Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Με στόχο να ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο εντός του 2009 ώστε τα άτομα με αναπηρίες να επωφεληθούν της θετικής δράσης για την ένταξή τους στην εργασία, στις πρώτες προσλήψεις του 2010, άρχισε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ποσόστωση 10% στις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα υπέρ των ατόμων με αναπηρία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πάμπης Κυρίτσης είπε πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη που θα ανακουφίσει συνανθρώπους μας και θα προσφέρει στην κοινωνία αίσθημα δικαιοσύνης που δεν είναι ισοπεδωτικό και παρέχει ίσες ευκαιρίες.

«Ευελπιστούμε πως μέχρι το τέλος του έτους το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί σε νόμο από την Ολομέλεια της Βουλής», είπε ο κ. Κυρίτσης.

Η Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε πως το νομοσχέδιο κατατέθηκε το καλοκαίρι και είναι το πλέον ριζοσπαστικό μέτρο πολιτικής που αποφασίστηκε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με τη μετουσίωση στην πράξη του δικαιώματος κάθε ανθρώπου να έχει πρόσβαση στην εργασία.

Είπε πως με το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση δείχνει την ισχυρή της βούληση να υλοποίηση τις δεσμεύσεις προς τους ανάπηρους και διατύπωσε την πεποίθηση ότι με την εφαρμογή του νομοσχεδίου θα αλλάξει το σκηνικό της κυπριακής κοινωνίας που ήθελε τα άτομα με αναπηρίες να μην έχουν δυνατότητες αξιοποίησης των ικανοτήτων τους και να ζουν μόνο μέσα από τα επιδόματα.

Η κ. Χαραλάμπους πρόσθεσε πως η πρακτική εφαρμογή των προνοιών του προωθούμενου νόμου θα συμβάλει ώστε να αλλάξουν γενικότερα οι αντιλήψεις για τις ικανότητες αυτών των ατόμων.

Η κ. Χαραλάμπους είπε πως η θετική ασφαλιστική δικλείδα του 7% σε ολόκληρη τη δημόσια υπηρεσία, που τίθεται στην ποσόστωση 10% υπέρ των αναπήρων σε κάθε διαδικασία πρόσληψης, είναι από τα ψηλότερα ποσοστά που υπάρχουν σε χώρα της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι τα κριτήρια πρόσληψης θα είναι τα ίδια με τα άτομα που δεν έχουν αναπηρία και η ποσόστωση θα δρα υπέρ του αναπήρου ατόμου.

Ερωτηθείσα εάν θα λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό αναπηρίας, η Υπουργός Εργασίας ανέφερε πως υπάρχει νομοθεσία αξιολόγησης της αναπηρίας και πως το πρόβλημα με την αξιολόγηση της αναπηρίας θα λυθεί οριστικά με την κάρτα αξιολόγησης της αναπηρίας και της λειτουργικότητας που κατατάσσει τις αναπηρίες.

Είπε ακόμα πως ο κίνδυνος να επωφελούνται μη ανάπηρα άτομα της θετικής δράσης δεν είναι τέτοιος που να οδηγεί σε περιορισμό του αριθμού των ατόμων που θα επωφεληθούν.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντώνης Αντωνίου χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου αναφέροντας πως είναι ένα ριζοσπαστικό μέτρο με τεράστια σημασία και πως έχουμε καθήκον να στηρίξουμε τους ανθρώπους που η ζωή τους επεφύλαξε λιγότερη τύχη.

Είπε επίσης πως υπάρχουν κάποια ερωτήματα σε σχέση με τον ορισμό του ανάπηρου ατόμου που θα πρέπει να απαντηθούν σύντομα.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου που κατέθεσε τρεις προτάσεις νόμου για ένταξη αναπήρων στη Δημόσια Υπηρεσία και τη Δημόσια Εκπαιδευτική Υπηρεσία, εξέφρασε ευαρέσκεια για την κατάθεση του νομοσχεδίου, αναφέροντας πως αποτελεί επανάσταση στο χώρο της κοινωνικής ευαισθησίας, η οποία πρέπει να διέπει τη λειτουργία του κυπριακού κράτους.

Με την ποσόστωση10% επί των προσλήψεων στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία υπέρ των αναπήρων εκπέμπεται ισχυρό μήνυμα στην κυπριακή κοινωνία ότι τα άτομα με αναπηρία δεν πρέπει να τίθενται στο κοινωνικό και το εργασιακό περιθώριο και ότι είναι ισότιμοι πολίτες στην Κυπριακή Δημοκρατία και την κυπριακή πολιτεία.

Ανέφερε ακόμα πως οι θετικές διακρίσεις αποτελούν δείγμα πολιτισμού για κάθε σύγχρονη κοινωνία.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Αντώνης Παυλάς είπε πως μετά από 8 χρόνια καταφέραμε να πείσουμε την Κυβέρνηση και τη Βουλή για την αναγκαιότητα της ποσόστωσης.

Διατύπωσε ωστόσο επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης της ποσόστωσης από μη ανάπηρα άτομα, ενώ σημείωσε πως όταν οι θέσεις είναι πέντε δεν θα λειτουργεί η ποσόστωση και θα χάνονται θέσεις.

iKypros

08/10/2009

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου