Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

Ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ το κόστος της δωρεάν περίθαλψης μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας. Αυτό έκανε γνωστό από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αδωνι Γεωργιάδη, και συμπλήρωσε ότι ενδεχομένως το ποσό αυτό αποτελεί μέρος του ελλείμματος των 400 εκατ. ευρώ που έχει προκύψει και δεν μπορεί να διαπιστωθεί από πού προέρχεται.

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, η πρόβλεψη για το 2010 είναι πως οι δαπάνες των νοσοκομείων θα φτάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατ. είναι «αγνώστου προελεύσεως».

«Θα τα καταφέρουμε όμως», διαβεβαίωσε. «Και αυτό θα σημάνει κάθε χρόνο όφελος 300-400 εκατ. ευρώ για τον λαό και τους ασθενείς. Γιατί σπαταλούμε πολλά όχι για τον άρρωστο και τον άνθρωπο, αλλά για άλλους λόγους»..

Στο σημείο αυτό δήλωσε πως το υπουργείο επανεξετάζει μήπως το αντίτιμο των τριών ευρώ, το οποίο ισχύει για όσους επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία καθιερωθεί και για κείνους που επισκέπτονται τα νοσοκομεία στις νυχτερινές εφημερίες. «Εκεί δεν πληρώνει κανείς. Δεν λέω ότι αλλάζω γνώμη, αλλά το ξανασκέφτομαι», σημείωσε και έκανε γνωστό πως με εγκύκλιό του ζήτησε από τις διοικήσεις να εισπράττονται τα τρία ευρώ από όλους ανεξαιρέτως, καθώς το αντίτιμο πλήρωναν μόνον οι Έλληνες κι όχι οι αλλοδαποί που επισκέπτονταν τα εξωτερικά ιατρεία.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός έχει ζητήσει να καταγράφεται πόσοι είναι ασφαλισμένοι και πόσοι δεν είναι, από κείνους που επισκέπτονται τα νοσοκομεία στις εφημερίες, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο κοστίζει η προσφορά μας σε τρίτους, καθώς επίσης και ποιοι προσέρχονται δήθεν ως έκτακτα περιστατικά με σκοπό να εισαχθούν.

Ο υπουργός Υγείας στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν εισπράττεται πάντοτε το ελάχιστο ποσό των τριών ευρώ, εκτιμώντας πως «πρέπει να βάλουμε λίγη λογική στο σύστημα» και να σταματήσει «η τσαπατσουλιά, η γενναιοδωρία, η μαγκιά και η τσάμπα καλοσύνη όταν άλλος πληρώνει».

«Μιλάμε για 150 εκατ. έως 400 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο σε αυτές τις εποχές κρίσης και ανέχειας πληρώνουμε για ανθρώπους που δεν έχουμε προσκαλέσει. Δεν μπορούμε να δίνουμε 1,5 δισ. ευρώ τη δεκαετία για την περίθαλψη λαθρομεταναστών όταν το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το κόψιμο μισθών, συντάξεων και δώρων Χριστουγέννων», παρατήρησε από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Αδ. Γεωργιάδης.-

NAFTEMPORIKI.GR

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου