Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Υπάρχει τέτοια μη κυβερνητική οργάνωση; Μα βέβαια. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία η οποία είχε έξοδα 8.460.497,25 ευρώ, το χρονικό διάστημα  1/1/2006 έως 31/12/2008. Δηλαδή, 2.820.165,75 ευρώ το χρόνο ή 7.726,48 ευρώ την ημέρα!

Αυτά αναφέρονται στα έγγραφα που είχε δώσει στη γενική της συνέλευση πέρυσι το Φεβρουάριο.

Χαρακτηριστικές είναι οι αμοιβές προς τρίτους που δεν αναλύονται, τουλάχιστον στα χαρτιά που είχαμε στη διάθεσή μας, και φτάνουν τα 3.946.024,26 ευρώ!

Θα μου πείτε γιατί τα αναφέρω τώρα. Μα φυσικά λόγω της κρίσης και των προβλεπόμενων αυξημένων εξόδων της για την επόμενη θητεία της.

Το μέγα θέμα είναι, τι έργο παράγεται με τέτοιο πακτωλό δημοσίου και κοινοτικού χρήματος, όταν τα ποσά που παρουσιάζονται ότι δόθηκαν σε επιλεκτικές επιχορηγήσεις και δωρεές, αντιστοιχούν μόλις στο 5,75%, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα της.

Αυτή τη στιγμή η ΕΣΑμεΑ συμμετέχει σε όλες τις επιτροπές που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, ζητείται η σύμφωνη γνώμη της εάν ένας σύλλογος θέλει να λειτουργήσει ένα προσβάσιμο για κινητικά αναπήρους ταξί, κλπ. Και όλα αυτά με τη βούλα του νομοθέτη, ο οποίος δεν γνωρίζουμε τι είχε στο μυαλό του όλα αυτά τα χρόνια.

Η ερώτηση είναι μία. Που πήγαν και που πάνε τα λεφτά; Όταν η συνομοσπονδία δεν έχει ένα δωρεάν νομικό τμήμα για τους αναπήρους. Όταν δεν παρέχει καμία εκπαίδευση ή υλική συνδρομή σε αυτούς. Όταν…, πολλά όταν…

Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις που έχουν γίνει κατά διαστήματα σε πολιτικούς κανείς δεν μπορεί να μας πει. Στη δε διακομματική της βουλής ειπώθηκαν αόριστα πράγματα και τίποτα επί της ουσίας. Αν κάνουμε λάθος, ας μας διορθώσει κάποιος.

Και για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αναφέρουμε ενδεικτικά ότι, με τα έξοδα 4 ημερών της ΕΣΑμεΑ, ένας σύλλογος καλύπτει όλα τα λειτουργικά του έξοδα και τη μισθοδοσία ενός υπαλλήλου για έναν ολόκληρο χρόνο, προσφέροντας έργο!

Δεν είναι όμως μόνο το προκλητικό ποσό που χτυπά άσχημα αλλά και η σύγκριση του με την εξαθλιωμένη κατάσταση των αναπήρων, που προσπαθούν να επιβιώσουν με ένα επίδομα, όσοι από αυτούς το παίρνουν.

Η ευθύνη των υπουργών υγείας και εργασίας αλλά και αυτή του επί 18 χρόνια προέδρου της συνομοσπονδίας κ. Βαρδακαστάνη είναι τεράστιες και οφείλουν να δώσουν άμεσα εξηγήσεις, όπως και να αναρτούν στο διαδίκτυο αναλυτική κατάσταση των εσόδων και εξόδων τους ανά πράξη, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός ότι θα γίνεται.

Επίσης, πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις του πόθεν έσχες σε όλα τα διοικητικά συμβούλια όλων των οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από δημόσιο χρήμα, όπως και η ανάρτηση των οικονομικών τους στοιχείων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να ενημερώνεται ο κόσμος.

Εντέλει κύριε Πρωθυπουργέ είχατε δίκιο. Υπάρχει πλούτος…

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου