Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Μερικά χρόνια πριν η χειρουργική αφαίρεση κήλης απαιτούσε την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση. Σήμερα, χάρη σε νέες, πρωτοποριακές μεθόδους, η αφαίρεση κήλης είναι πια μια επέμβαση ρουτίνας και ο ασθενής μόλις λίγες ώρες μετά την επέμβαση μπορεί να πάει στο σπίτι του.

Η κήλη παρουσιάζεται σαν μια διόγκωση μαλθακή και ευπίεστη που εξαφανίζεται με την κατάκλιση η με ήπιους χειρισμούς. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ευνοούν την δημιουργία των κηλών όπως ο χρόνιος βήχας, η βαριά εργασία, η γυμναστική με βάρη, η δυσκοιλιότητα, οι χειρουργικές επεμβάσεις αλλά μπορεί επίσης να παρουσιαστεί κήλη χωρίς ειδικό λόγο. Και οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κήλες και σε οποιαδήποτε ηλικία. Το πρόβλημα αυτό δεν βελτιώνεται όσο περνά ο καιρός, ούτε φεύγει από μόνο του. Σε σπάνιες περιπτώσεις δε, η περίσφιξη μιας κήλης μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία του ασθενούς. Χιλιάδες επεμβάσεις για αποκατάσταση κηλών γίνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

Για πάνω από 100 χρόνια οι ασθενείς υποβάλλονταν στις παραδοσιακές τεχνικές με χειρουργικές τομές και χρήση ραμμάτων για την συμπλησίαση των ιστών και το ‘κλείσιμο’ του χάσματος. Με την ανάπτυξη της λαπαροσκοπικης χειρουργικής, έχουμε συμπληρώσει πάνω από δεκαοκτώ χρόνια εφαρμογής της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης των κηλών.

Μεγάλος αριθμός επιστημονικών άρθρων αποδεικνύουν την υπεροχή της λαπαροσκοπικής αποκατάστασης των κηλών. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής είναι η ολιγόωρη νοσηλεία, ο διεγχειρητικός έλεγχος όλης της κοιλίας, ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, η λήψη λιγότερων φαρμάκων, η ταχύτερη επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του ασχολίες, το αισθητικό αποτέλεσμα, οι μειωμένες υποτροπές, ο μετεγχειρητικός επανέλεγχος της επέμβασης (από το DVD στο οποίο καταγράφεται η επέμβαση και δίνεται στον ασθενή) αλλά και η μικρότερη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρειών.

Συμπερασματικά, μιλάμε για μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο, για μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αν έχετε κήλη, είναι καιρός να πάρετε την απόφαση να την διορθώσετε με τις σύγχρονες λαπαροσκοπικές μεθόδους σύντομα, εύκολα, ανώδυνα και με ολιγόωρη παραμονή στο Νοσοκομείο.

Του ιατρού Παναγιώτη Αντωνίου, Χειρουργού Λαπαροσκοπικής Ιατρικής, Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας της Αθηναϊκής Κλινικής, επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr

CLICK@LIFE

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Loading...