Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Μια νέα έρευνα, που διεξάχθηκε από Βρετανούς επιστήμονες και εστιάστηκε στην αντιμετώπιση της νόσου σκλήρυνση κατά πλάκας, κατέδειξε ότι είναι δυνατόν να αντιστραφεί η βλάβη που προκαλείται από την ασθένεια στα νευρικά κύτταρα, με την ενεργοποίηση βλαστικών κυττάρων.

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε από τους ερευνητές, σε πειράματα με ζώα, ήταν η ενεργοποίηση βλαστικών κυττάρων στον εγκέφαλο, η οποία επέτρεψε την αναγέννηση του ελύτρου μυελίνης, το οποίο περιβάλλει τους ιστούς των νεύρων.

Το επίτευγμα μπορεί να οδηγήσει στις πρώτες κλινικές δοκιμές νέων πειραματικών φαρμάκων την επόμενη πενταετία, καθώς και σε πιθανές φαρμακευτικές θεραπείες σε περίπου 15 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Ρόμπιν Φράνκλιν του πανεπιστημίου Κέμπριτζ δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ένα τρόπο να “ενθαρρύνουν” τα βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου, ώστε να αναλάβουν την επιδιόρθωση της βλάβης της μυελίνης.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας πλήττει πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, πιο συχνά ενήλικες 20 έως 40 ετών.

Στους ανθρώπους με τη νόσο, το ανοσοποιητικό σύστημά τους επιτίθεται στο έλυτρο μυελίνης, ένα προστατευτικό στρώμα κυττάρων γύρω από τα νεύρα, που βοηθά επίσης στην επιτάχυνση της μετάδοσης των ηλεκτρικών σημάτων από τον εγκέφαλο.

Όταν η μυελίνη καταστρέφεται, τα νεύρα των ασθενών υφίστανται βλάβες.

Οι υπάρχουσες σήμερα θεραπείες εστιάζονται στην καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να σταματήσει να καταστρέφει την μυελίνη, όμως δεν μπορούν να αναπαράγουν την κατεστραμμένη μυελίνη.

Αυτό φαίνεται να καταφέρνει η νέα μέθοδος, με τη βοήθεια των βλαστικών κυττάρων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, με τελικό στόχο να τη σταματήσουν και να την αναστρέψουν.

“Για τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια. Είναι δύσκολο να εκφραστεί με λόγια πόσο επαναστατική μπορεί να αποδειχθεί αυτή η ανακάλυψη και πόσο ζωτικό είναι να συνεχιστεί η σχετική έρευνα”, δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής Εταιρίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

http://www.digitalcrete.gr/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου