Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Επιστήμονες δημιούργησαν στο εργαστήριο ένα τμήμα της άρθρωσης της σιαγόνας με χρήση ανθρώπινων ενήλικων βλαστοκυττάρων, μια τεχνική που ελπίζεται ότι θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση προβλημάτων όχι μόνο της συγκεκριμένης άρθρωσης, αλλά και άλλων οστών.

Το οστό που δημιούργησαν στο εργαστήριο οι ερευνητές ονομάζεται κροταφογναθική άρθρωση και συνήθως τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε αυτή είναι αποτέλεσμα γεννητικής ανωμαλίας, αρθρίτιδας ή τραυματισμού.

Καθώς η συγκεκριμένη άρθρωση έχει μια περίπλοκη δομή που καθιστά δύσκολη την αποκατάσταση με χρήση μοσχευμάτων από οστά που προέρχονται από άλλο σημείο του σώματος, στη μελέτη, που παρουσιάζεται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα που έλαβαν από το νωτιαίο μυελό.

Τα βλαστοκύτταρα αυτά τοποθετήθηκαν σε ένα πλαίσιο από ιστό που είχε σχεδιασθεί στο ακριβές σχήμα του ανθρώπινου οστού της σιαγόνας και στη συνέχεια καλλιεργήθηκαν με χρήση ενός ειδικά σχεδιασμένου βιοαντιδραστήρα που μπορούσε να χορηγεί στον αναπτυσσόμενο ιστό ακριβώς το επίπεδο θρεπτικών ουσιών που παρατηρείται κατά τη φυσική διαδικασία οστικής ανάπτυξης.

«Η διαθεσιμότητα εξατομικευμένων οστικών μοσχευμάτων που έχουν δημιουργηθεί από τα ίδια τα βλαστοκύτταρα του ασθενούς θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα ελλείμματα αυτά», ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης, συμπληρώνοντας ότι η νέα τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και σε άλλα οστά της κεφαλής και του τραχήλου στα οποία είναι δύσκολη η χρήση μοσχευμάτων από άλλα οστά του σώματος.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η κροταφογναθική άρθρωση που δημιούργησαν περιλάμβανε μόνο το οστό και όχι το χόνδρο, αναφέροντας ωστόσο ότι τώρα εργάζονται πάνω σε μια νέα μέθοδο για τη δημιουργία υβριδικών μοσχευμάτων που θα περιλαμβάνουν και οστό και χόνδρο.

Πηγή: BBC News
http://www.healthview.gr
13-10-2009

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου