Κυριακή 7 Μαρτίου 2010
23-10-2009 - Τα προνόμια των βουλευτών! ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΝΙΚΗΤΑΚΗ
Οι εκλογές της 4ης Οκτώβρη (όπως και όλες οι εθνικές εκλογές) ανέδειξαν του; 300 βουλευτές που θα μας κυβερνήσουν για τα επόμενα (το μέγιστο) τέσσερα χρόνια. Όλοι τους δηλώνουν ότι αγωνίζονται για το καλό του ελληνικού λαού και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω. Θα έλεγα όμως ότι αγωνίζονται μεν, ο αγώνας τους ακριβοπληρώνεται δε.
Οι εκλογές της 4ης Οκτώβρη (όπως και όλες οι εθνικές εκλογές) ανέδειξαν του; 300 βουλευτές που θα μας κυβερνήσουν για τα επόμενα (το μέγιστο) τέσσερα χρόνια. Όλοι τους δηλώνουν ότι αγωνίζονται για το καλό του ελληνικού λαού και δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω. Θα έλεγα όμως ότι αγωνίζονται μεν, ο αγώνας τους ακριβοπληρώνεται δε.
Παρακάτω θα δούμε πια είναι τα έσοδα και οι παροχές που δίδει το κράτος (δηλαδή οι φορολογούμενοι) στους βουλευτές. Δεν συμπεριλαμβάνονται προφανώς οι … άλλες παροχές από ιδιώτες (για τις «νόμιμες» και θεμιτές μιλώ) και δεν θέλω να κάνω καμιά σύγκριση ούτε και άλλο σχόλιο. Ας μιλήσουν οι αριθμοί.]
Μισθός και παροχές
Η βουλευτική αποζημίωση διέπεται από το ίδιο νομικό καθεστώς από το 1964! 
Τότε η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου συνέδεσε τη βουλευτική αποζημίωση με τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου. 
Στη μεταπολίτευση (το 1975) η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή περνά το Ζ΄ ψήφισμα και από έκτοτε οι βουλευτές δικαιούνται (και διά Συντάγματος) αποζημίωση και ατέλειες.
Με βάση τον τελευταίο προϋπολογισμό της Βουλής (που αφορά το έτος 2009) οι βουλευτές λαμβάνουν:
► μηνιαία αποζημίωση περίπου 6.100 ευρώ, ίση δηλαδή με «το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του Ανώτατου Δικαστικού Λειτουργού», όπως σχετικά έχει ψηφίσει η Βουλή. Στο ποσό αυτό προστίθενται ασφαλώς τα δώρα που δικαιούται κάθε εργαζόμενος, ακόμη όμως και το επίδομα οικογενειακών βαρών, που παίρνουν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι..
► αποζημίωση για τη συμμετοχή σε διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η οποία είναι 270 ευρώ για κάθε συμμετοχή.
Οι βουλευτές υπόκεινται και σε κρατήσεις για τον κλάδο σύνταξης (6,67%) και υπέρ του κόμματος μέχρι και 20%. Σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι 10%, ενώ στο ΚΚΕ και στο ΣΥΡΙΖΑ 20%. 
Φορολογικώς επιλέγουν τρόπο φορολόγησης και (για τους περισσότερους) τα εισοδήματα φορολογούνται με, ένα και μοναδικό, χαμηλό συντελεστή.
Παράλληλα οι βουλευτές 
δικαιούνται:
► 1 κινητό οποιασδήποτε εταιρείας. Η Βουλή καλύπτει μηνιαίως ως 250 ευρώ πλέον των παγίων τελών. 
► 8 σταθερές γραμμές τηλεφωνίας που χρησιμοποιούν ατελώς. 
Η ατέλεια βαρύνει τη Βουλή μέχρι του συνολικού ποσού των 13.500 ευρώ ετησίως για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων, ενώ καλύπτει και γραμμή Internet. 
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι πιο… επικοινωνιακοί βουλευτές μας από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο δεν ήταν απολύτως συνεπείς με την εξόφληση των λογαριασμών τους. 
Το 2005 το σχετικό χρέος άγγιζε τα 35 εκατ. ευρώ, «τρύπα» που ανέλαβε να ρυθμίσει ο Δ. Σιούφας. 
► Με απόφαση που πήρε η Βουλή το Νοέμβριο του 2007, εξάλλου, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές δικαιούνται τηλεπικοινωνιακό υλικό και εξοπλισμό πληροφορικής (2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτή, πολυμηχάνημα, συσκευή φαξ, λογισμικό αυτοματισμού πολιτικού γραφείου, τηλεφωνικό κέντρο και δορυφορικό δέκτη) έως του ποσού των 5.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
► αυτοκίνητο: το μισθώνει (με λήζινγκ) η Βουλή.
► διαμονή: οι βουλευτές επαρχίας δικαιούνται δωρεάν διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο ή καταβολή ενοικίου, εφόσον προτιμούν να βρουν διαμέρισμα. Γι' αυτό λαμβάνουν μηνιαίως 1.000 ευρώ. 
► γραφείο: όλοι οι βουλευτές δικαιούνται να έχουν γραφείο. Κυρίως στους βουλευτές της επαρχίας δίνεται από τη Βουλή, εφόσον δηλώσουν ότι δεν έχουν στην Αθήνα. 
Η Βουλή παρέχει και γραφική ύλη.
► ταχυδρομική ατέλεια. Κάθε μήνα οι βουλευτές λαμβάνουν ποσό που δικαιολογεί 1.000 επιστολές, ενώ αυτό διπλασιάζεται την περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα. 
► ατέλεια στις μετακινήσεις: Ισχύει για μετακινήσεις στην Ελλάδα με ΚΤΕΛ, σιδηρόδρομο και ακτοπλοΐα.
► αεροπορικά εισιτήρια: οι βουλευτές επαρχίας των οποίων ο νομός απέχει περισσότερα από 200 χλμ. από την Αθήνα δικαιούνται 52 αεροπορικά εισιτήρια, μετʼ επιστροφής, για τον νομό τους.
Για τα έξοδα κίνησης στους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς, αλλά και σε όσους οι περιφέρειες διαθέτουν αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα καταβάλλεται το ποσό των 450 ευρώ, στους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι πιο κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλονται 600 ευρώ και σε όσους οι περιφέρειες βρίσκονται μακριά καταβάλλονται 750 ευρώ, ενώ στους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου καταβάλλεται το ποσό των 1.000 ευρώ. 
► μαθήματα ξένων γλωσσών (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, τουρκικά, ρωσικά).
Για το 2009 το συνολικό κόστος για έξοδα κίνησης, οικογενειακές παροχές και τα γραφεία των βουλευτών είναι περίπου 11 εκατ. ευρώ.
Ασφάλιση, σύνταξη
Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2008 η Βουλή, επειδή ίσχυε το ασυμβίβαστο πλήρωνε τις ασφαλιστικές εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο του βουλευτή. 
Όμως με την κατάργηση του ασυμβίβαστου 
ο βουλευτής οφείλει να πληρώνει τις ασφαλιστικές κρατήσεις.
Δικαίωμα σύνταξης έχουν
► όσοι εξελέγησαν μέχρι το 1993: με 4 χρόνια θητείας και εφόσον συμπληρώσουν το 55ο έτος της ηλικίας τους.
► όσοι εξελέγησαν από το 1993 και μετά: 4 χρόνια θητείας και εφόσον συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους.
► οι βουλευτές που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες αποκτούν δικαίωμα σύνταξης στα 2 χρόνια θητείας και στο 55ο έτος της ηλικίας τους.
Η βουλευτική σύνταξη ισοδυναμεί με το 25% της βουλευτικής αποζημίωσης και προσαυξάνεται μέχρι το 17ο έτος θητείας, οπότε ο βουλευτής παίρνει πλήρη σύνταξη, η οποία αντιστοιχεί στο 80% της βουλευτικής αποζημίωσης.
Συνεργάτες
Για την στελέχωση των γραφείων τους οι βουλευτές δικαιούνται:
► 4 συνεργάτες αποσπασμένους από το δημόσιο, από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι συνεργάτες αυτοί αφορούν την γραμματειακή υποστήριξη του έργου του.
► 1 επιστημονικό συνεργάτη με πτυχίο ΑΕΙ ή διδακτορικό ή μεταπτυχιακό και άριστη γνώση ξένης γλώσσας.
Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να πάρουν:
● 3 συνεργάτες αποσπασμένους από το δημόσιο, από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
● 2 επιστημονικούς συνεργάτες με καλή γνώση ξένης γλώσσας.
Η Βουλή για λογαριασμό του βουλευτή αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει στον επιστημονικό συνεργάτη τον μηναίο μισθό του, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τα επιδόματα άδειας, τις ασφαλιστικές εισφορές και την αποζημίωσή του σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. 
Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να προσληφθούν ως επιστημονικοί συνεργάτες εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, υπάλληλοι ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ και τραπεζών, καθώς και υπάλληλοι της Βουλής.
Οργάνωση γραφείου
Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού, λαμβάνουν αξιοσέβαστα ποσά για την οργάνωση του γραφείου τους. Συγκεκριμένα για τους βουλευτές Επικρατείας, Α' και Β' Αθηνών, Α' και Β' Πειραιώς είναι ίσο με το 20% της αποζημίωσής τους (1.200 ευρώ) και για τους βουλευτές της περιφέρειας είναι ίσο με το 25% (1.500 ευρώ). 
Σύμφωνα, με τον περσινό προϋπολογισμό της Βουλής, οι μισθοί των 1.400 υπαλλήλων άγγιξαν τα 46,5 εκατ. ευρώ, οι λογαριασμοί των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανήλθαν στα 11 εκατ. ευρώ και το κόστος μετακινήσεων στα 5 εκατ. Το τηλεοπτικό κανάλι είχε κόστος λειτουργίας 4,5 εκατ. 
Αλλά δεν είναι μόνο αυτά: 800.000 δαπανήθηκαν για γραφική ύλη, 700.000 για είδη καθαριότητας, καθώς και 180.000 για ρουχισμό(!) σύμφωνα με έρευνα της ιστοσελίδας 
http://troktiko.blogspot.com/
Τα στοιχεία είναι από δημοσιεύματα της Αυγής της Κυριακής (18/10/09 Κ. Πουλακίδας) και της εφημερίδας Το Βήμα (παλαιότερη δημοσίευση).
20/10/2009

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου