Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε στην Αυστραλία, τα άτομα που κάνουν χρήση μαριχουάνας από μικρή ηλικία έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ψύχωση.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, η μακροχρόνια χρήση μαριχουάνας αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχωσικών επεισοδίων, όπως είναι οι ψευδαισθήσεις και οι παραισθήσεις.

Αυστραλοί ερευνητές ρώτησαν περίπου 4.000 άτομα με μέση ηλικία τα 20 έτη, εάν έκαναν χρήση μαριχουάνας. Περίπου το 18% απάντησε πως κάνει χρήση για περισσότερα από τρία χρόνια, το 16% τέσσερα με πέντε χρόνια και το 14% για περισσότερα από έξι χρόνια. Από αυτούς, οι 65 είχαν διαγνωστεί με ψυχωσική διαταραχή, όπως η σχιζοφρένεια και οι 233 είχαν εμφανίσει τουλάχιστον ένα ψευδοψυχωσικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του χρόνου χρήσης μαριχουάνας και ψυχικής υγείας.

«Συγκριτικά με όσους δεν έχουν κάνει χρήση κάνναβης, οι νεαροί που κάπνιζαν για έξι ή περισσότερα χρόνια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποιου τύπου ψύχωση και τέσσερις φορές πιο συχνά να έχουν παραισθήσεις», γράφει στο άρθρο του ο δρ John McGrath από το Κέντρο Διερεύνησης Πνευματικής Υγείας του Κουίνσλαντ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η σχέση μεταξύ χρήσης μαριχουάνας και εκδήλωσης ψύχωσης δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φαίνεται, αφού ρόλο διαδραματίζει και η ποσότητα της κάνναβης που χρησιμοποιεί το άτομο καθημερινά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου