Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

1 Οκτωβρίου 2009 16:49

Άτομα που έχουν προσβληθεί από καρκίνο κατά την παιδική ηλικία μπορούν πλέον να διατηρούν τη γονιμότητά τους και να τεκνοποιούν αργότερα, χάρη στην κρυοσυντήρηση σπερματοζωαρίων ή ωαρίων αλλά και ωοθηκικού ή ορχικού ιστού. Ενώ μέχρι τώρα μπορούσαν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους μόνο τα καρκινοπαθή αγόρια χάρη στην κρυοσυντήρηση σπερματοζωαρίων τώρα μπορούν και τα κορίτσια που προσβλήθηκαν από καρκίνο να δώσουν ωάρια τα οποία κρυοσυντηρούνται με τη νέα τεχνική της υαλοποίησης ή κρυσταλλοποίησης και στη συνέχεια γονιμοποιούνται. Η νέα αυτή τεχνική άρχισε να εφαρμόζεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

«Κρυοσυντήρηση σπέρματος πρέπει να γίνεται σε όλους τους ασθενείς αναπαραγωγικής ηλικίας που πάσχουν από καρκίνο γιατί υπάρχει μία πιθανότητα 10-15% να μείνουν στείροι ως αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας. Οι γιατροί δίνοντας προτεραιότητα στη θεραπεία της νόσου ξεχνάνε καμιά φορά να συστήσουν την κρυοσυντήρηση για τη μελλοντική γονιμότητα. Είναι όμως απαραίτητο να συστήνουν την κρυοσυντήρηση σπέρματος στους ασθενείς που πάσχουν από κακοήθεις νόσους. Μέχρι τώρα καταψύχαμε το σπέρμα ή τον ορχικό ιστό αλλά υπάρχουν πλέον και καινούργια μοντέλα που αφορούν παιδιά που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τον ορχικό ιστό αρκετά», ανάφερε η βιολόγος Θεοδοσία Ζεγκινιάδου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο επιστημονικής εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας ESHRE που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Στη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης υπάρχει τράπεζα κρυοσυντήρησης όπου φυλάσσονται για μελλοντική χρήση τα υπεράριθμα γονιμοποιημένα ωάρια από εξωσωματικές γονιμοποιήσεις αλλά και σπέρμα ανδρών με κακοήθειες που πρόκειται να υποβληθούν σε αφαίρεση όρχεων. «Ο άνδρας που πάσχει από καρκίνο δίνει 2-3 φορές σπέρμα πριν την εγχείριση ή τη θεραπεία. Αυτό το σπέρμα αναμειγνύεται με απαραίτητα θρεπτικά υλικά, καταψύχεται και αργότερα το χρησιμοποιούμε είτε με σπερματέγχυση είτε με εξωσωματική και μικρογονιμοποίηση ανάλογα με την ποιότητα» εξήγησε ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο ΑΠΘ, Βασίλης Ταρλατζής.

Στην περίπτωση που ένα αγόρι έχει προσβληθεί από κακοήθη νόσο κατά την παιδική ηλικία μπορεί να γίνει κατάψυξη του ορχικού ιστού ώστε να χρησιμοποιηθεί αργότερα. «Το ζήτημα είναι αν δεν υπάρχουν ώριμα σπερματοζωάρια. Το να τα ωριμάσουμε in vitro είναι σε πειραματικό στάδιο. Τα αγόρια αν είναι κοντά στην εφηβεία μπορούν να δώσουν σπέρμα με εκσπερμάτιση, πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί με τα κορίτσια. Στην περίπτωση των αγοριών ή φυλάσσουμε σπέρμα ή κάνουμε βιοψίες και παίρνουμε κομμάτια ορχικού ιστού που περιέχει σπερματοζωάρια και τον φυλάσσουμε ώστε αργότερα να το χρησιμοποιήσουμε με μικρογονιμοποίηση. Στη γυναίκα δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί δεν έχει ώριμα ωάρια. Μπορεί όμως να φυλάσσεται ωοθηκικός ιστός και μετά επανεμφυτεύεται στις ωοθήκες, εφόσον υπάρχουν ή στο κοιλιακό τοίχωμα. Αυτό έχει γίνει και έχουν γεννηθεί 3-4 παιδιά σε όλο τον κόσμο. Αν όμως ο λόγος αφαίρεσης των ωοθηκών είναι καρκίνος, στην περίπτωση επανεμφύτευσης ωοθηκικού ιστού θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος επανεισαγωγής καρκίνου. Αναπτύσσονται, όμως, μέθοδοι ελέγχου των ιστών για να εξακριβωθεί αν έχουν καρκινικά κύτταρα. Είμαστε σε φάση οργάνωσης στην ογκολογική κλινική του Παπαγεωργίου ενός τμήματος, το οποίο θα λειτουργήσει την επόμενη χρονιά, όπου θα φυλάσσουμε ωοθηκικό ιστό από κοριτσάκια που έχουν προβληθεί από καρκίνο. Βέβαια επί του παρόντος θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ακόμη και στην Ευρώπη η χρήση είναι εντελώς πειραματική. Ενώ έχουν φυλαχτεί πάρα πολλά δείγματα ωοθηκικού ιστού, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί είναι ελάχιστα. Άρα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Προς το παρόν αυτό που κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν ο χρόνος το επιτρέπει, είναι να προκαλέσουμε ωορρηξία, να γονιμοποιήσουμε τα ωάρια να τα καταψύξουμε και μετά να τα εμφυτεύσουμε» πρόσθεσε ο κ Ταρλατζής.

Πηγή: ΑΝΑ-ΜΠΑ

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου