Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

    Ευρωπαίοι και κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μικρόβια που ζουν μέσα στους ανθρώπους, ανήκουν σε περίπου χίλια διαφορετικά είδη και περιέχουν 3,3 εκατ. γονίδια, πολύ περισσότερα από τα περίπου 23.000 γονίδια του ανθρωπίνου γονιδιώματος. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κοινό ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό βακτηρίων στα έντερα τους από ό,τι θεωρείτο μέχρι σήμερα.
    Οι ανακαλύψεις αυτές μπορεί να αποκαλύψουν πώς τα "φιλικά" μικρόβια, που βοηθούν στην χώνεψη της τροφής και στην καταπολέμηση παθογόνων μικρο-οργανισμών, αλληλεπιδρούν με το σώμα του ανθρώπου και επηρεάζουν την εκδήλωση ή μη των διαφόρων ασθενειών.
    Η έρευνα, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου καταγραφής του γονιδιώματος των εντερικών μικρο-οργανισμών MetaHIT, βασίστηκε στην ανάλυση DNA από δείγματα κοπράνων 124 Ευρωπαίων και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Συμμετείχαν, για πάνω από δύο χρόνια, περισσότεροι από 100 ερευνητές από τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Κίνα, οι οποίοι ουσιαστικά δημιούργησαν το λεπτομερέστερο μέχρι σήμερα γενετικό "πανόραμα" των εντερικών μικροβίων.
    Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου δέκα φορές περισσότερα μικρόβια από ό,τι ανθρώπινα κύτταρα και τα περισσότερα από αυτά τα είδη (τουλάχιστον 160 σε σύνολο 1.000) ζουν στα έντερα. Σύμφωνα με τον ερευνητή καθηγητή Τζερόεν Ράες του πανεπιστημίου Vrije των Βρυξελλών, "βασικά, οι άνθρωποι είμαστε μια αποικία βακτηρίων που περπατάει!".
    Λιγότερο από το ένα τρίτο των γονιδίων που κατέγραψε η νέα μελέτη, έχουν μελετηθεί καλά. Πάνω από το 25% των γονιδίων των μικροβίων εντοπίστηκαν για πρώτη φορά, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα άγνωστα είδη μικροβίων ζουν στα έντερά μας, σύμφωνα με έναν από τους επικεφαλής της έρευνας, τον γενετιστή μικροβίων Ντούσκο Έρλιχ του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχουν "διαβαστεί" οι αλληλουχίες του 85% περίπου των γονιδίων των εντερικών μικροβίων.
    Η μελέτη αποκαλύπτει πληροφορίες για τα γονίδια που τα μικρόβια χρησιμοποιούν προκειμένου να επεξεργαστούν πολύπλοκα σάκχαρα, να παράγουν ουσιώδη αμινοξέα και βιταμίνες και να μετατρέψουν ξένες ουσίες σε χρήσιμες για το σώμα μας.
    Επειδή οι μικροβιακές "κοινότητες" διαφέρουν ανάμεσα στους άρρωστους και στους υγιείς ανθρώπους, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι στο μέλλον -εντοπίζοντας συγκεκριμένα μικρόβια υπεύθυνα για μια ασθένεια στα έντερα- θα μπορούν να διαθέτουν διαγνωστικούς και προγνωστικούς βιοδείκτες, οι οποίοι θα δείχνουν την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας ή ακόμα θα επιτρέπουν την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση σε έναν άνθρωπο.
    Ανοίγει επίσης ο δρόμος οι γιατροί να τροποποιούν ενεργητικά την μικροβιακή "χλωρίδα" των εντέρων, μέσω κατάλληλης δίαιτας ή φαρμακευτικών σκευασμάτων, ώστε να βελτιώνεται ανάλογα η ανθρώπινη υγεία.

     

    Πηγή: http://www.nooz.gr/world/eimaste-mia-apoikia-vaktirion-pou-perpataei

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

    http://www.nature.com/nature/journal/v464/n7285/abs/nature08821.html

    Translate

    Αναζήτηση αρχείου

    Στατιστικά

    Locations of visitors to this page

    hit counter

    Αναγνώστες

    Προσθέστε μας

    Share/Save/Bookmark

    Αρχειοθήκη ιστολογίου