Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Βακτηριακές μολύνσεις, ηπατίτιδα Β και Γ, ακόμα και ιός του AIDS μπορούν να μεταδοθούν σε ανυποψίαστους ασθενείς που κάνουν βελονισμό, κυρίως μέσα από μολυσμένες βελόνες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη έγινε από μικροβιολόγους του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ υπό τον καθηγητή Πάτρικ Γου και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το πρακτορείο
Ρόιτερ.

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο αριθμός των διαγνωσμένων περιστατικών παγκοσμίως από μόλυνση στη διάρκεια βελονισμού δεν είναι παρά η "κορυφή του παγόβουνου" και ζητούν να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου, όπως η χρήση βελόνων μιας χρήσης, η απολύμανση του δέρματος και οι τεχνικές αντισηψίας. Ζητούν επίσης αυστηρότερη πιστοποίηση αυτών που κάνουν τους βελονισμούς.

Ο βελονισμός είναι μια από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες διεθνώς πρακτικές εναλλακτικής ιατρικής και βασίζεται στην θεωρία ότι η εισαγωγή βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος βοηθά στην καλύτερη ροή της ενέργειας μέσα στον οργανισμό, με συνέπεια την αποκατάσταση της διαταραχής. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία Κίνα και έχει τύχει ευρείας αποδοχής στη Δύση κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως για την καταπολέμηση του πόνου. Χρησιμοποιείται επίσης κατά της παχυσαρκίας, της αρθρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και άλλων παθήσεων.

Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές του Χονγκ Κονγκ, ο βελονισμός ενέχει κινδύνους, επειδή οι βελόνες μερικές φορές εισάγονται αρκετά εκατοστά κάτω από το δέρμα. Μάλιστα, προειδοποιούν για ένα νέο σύνδρομο στον 21ο αιώνα, την "μυκοβακτηρίωση του βελονισμού", η οποία προκαλείται από μόλυνση από βακτήρια που συγκεντρώνονται γρήγορα γύρω από το σημείο εισόδου της βελόνας.

Όπως αναφέρουν, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί περισσότερες από 50 τέτοιες περιπτώσεις διεθνώς. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς γίνονται καλά από αυτές τις μολύνσεις, ένα ποσοστό (5% - 10%) καταλήγουν με σοβαρά προβλήματα, όπως καταστροφή αρθρώσεων, παράλυση, κ.α. Τουλάχιστον πέντε περιστατικά μόλυνσης με ιό της ηπατίτιδας Β έχουν συσχετιστεί με βελονισμό. Σε μια περίπτωση φορέας της μόλυνσης ήταν ο ίδιος ο βελονιστής, ενώ στις άλλες περιπτώσεις υπεύθυνες ήσαν οι μολυσμένες βελόνες.

Υποψίες διαγράφονται και για τον ιό HIV (AIDS). "Αν και δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν μια σύνδεση ανάμεσα στο βελονισμό και στην μόλυνση με HIV, υπάρχουν αναφορές για ασθενείς με HIV που δεν είχαν άλλους παράγοντες κινδύνου εκτός από το βελονισμό", σύμφωνα με την μελέτη.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου