Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Mε τον αντίλαλό του «βλέπει» επτάχρονος τυφλός από τη Βρετανία. Πρόκειται για τον Λούκας Μούρεϊ, ο οποίος θεωρείται και ο πρώτος στη Βρετανία που «βλέπει» τα αντικείμενα τριγύρω του βάσει του αντίλαλού του.

Συγκεκριμένα, το επτάχρονο αγόρι «χτυπάει» τη γλώσσα του στον ουρανίσκο και χρησιμοποιεί τον ήχο που παράγεται για να εντοπίσει τα αντικείμενα τριγύρω του αναλόγως με την επιστροφή του ήχου.

Με το να «κλικάρει» στον ουρανίσκο, το αγοράκι υπολογίζει την απόσταση του αντικειμένου από το χρόνο που κάνει να επιστρέψει ο αντίλαλος. Από την ένταση με την οποία ο αντίλαλος επιστρέφει ο Λούκας μπορεί να καταλάβει και το μέγεθος του αντικειμένου.

Ο μικρός Λούκας έμαθε την τεχνική αυτή από τη μέθοδο της εντόπισης αντιλάλου από τον Ντάνιελ Κίς, έναν επίσης τυφλό Καλιφορνέζο που ίδρυσε και τη Διεθνή Πρόσβαση για τους Τυφλούς. Οι γονείς του είδαν τον Κις στην τηλεόραση και επικοινώνησαν μαζί του, ώστε να μάθει τον Λούκας. «Ο Λούκας έμαθε να ''βλέπει'' με αυτόν τον τρόπο μέσα σε τρεις ημέρες, αλλά με εντατικά μαθήματα πριν από δύο χρόνια» αναφέρουν οι γονείς του στην εφημερίδα «Telegraph».

Η μέθοδος αυτή είναι παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιούν και οι νυχτερίδες.

http://www.apogevmatini.gr
11-10-2009

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου