Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι εμφύτευσαν ένα πειραματικό ηλεκτρονικό μάτι σε μια γυναίκα 50 ετών που έπασχε από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η ασθενής από τη Νέα Υόρκη είχε λάβει διάγνωση της νόσου, η οποία προκαλεί εκφύλιση των φωτοϋποδοχέων (των κυττάρων που επεξεργάζονται τα φωτεινά σήματα που δέχεται το μάτι), σε ηλικία 13 ετών.

Το εμφύτευμα, που διεγείρει άμεσα τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, λειτουργεί με μια μικροσκοπική κάμερα και έναν πομπό που είναι τοποθετημένα σε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου και συνδέονται με έναν ασύρματο μικροεπεξεργαστή και μπαταρίες τα οποία είναι προσαρτημένα στη ζώνη.

Το σύστημα αυτό επιτρέπει σε άτομα που είναι λειτουργικά τυφλά να αρχίσουν να διακρίνουν το φως από το σκοτάδι, οπτικά σχέδια ή σχήματα, κάτι που τα βοηθάει να διακρίνουν το φαγητό σε ένα πιάτο και να προσανατολίζονται σε ένα μη οικείο περιβάλλον, εξήγησαν οι γιατροί.

«Στην τρέχουσα μορφή της, η συσκευή δεν αποκαθιστά την πλήρη οπτική λειτουργία, αλλά μειώνει σημαντικά τη λειτουργική ανικανότητα του ασθενή, γεγονός που αποτελεί μεγάλη πρόοδο για τους ασθενείς αυτούς», δήλωσε ο επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας Dr. Lucian Del Priore.

Η χειρουργική επέμβαση, που διεξήχθη στο πλαίσιο μιας κλινικής μελέτης σε έξι κέντρα της χώρας, γίνεται μόνο σε άτομα με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, καθώς, σε αντίθεση με άλλα αίτια απώλειας της όρασης, η νόσος αυτή δεν επηρεάζει τις ενδότερες στιβάδες κυττάρων του αμφιβληστροειδή που μεταβιβάζουν τα ηλεκτρικά σήματα, κατέληξαν οι ερευνητές.

Πηγή: United Press International
27/10/2009
http://www.healthview.gr/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου