτομα με αναπηρία.

Εναγκαλισμένος και απόλυτα ταυτισμένος με το σύστημα εξουσίας ώστε να μεταφέρει για δεκαετίες μία εικονική πραγματικότητα για τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνία. Αναρωτιόμαστε πως υπερασπίζει κάποιος τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία σε συνθήκες της πιο σκληρής κρίσης όταν οργανώνει εκδρομές shoping που τις βαφτίζει κινητοποιήσεις ξοδεύοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ για την μεταφορά και την διαμονή των «διαδηλωτών – εκδρομέων». Ποιο είναι το κόστος αυτής της κινητοποίησης μίας οργάνωσης που ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί τους «φτωχότερους των φτωχών» της κοινωνίας,  ένα ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης αλλά πρώτιστα την κυβέρνηση που «δηλώνει» πως ενδιαφέρεται για την συνετή, ορθολογική και διάφανη διαχείριση των κρατικών πόρων. Καλούμε τα άτομα με αναπηρία με κάθε πρόσφορο τρόπο να αντιδράσουν σε αυτή την άδικη και αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που εξαθλιώνει την ζωή τους και παράλληλα να χειραφετηθούν από τους χρεοκοπημένους και διεφθαρμένους μηχανισμούς στην συνείδηση της κοινωνίας που έχουν σφετεριστεί την εκπροσώπηση τους.

Θεωρούμε πως Είναι πρωταρχικής σημασίας για την ζωή των ανθρώπων με αναπηρία η εκπόνηση και υλοποίηση μίας πολιτικής που θα λειτουργήσει σε όφελος τους με τις ακόλουθες κατευθύνσεις:


·        Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ώστε να επαναδημιουργηθεί και να στηριχτεί ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.
 
·        Προστασία των ατόμων με αναπηρία από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης με άμεσα μέτρα ιδιαίτερα των πιο φτωχών και εξαθλιωμένων.
 
·        Διαφάνεια, ορθολογική διαχείριση των πόρων, αξιολόγηση των χρηματοδοτούμενων δράσεων με βάση την σχέση κόστους προς όφελος για τις υπηρεσίες που παρέχει ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος στους πολίτες του.  
 
·        Την δημιουργία μέσω του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης μητρώου αναπήρων ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν στοχευμένες δράσεις με βάση ποιοτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.
 
·        Την καθολική πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής και φυσικής αποκατάστασης, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της κοινωνικής φροντίδας μέσα από την δημιουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών κοινωνικών δομών.
 
·        Διασφάλιση συνθηκών για την καθολική και χωρίς εμπόδια πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με στόχο την ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή και ένταξη τους στην κοινωνία.
 
Αθήνα 01/12/2010
 
Παρέμβαση αναπήρων πολιτών
 
τηλέφωνα επικοινωνίας
 
Θεοδωρόπουλος Κωνσταντίνος 210 77.15.719, 6972.324.423
 
Σκορδίλης Σπυρίδων 210 95.33.575, 6974.581.781
 
Μουτσατσός Κωνσταντίνος 210 213.46.80, 6976.605.808
 
Ταστάνης Άρης 2109612492
 
e-mail: info@panap.gr

Web site http://www.panap.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου