Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Ζουν εδώ και δυο χρόνια μέσα σε ένα μικρό αντίσκηνο στο κεντρικό πάρκινγκ της Μυτιλήνης. Μια μάνα με πέντε παιδιά, από τα οποία τα δυο είναι παραπληγικά, προσπαθεί μόνη της να κρατήσει ζωντανή την οικογένειά της μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς τα στοιχειώδη. Χθες βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο να οδηγηθεί στις φυλακές, αφήνοντας τα παιδιά της μόνα στο δρόμο, αφού σε βάρος της εκκρεμούσαν δυο καταδικαστικές αποφάσεις που πάρθηκαν ερήμην της στην Αθήνα, με την κατηγορία της επαιτείας! Χωρίς να έχει σπίτι και μέχρι πρόσφατα χωρίς να έχει καν όνομα – αφού ήταν αβάπτιστη -, ήταν αδύνατο να εντοπιστεί για να της επιδοθεί η κλήτευση του δικαστηρίου. «Πού είναι το κράτος πρόνοιας, το κράτος δικαίου, όταν στέλνουν μια μάνα που ζει στο δρόμο με τα παιδιά της, φυλακή;», δήλωσε στο «Ε» η κ. Μαρία Μάνου, μια κάτοικος της Μυτιλήνης, η οποία ανέλαβε να βοηθήσει την οικογένεια.

Η Λυδία Καραγιάννη, αυτό είναι το όνομα που πήρε πριν από λίγα χρόνια, είναι 49 ετών. Γεννήθηκε στον Παπάδο Γέρας και έφερε στον κόσμο πέντε παιδιά. Τα δύο πρώτα, ο Χρήστος και ο Μανώλης, 22 και 17 ετών αντίστοιχα, γεννήθηκαν παραπληγικά. Είναι καθηλωμένα σε αναπηρικές καρέκλες και δεν είναι σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους. Τα άλλα τρία παιδιά, ηλικίας 11, 10 και οκτώ ετών αντίστοιχα, ζουν μαζί με τη μητέρα τους, όλοι στοιβαγμένοι σε μια μικρή σκηνή στο πάρκινγκ. Το χειμώνα, λόγω των καιρικών συνθηκών, πηγαίνουν στον καταυλισμό των Τσιγγάνων στην περιοχή του Καρά Τεπέ, όμως από την άνοιξη πάλι επιστρέφουν στο πάρκινγκ, καθώς λόγω της αναπηρίας των παιδιών, η μάνα θέλει να βρίσκεται κοντά τους όταν πηγαίνει για δουλειές. Εδώ και δυο χρόνια ζουν μέσα στο πάρκινγκ και δίπλα τους ακριβώς, σε μια άλλη σκηνή, η αδελφή της 49χρονης που έχει δέκα παιδιά (!). Ένας μικρός καταυλισμός, με δυο οικογένειες να ζουν σε άθλιες συνθήκες στην καρδιά της πόλης.

Ο σύζυγος
Ο σύζυγος, σύμφωνα με πληροφορίες μπαινοβγαίνει στη φυλακή για υποθέσεις ναρκωτικών και άλλες παρανομίες, ενώ – μόπως καταγγέλλει η κ. Μάνου,η οποία γνωρίζει από κοντά το πρόβλημα της οικογένειας -, πολύ συχνά κακοποιεί τη γυναίκα του, την οποία είχε πάρει μαζί του στην Αθήνα για να ζητιανεύει στους δρόμους, μαζί με κάποιο από τα μικρά παιδιά τους, το οποίο κατάφερε να πάρει κρυφά η μάνα και να γυρίσει πίσω στη Μυτιλήνη.
Από το 2004 εκκρεμούσαν σε βάρος της δικαστικές αποφάσεις για επαιτεία στα φανάρια της περιοχής Λιοσίων στην Αθήνα. Χθες οδηγήθηκε στην Αστυνομία και κινήθηκε η διαδικασία για τη μεταγωγή της σε φυλακές σε εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων. Και όλα αυτά για το ποσό των 1.600 ευρώ που απαιτείτο για την εξαγορά της ποινής που της είχε επιβληθεί, για παράβαση του νόμου περί επαιτείας.
Τελικά, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, η μια απόφαση είχε παραγραφεί και το ποσό μειώθηκε στα 500 ευρώ. Μια δικηγόρος ανέλαβε εθελοντικά την εκπροσώπησή της για όλα τα διαδικαστικά, ενώ με πρωτοβουλία της κ. Μάνου, υπαλλήλων του Δικαστηρίου αλλά και δικηγόρων, συγκεντρώθηκε χθες το μεσημέρι το ποσό των 500 ευρώ, ώστε η γυναίκα να αφεθεί ελεύθερη.
«Το ζήτημα τώρα πλέον είναι να βρεθεί μια λύση για τα παιδιά της που πρέπει να μεταφερθούν σε ένα Νοσοκομείο κατ' αρχάς, για να διαπιστωθεί το πρόβλημα που έχει προκαλέσει την αναπηρία τους, και έπειτα για να νοσηλευτούν, και επιπλέον θα πρέπει να μεταφερθεί σε μια στέγη η μητέρα και τα άλλα τρία ανήλικα παιδιά της, καθώς κακοποιείται συνεχώς από το σύζυγό της και βέβαια δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει σε τέτοιες συνθήκες», τόνισε στο «Ε» η κ Μάνου.

Γράφει: Γιακουμή Πέλλη
14/10/2009
http://www.emprosnet.gr/

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου