Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Πολλά τα σενάρια και πολλά τα ονόματα για το νέο ένοικο της οδού Αριστοτέλους 17. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα το απόγευμα από το νέο πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους.

Η πρώτη απόφαση αφορά το μέλλον του υπουργείου και στη συνέχεια το πρόσωπο που θα αναλάβει, καθώς ακόμα δεν έχει αποφασισθεί αν θα υπάρξει ένα υπερυπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας. Αν τελικά συνενωθούν τα υπουργεία Υγείας και Ααπσχόλησης, θα πρέπει να συνταχθεί προηγουμένως Προεδρικό Διάταγμα, κάτι που βέβαια συνεπάγεται καθυστέρηση στην ορκωμοσία του νέου υπουργού Υγείας.

Τι θα κάνει ο Ηλίας Μόσσιαλος

Ο Ηλίας Μόσσιαλος είναι το πρόσωπο - κλειδί για το υπουργείο Υγείας. Είναι ο νέος βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE και σύμβουλος πολλών προέδρων και πρωθυπουργών για θέματα υγείας.

Ο ρόλος του στα νέα πολιτικά δεδομένα είναι βέβαιος, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό αν θα μετακομίσει στην οδό Αριστοτέλους, αν θα αναλάβει το υπερυπουργείο που πιθανόν να δημιουργηθεί ή αν θα είναι στο σώμα συμβούλων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Πάντως, το σχήμα που ακούγεται περισσότερο για το υπουργείο Υγείας ή το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, φαίνεται να είναι και αυτό που ακουγόταν εδώ και καιρό: Η Φώφη Γεννηματά ως ένα πρόσωπο - σύμβολο για το χώρο της υγείας λόγω του ονόματος που φέρει, και ο καθηγητής Ηλίας Μόσσιαλος. Το δίδυμο Μόσσιαλου - Γεννηματά, πολλοί εκτιμούν ότι αποτελεί ένα δυναμικό συνδυασμό καθώς καλύπτει το ιστορικό και το σύγχρονο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, δεν ξέρουμε αν ο συνδυασμός αυτός θα έχει την κατάλληλη απήχηση στο συνδικαλιστικό χώρο της υγείας.

Στην πρώτη γραμμή ο Γιώργος Φλωρίδης και η Εύη Χριστοφιλοπούλου

Ο κ. Γιώργος Φλωρίδης , ως εκπρόσωπος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, θα είναι σίγουρα από τις πρώτες επιλογές του πρωθυπουργού για το θώκο του υπουργείου Υγείας. Ο ίδιος ο βουλευτής Κιλκίς το επιθυμεί, και είναι χαρακτηριστικό ότι είναι ο μοναδικός που συνόδευσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική του επίσκεψη στο Λαϊκό Νοσοκομείο.Παράλληλα,η Έυη Χριστοφιλοπούλου αποτελεί και εκείνη μία λύση που θα ικανοποιήσει πολλούς στην περίπτωση συνένωσης των υπουργείων Υγείας και Απασχόλησης.

Μικρή η συμμετοχή της παλιάς φρουράς

Το βέβαιο είναι πάντως ότι το στίγμα του νέου κυβερνητικού σχήματος θα φέρει την υπογραφή του Γιώργου Παπανδρέου και η συμμετοχή της παλιάς φρουράς του ΠΑΣΟΚ θα είναι μικρή στη νέα κυβέρνηση.

Ποιοι άλλοι ακούγονται ή ποιοι θα ήθελαν

Το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, έχει ακουστεί από αρκετά στελέχη του χώρου της υγείας. Θεωρείται από πολλούς ως ο πολιτικός που μπορεί με το κύρος του να αναλάβει και να φέρει εις πέρας τις δύσκολες αποφάσεις που θα ληφθούν για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παροχή υπηρεσιών υγείας. Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης έχει επισκεφθεί πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα και έχει μιλήσει με εργαζόμενους και συνδικαλιστές του χώρου.

Τα ονόματα των πρωτοκλασσάτων στελεχών Κώστα Σκανδαλίδη και Δημήτρη Ρέππα, περιλαμβάνονται επίσης σε παρόμοιες συζητήσεις, ενώ κάποιο ρόλο φαίνεται ότι μπορεί να διαδραματίσουν η αναπλ. καθηγήτρια Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών κα. Αθηνά Λινού και ο καθηγητής της Καρδιολογίας και γνωστός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου ο κ. Δημ. Κρεμαστινός.

Πηγή: http://www.healthview.gr/node/13566

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου