Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι η μέθοδος μπορεί να «επιδιορθώσει» γονίδιο που συνδέεται με τη νόσο

ΛΟΝΔΙΝΟ Αμερικανοί ερευνητές εφήρμοσαν γονιδιακή θεραπεία σε ποντίκια η οποία φάνηκε ότι μπορεί να «επιδιορθώσει» ένα γονίδιο (p11) που έχει ισχυρή σύνδεση με την κατάθλιψη στον άνθρωπο.

Ερευνητές έχουν δει ότι ασθενείς με κατάθλιψη εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης την οποία κωδικοποιεί το p11 σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται επικλινής πυρήνας. Πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο γονίδιο ρυθμίζει το χημικό του εγκεφάλου σεροτονίνη το οποίο ελέγχει τη διάθεση, την όρεξη και τον ύπνο.

Επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου Weill Cornell τροποποίησαν γενετικώς ποντίκια ώστε να παρουσιάζουν έλλειψη του γονιδίου στον επικλινή πυρήνα τους. Τα ζώα εμφάνισαν συμπεριφορά παρόμοια με την καταθλιπτική συμπεριφορά των ανθρώπων- π.χ., έδειχναν έλλειψη κινήτρου όταν τους ανετίθεντο καθήκοντα. Οταν όμως έγινε στα πειραματόζωα έγχυση ενός τροποποιημένου ιού ο οποίος περιείχε το «υγιές» γονίδιο p11, παρουσιάστηκε αποκατάσταση της συμπεριφοράς τους.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Science Τranslational Μedicine», οι υπάρχουσες θεραπείες για την κατάθλιψη αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της ψυχικής νόσου, όχι όμως και τη «ρίζα» της. Παράλληλα σε ορισμένους ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη τα υπάρχοντα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά. Αυτή η κατηγορία ασθενών θα μπορούσε να ωφεληθεί από τη νέα προσέγγιση η οποία εφαρμόζεται μόνο μία φορά και τα αποτελέσματά της διαρκούν για πάντα.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της διαδικασίας απαιτεί διάνοιξη οπής στο κρανίο και έγχυση με ένεση του τροποποιημένου ιού κατευθείαν στον επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου. Και αυτό διότι οι ιοί που χρησιμοποιούνται ως «οχήματα» μεταφοράς του υγιούς γονιδίου είναι πολύ μεγάλοι σε μέγεθος για να περάσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό που προστατεύει τον εγκέφαλο.

http://www.tovima.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου