Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010
Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι, χιλιάδες άνθρωποι βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους και τις οικονομίες μιας ζωής, ταξιδεύοντας σε διάφορες ιδιωτικές κλινικές σε όλο τον κόσμο, για να υποβληθούν σε αναπόδεικτες και πιθανά επικίνδυνες θεραπείες βλαστικών κυττάρων.
Μια ομάδα ειδικών επιστημόνων ανέφερε ιδιωτικές κλινικές στη Γερμανία και την Κίνα, τις οποίες επισκέπτονται οι ονομαζόμενοι «τουρίστες βλαστοκυττάρων», για να υποβληθούν σε μη εγκεκριμένες θεραπείες.

Παρά την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας, διάφοροι ασθενείς ξοδεύουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια ελπίζοντας να θεραπευτούν, αλλά με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.
«Ο ασθενής κινδυνεύει να χάσει εκτός από τις οικονομίες του, μέχρι και τη ζωή του ταξιδεύοντας μακριά από το σπίτι, την οικογένεια και τους φίλους του», δήλωσε ο Chris Mason, καθηγητής αναγεννητικής Ιατρικής μονάδας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Οι επιστήμονες ανέφεραν την περίπτωση ενός αγοριού από το Ισραήλ, το οποίο ενώ έκανε θεραπεία με βλαστοκύτταρα στη Ρωσία για μια κάκωση στη σπονδυλική στήλη, αυτή η θεραπεία όχι μόνο δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά αντιθέτως του προκάλεσε πολλαπλούς όγκους.
Σε μια άλλη περίπτωση, μια γυναίκα 46 ετών που ταξίδεψε στην Ταϊλάνδη για να θεραπευτεί από μια αυτοάνοση ασθένεια (το Λύκο), λίγο καιρό μετά ανέπτυξε νεφρική ανεπάρκεια και τελικά πέθανε από σηψαιμία.
Τα βλαστικά κύτταρα είναι τα κύτταρα του σώματος που μπορούν να μετατραπούν σε διάφορους άλλους τύπους κυττάρων και ιστών. Συνήθως χρησιμοποιούνται για την θεραπεία ασθενών με λευχαιμία και σε μερικές άλλες γενετικές ανωμαλίες, όμως η αποτελεσματικότητά τους για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, τραυμάτων στη σπονδυλική στήλη ή βλάβες του οπτικού νεύρου, δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.
Η Διεθνής Εταιρεία Έρευνας βλαστοκυττάρων, έχει προειδοποιήσει για την ύπαρξη και λειτουργία ανάλογων και επικίνδυνων κλινικών σε όλο τον κόσμο που εκμεταλλεύονται απεγνωσμένους ασθενείς, οι οποίοι αγνοούν τους κινδύνους που διατρέχουν.
Ωστόσο, η ομάδα των Βρετανών επιστημόνων που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την όλη κατάσταση, ανέφερε πως το έκανε επειδή πληροφορήθηκαν ότι το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός ασθενών διάβασε για τέτοιου είδους θεραπείες στις ιστοσελίδες και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και οι κλινικές αυτές δεν λειτουργούν παράνομα, οι θεραπείες που προσφέρουν δεν έχουν πάρει άδεια και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν δοκιμαστεί καν. Επομένως, συνιστούν στους ασθενείς να μην τις εφαρμόζουν.
Οι θεραπείες αυτές κοστίζουν 30.000$, ενώ, ελλείψει πετυχημένων δοκιμών, οι κλινικές δημοσιεύουν μαρτυρίες ασθενών που νοσηλεύθηκαν σ’ αυτές.
Οι υγειονομικές αρχές στην Κόστα-Ρίκα, διέταξαν από τη μεγαλύτερη κλινική βλαστοκυττάρων στης χώρας, να σταματήσει τις σχετικές θεραπείες που προσφέρει από τον Ιούνιο, εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους. Η Ταϊλάνδη και το Μεξικό, προσφέρουν επίσης θεραπείες βλαστικών κυττάρων.
Οι Βρετανοί επιστήμονες δήλωσαν επίσης ότι, ανησυχούν ιδιαίτερα για μια εταιρεία στη Γερμανία που ονομάζεται Xcell-Center και μια Αμερικανική εταιρεία στην Κίνα, η Beike Biotechnology, οι οποίες παρέχουν θεραπείες για μια σειρά καταστάσεων, όπως εγκεφαλικές βλάβες, εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, κακώσεις νωτιαίου μυελού και βλάβες στο οπτικό νεύρο.
Πηγή: Reuters
http://www.capitalhealth.gr/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου