Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Στην πρώτη κλινική μελέτη έγινε έγχυση εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων σε άτομο για την αποκατάσταση τραυματισμών του νωτιαίου μυελού

Ενα μικρό αλλά σημαντικό βήμα, οιωνός της έλευσης μιας νέας εποχής για την ιατρική επιστήμη, έγινε στις ΗΠΑ με την έναρξη της πρώτης εγκεκριμένης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κλινικής μελέτης με ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Η πρωτοποριακή έρευνα για την αποκατάσταση τραυματισμών του νωτιαίου μυελού πραγματοποιείται από την GeroCorp, μία εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα την Καλιφόρνια. Η πρώτη φάση της, ωστόσο, στοχεύει αποκλειστικά στο να διασφαλίσει ότι οι τέτοιες θεραπείες δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του αρρώστου.

Η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς της θα γίνει στα μετέπειτα στάδια και ακόμα και αν όλα πάνε όπως επιθυμούν οι επιστήμονες η ευρεία εφαρμογή της απέχει πολλά χρόνια.

Τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά σχετικά με την κλινική μελέτη της Geroείναι ελάχιστα. Το μόνο που έχει δημοσιοποιηθεί είναι ότι ένας ασθενής, τα στοιχεία της ταυτότητας του οποίου παραμένουν άγνωστα, υποβλήθηκε στη συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή την Παρασκευή στο Κέντρο Σέπερντ, που ειδικεύεται στην αποκατάσταση τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο.

Στην πρώτη φάση της θα συμμετάσχουν 10 άτομα με βαρείς τραυματισμούς στον νωτιαίο μυελό που τους προκάλεσαν παράλυση. Σε όλους θα γίνει μία μεμονωμένη έγχυση δύο εκατομμυρίων εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων (GRNOPC1) της Geron, τα οποία εφόσον εγχυθούν πάνω στο τραύμα θα πυροδοτήσουν την αναγέννηση των κατεστραμμένων νεύρων και τελικά θα επιτρέψουν στον τραυματία να ανάκτησει την κινητικότητα.

Το GRNOPC1 -το «μαγικό φίλτρο» της Geron- περιέχει πρόδρομα κύτταρα (βλαστοκύτταρα), τα οποία εφόσον εξελιχθούν, όπως επιθυμούν οι ερευνητές, θα γίνουν ολιγοδενδρίτες, δηλαδή κύτταρα του νευρικού συστήματος με πολλές λειτουργίες.

Οι ολιγοδενδρίτες καταστρέφονται όταν τραυματίζεται ο νωτιαίος μυελός, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυελίνης, νευρικών κυττάρων και νευρώνων και την καθήλωση του τραυματία σε αναπηρική καρέκλα.

Ορισμένες μελέτες που έγιναν πριν από την πρώτη εφαρμογή της καινοτόμου θεραπείας σε πειραματόζωα έδειξαν ότι εφόσον το GRNOPC1 εγχυόταν ακριβώς πάνω στο τραύμα στον νωτιαίο μυελό κάλυπτε ολόκληρη την περιοχή, ενώ τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα που περιείχε εξελίχθηκαν σε ολιγοδενδρίτες, ακριβώς όπως προσδοκούσαν οι ερευνητές της Geron.

Αυτοί οι ολιγοδενδρίτες στη συνέχεια κάλυψαν τους άξονες των νεύρων με μυελίνη, επιτρέποντάς τους έτσι να μεταδώσουν ηλεκτρικά σήματα, γεγονός που σήμαινε αποκατάσταση της κίνησης.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, τα πειρατόζωα είχαν υποβληθεί στη θεραπεία επτά ημέρες μετά τον τραυματισμό τους. Και ακριβώς αυτή η άμεση θεραπεία φαίνεται ότι διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην αποτελεσματικότητά της. Ομως, η έναρξη της πρώτης φάσης της κλινικής μελέτης, παρότι είναι καλή είδηση, δεν θα πρέπει να γεμίσει με φρούδες ελπίδες τους ενδιαφερομένους.

Ο δημιουργός της Ντόλι

Ο σερ Ιαν Γουίλμουτ, ο δημιουργός του πρώτου κλωνοποιημένου θηλαστικού, της Ντόλι, και διευθυντής του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έχει στραφεί στη βλαστοκυτταρική έρευνα, τόνισε ότι η είδηση έναρξης της έρευνας είναι σίγουρα εξαιρετικά ευχάριστη αλλά όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε αυτήν τη φάση θα εξεταστεί μόνον η ασφάλεια της μεθόδου.

Ταυτόχρονα, ο δρ Ρίτσαρντ Φέσλερ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν και του NorthwesterΜemorial Hospital, που συντονίζει την έρευνα της Geron, επισήμανε ότι «είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει δεκτός κανείς ώστε να λάβει μέρος στην κλινική μελέτη. Το 50%, ακόμα και το 75% των ανθρώπων που αξιολογούμε για να δούμε κατά πόσο μπορούν να λάβουν μέρος στη μελέτη, δεν πληροί τα απαραίτητα κριτήρια συμμετοχής στην κλινική μελέτη. Ενα από τα σημαντικότερα είναι ο τραυματισμός να έχει γίνει πολύ πρόσφατα, καθώς η θεραπεία πρέπει να ολοκληρωθεί το πολύ 14 ημέρες μετά την πρόκλησή του. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και άλλα στοιχεία».

http://news.kathimerini.gr/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου