Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010
Του Χρύση Μιχαηλίδη

Με μια απλή βόλτα στη Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και με μια απλή παρατήρηση στο τρόπο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκεί, θα διαπιστώσετε και εσείς ότι η δική μας Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακόμα ευρίσκεται στα σπάργανα.

Η μειονεξία της δεν έγκειται απλά στο καθόλου ρόλο που παίζει στο κοινωνικό γίγνεσθαι μιας πόλης ή μιας κοινότητας, που είναι σχεδόν ασήμαντος. αλλά στο πνεύμα που χαρακτηρίζει τους λειτουργούς της, εκλεγμένους και μη. Μέσα από τον λόγο και τη δράση τους (όσοι κάνουν κάτι) διαπιστώνεται μια κριτική στάση, έναντι των όσων η Τ.Α. κάνει και η διάθεση για προτάσεις και νέες ιδέες λες και απευθύνονται σε κάποιο τρίτο φορέα εξουσίας και όχι σε αυτόν που οι ίδιοι συναποφασίζουν και καθορίζουν με την ίδια τους της παρουσία.

Βέβαια αντιλαμβανόμαστε αυτή τη στάση και διάθεση για το «ΕΙΝΑΙ» της κυπριακής Τ.Α. αλλά αδυνατούμε να κατανοήσομε την αδυναμία των εκλεγμένων αντιπροσώπων των πολιτών να σταθούν και να ερμηνεύσουν το τι συμβαίνει και να οδηγήσουν με διαφάνεια τα πράγματα προς τα εμπρός.

Η Τ.Α. αποτελεί τη βάση της πραγματικής Δημοκρατίας – Άμεσης Δημοκρατίας, αυτό που η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί «ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και εμείς «μετακενωτικά» επανεισάγαμε στη Κύπρο μετ΄ εκπλήξεως.

Βέβαια είναι αστείο να μιλούμε για «εξουσία στους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» στο πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ε.Ε. που δεν έχει περάσει τη δοκιμασία του «υπαρκτού σοσιαλισμού», δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία των 50 ετών (από δηλώσεις των ίδιων των υπουργών του) .

Όταν ο ίδιος ο κρατικός μηχανισμός αποτελεί τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα κάθε αποκεντρωτικής – Δημοκρατικής προσπάθειας όχι μόνο στο χώρο της Τ.Α. και αυτό κόντρα στις οδηγίες της Ε.Ε. (Ανοικτή Μέθοδος Συντονισμού) κάθε προσπάθεια στο τομέα αυτό καταντά «ύποπτη» δημιουργεί ερωτήματα και ανησυχίες.

Έτσι και η προσπάθεια του έντιμου υπουργού Εσωτερικών κυρίου Συλικιώτη στο χώρο της νομοθετικής βελτίωσης της Τ.Α. μας έχει σε αναμμένα κάρβουνα, μέχρι να ξεκαθαρίσομε που οδηγά αυτή η νέα τροποποίηση του νόμου; Σε ποία κατεύθυνση επιθυμούν οι σημερινοί άρχοντες της εξουσίας να οδηγήσουν τη κυπριακή Τ.Α.;

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η Τ.Α. μέχρι σήμερα ενώ είναι φορτωμένη με πολλές ευθύνες, δεν διαθέτει όμως την ανάλογη οικονομική εξουσία-αυτονομία για μπορεί να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις για να θεραπεύσει τα πολλά «κακώς κείμενα», έτσι είναι ξεπεσμένη στα μάτια των Δημοτών της (κανείς δεν αναμένει τίποτα ουσιαστικό από αυτή, παρά μόνο να καθαρίζει τα πεζοδρόμια) και κάθε κομματικός πολιτευτής την βλέπει ως μεταβατικό στάδιο για μια θέση στη Βουλή.

Έτσι κάθε σοβαρή προσπάθεια θετικής αλλαγής στο χώρο της Τ.Α. θα πρέπει να ξεκινήσει με την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ της από το Κράτος. Οι Δήμοι σήμερα ενώ έχουν απαλλαγεί από την κηδεμονία του Υπουργείου Εσωτερικών συνεχίζουν να αστυνομεύονται πολύ σκληρά από το Υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική οικονομική πολιτική του κράτους, αυτό μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια απλή αποκεντρωμένη Τοπική Εξουσία (χαρακτηριστικό της δεκαετίας του 50 για την Ε.Ε.), και κάθε εκλεγμένο Δήμαρχο σε ένα απλό εξαρτώμενο «Μουκτάρη».

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου