Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Mια νέα ζωή μπορεί να αρχίσει σε λίγο καιρό μια 52χρονη στην Ιταλία, η οποία υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση χεριών με μια πρωτοποριακή μέθοδο που εφάρμοσαν χειρουργοί του νοσοκομείου Σαν Τζεράρντο, στη Μόντσα. Η επιστημονική ομάδα του καθηγητή, Μάσιμο ντελ Μπένε, διευθυντή της Μονάδας Πλαστικής Χειρουργικής και Μικροχειρουργικής του νοσοκομείου, έκαναν χρήση βλαστοκυττάρων που αφαίρεσαν από το μυελό για να αντιμετωπίσουν τυχόν απόρριψη των μεταμοσχευμένων άκρων από τον οργανισμό της γυναίκας.

Η μέθοδος είναι γνωστή εδώ και καιρό αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί στην πράξη σε μεταμόσχευση οργάνων μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, όταν οι χειρουργοί πραγματοποίησαν την 6ωρη επέμβαση, έχοντας βρει τα άκρα από μια δότρια 58 ετών. Η 52χρονη νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η κατάστασή της κρίνεται ικανοποιητική αλλά οι γιατροί περιμένουν την πάροδο μιας εβδομάδας προκειμένου να θεωρήσουν πλήρως επιτυχημένη τη μεταμόσχευση. Ο καθηγητής Μάσιμο ντελ Μπένε αποκάλυψε ότι η ασθενής πριν μπει στο χειρουργείο είπε ότι δεν ήλθε μόνο να πάρει αλλά και να δώσει, υπονοώντας ότι σε περίπτωση που η επέμβαση είχε άσχημο τέλος, έθετε στη διάθεσή τους τα όργανά της για να μεταμοσχευτούν.

Η γυναίκα που υπέστη τον ακρωτηριασμό τόσο των άνω όσο και των κάτω άκρων λόγω μιας βαριάς μορφής σήψης και μπήκε σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση το 2008, θα υποβληθεί σε μια σειρά από πλαστικές επεμβάσεις στο μέλλον, μεταξύ των οποίων αυτές του λιπώδους ιστού και της επιδερμίδας. Ο διευθυντής της Κυτταρολογικής Μονάδας στο νοσοκομείο Σαν Τζεράρντο, Αντρέα Μπιόντι, δήλωσε ότι η χρήση των μεσεγχυματικών κυττάρων στην ουσία «παραπλανά» τα αντισώματα του οργανισμού, απομακρύνοντας τον κίνδυνο της απόρριψης και δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να μειώσουν δραστικά τη χορήγηση εξειδικευμένων φαρμάκων.

Στη Μόντσα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη μεταμόσχευση χεριού στην Ιταλία, το 2000, ενώ ακολούθησαν άλλες δυο ανάλογες επεμβάσεις στα δυο επόμενα χρόνια. Σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι τώρα πραγματοποιήθηκαν 22 μεταμοσχεύσεις που αφορούσαν και τα δυο χέρια.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΗ
goulis@ekdotiki.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου