Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ένας 24χρονος βρετανός στρατιώτης που τυφλώθηκε από χειροβομβίδα στο Ιράκ, μπορεί να "δει" ξανά με τη βοήθεια της γλώσσας του, χάρη σε μια αμερικανική καινοτομική τεχνολογία, με την ονομασία BrainPort, που του προσδίδει ένα είδος "γλωσσικής όρασης", η οποία του επιτρέπει να διαβάζει λέξεις, να διακρίνει σχήματα και να περπατά χωρίς βοήθεια.
Ο Κρεγκ Λούντμπεργκ, από το Λίβερπουλ, έχασε την όραση του το 2007 στη Βασόρα εξαιτίας μιας έκρηξης δίπλα του. Αντί να εξαρτάται από ένα σκύλο ή ένα μπαστούνι για την υπόλοιπη ζωή του, σύμφωνα με τους "Τάιμς του Λονδίνου" και την "Ιντεπέντεντ", επελέγη από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να είναι ο πρώτος ασθενής στον οποίο δοκιμάστηκε η πρωτοποριακή συσκευή, που μπορεί να φέρει επανάσταση στη ζωή των τυφλών σε όλο τον κόσμο.
Το BrainPort αποτελείται από μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα, η οποία είναι συνδεδεμένη με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, τα οποία φοράει ο τυφλός, και τα οποία, με τη σειρά τους, συνδέονται με τη γλώσσα του, μεταφέροντας ηλεκτρικούς παλμούς. Η συσκευή λειτουργεί μετατρέποντας τις εικόνες που "πιάνει" η κάμερα, σε μια σειρά από ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι μεταδίδονται στη γλώσσα του τυφλού. Η διαφορετική ισχύς και υφή αυτών των παλμών μπορούν να ερμηνευτούν κατάλληλα από τον άνθρωπο (ο οποίος προηγουμένως έχει διδαχτεί με ποιο τρόπο να συσχετίζει τους παλμούς με τις οπτικές αντιστοιχίες τους).
Έτσι, ο τυφλός μπορεί νοητικά να σχηματίσει εικόνες γι' αυτά που η κάμερα βλέπει τριγύρω. Όλο το "μυστικό" είναι ο άνθρωπος να μπορεί να "μεταφράζει" με το μυαλό του τα ηλεκτρικά σήματα που νιώθει στη γλώσσα του και να δημιουργεί έτσι τις ανάλογες νοερές εικόνες.
Προς το παρόν, υπάρχει μόνο μια πρωτότυπη συσκευή BrainPort, η οποία, όπως δήλωσε ο 24χρονος, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη ζωή ενός τυφλού. Οι αμερικανοί σχεδιαστές της συσκευής προσδοκούν ότι μπορούν να δεκαπλασιάσουν τη σημερινή δυνατότητα αποστολής σημάτων στη γλώσσα, κάτι που θα επιτρέψει στον τυφλό να σχηματίζει πολύ πιο καθαρές νοερές εικόνες.
Επειδή οι χρήστες δεν μπορούν να μιλάνε ή να τρώνε όταν χρησιμοποιούν το BrainPort, οι σχεδιαστές του σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια μικρότερη συσκευή που θα είναι μόνιμα συνδεμένη πίσω από τα δόντια ή στο πάνω μέρος του στόματος.

Πηγή: http://www.nooz.gr/world/tuflos-stratiotis-mporei-na-dei-ksana-me-ti-glossa-tou

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου