Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Η δυνατότητα αναγέννησης ακρωτηριασμένων άκρων και αποκατάστασης κατεστραμμένων οργάνων του ανθρώπινου σώματος ενδέχεται στο μέλλον να είναι εφικτή, αναφέρουν επιστήμονες που ανακάλυψαν ένα γονίδιο που διαδραματίζει καίριας σημασίας ρόλο στη σχεδόν… μαγική αυτή ικανότητα ορισμένων αμφίβιων.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wistar στη Φιλαδέλφεια βρήκαν ότι το γονίδιο p21 φαίνεται να εμποδίζει την ικανότητα αποκατάστασης των οργάνων που έχουν υποστεί βλάβες, μια ικανότητα που διατηρείται ακόμη σε ορισμένα πλάσματα συμπεριλαμβανομένων των αμφιβίων, ενώ έχει χαθεί με την εξέλιξη σε όλα τα άλλα ζώα.
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο Proceedings of the National Academy of Sciences, τα πειράματά τους σε ποντίκια έδειξαν ότι η απενεργοποίηση του εν λόγω γονιδίου ενεργοποιεί εκ νέου την ικανότητα αναγέννησης των κατεστραμμένων ιστών, καθώς όταν απενεργοποίησαν το γονίδιο σε ποντίκια με κατεστραμμένα αυτιά τα ζώα ανέπτυξαν νέα αυτιά.

Σε αντίθεση με τα άλλα θηλαστικά, στα οποία οι πληγές επουλώνονται σχηματίζοντας ουλές, στα τροποποιημένα γενετικά αυτά ποντίκια η επούλωση της πληγής ξεκίνησε με το σχηματισμό ενός βλαστήματος, μιας δομής που συνδέεται με ταχεία κυτταρική αύξηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απενεργοποίηση του γονιδίου p21 κάνει τα κύτταρα των ποντικιών αυτών να «συμπεριφέρονται» περισσότερο σαν αναγεννητικά εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα παρά σαν ενήλικα κύτταρα, που σημαίνει ότι λειτουργούν μάλλον δημιουργώντας παρά επιδιορθώνοντας απλά το σώμα. Τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν την άποψη ότι η αναγέννηση ιστών συνδέεται με τον έλεγχο της κυτταρικής διαίρεσης, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Στο μέλλον, δηλώνει η κύρια ερευνήτρια της μελέτης Καθηγήτρια Ellen Heber-Katz, οι γιατροί ενδέχεται να απενεργοποιούν προσωρινά το γονίδιο στην περιοχή ενός τραύματος με τοπικά χορηγούμενα φάρμακα, επιταχύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαδικασία της επούλωσης και ελαχιστοποιώντας ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.

Πηγή: Telegraph

http://www.healthview.gr

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου