Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Φαίνεται ότι, παρά την οικονομική ύφεση, η αγορά της κατ’ οίκον περίθαλψης συνεχίζει να ανθίζει στη Μ. Βρετανία, καθώς η σχετική δραστηριότητα ευνοείται από τα πιθανά οφέλη για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: τους ασθενείς, το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) και τους ανεξάρτητους παρόχους περίθαλψης.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που τροφοδοτούν την εκθετικού ρυθμού αύξηση της αγοράς της κατ’ οίκον περίθαλψης: η ενδεχόμενη βελτίωση της συμμόρφωσης με τη φαρμακοθεραπεία και η μείωση των φαρμάκων που πετιούνται, η βελτίωση των θεραπευτικών εκβάσεων, η απελευθέρωση νοσοκομειακών κλινών, η μείωση στις λίστες αναμονής, η τάση για μεταφορά της φροντίδας στην κοινότητα, η γήρανση του πληθυσμού, οι πιθανές μειώσεις του ΦΠΑ για τα νοσοκομεία και η αποφυγή των γενναίων εκπτώσεων των φαρμακευτικών εταιρειών προς τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Παρόλο που οι έρευνες στον τομέα αυτόν σπανίζουν, μελέτη που δημοσιεύθηκε από τον Όμιλο Health Economics της Β. Ιρλανδίας πριν από μερικούς μήνες βρήκε ότι το NHS θα μπορούσε να έχει μείωση δαπανών της τάξης του 80% με τη φροντίδα στο σπίτι, σε σχέση με τη φροντίδα στο νοσοκομείο. Παρόλο που τα νοσοκομειακά κόστη στη Β. Ιρλανδία είναι κατά κανόνα υψηλότερα από ό,τι στη Μ. Βρετανία, ο Καθηγητής Ciaran O’Neill από το Queen’s University of Belfast πιστεύει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί «σημαντική εξοικονόμηση» και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες που παρέχει η κατ’ οίκον περίθαλψη, πολλοί νέοι ενδιαφερόμενοι μπήκαν στο παιχνίδι (όπως οι εταιρείες Evolution, BUPA Home Health Care και πιο πρόσφατα η Medco Health Solutions, η οποία τον Αύγουστο ανακοίνωσε νέα συνεργασία για να παρέχει στο NHS κατ’ οίκον υποστηρικτικές φαρμακευτικές υπηρεσίες), ενώ η Healthcare at Home συνεχίζει να ηγείται στον χώρο αυτόν.

Όλο και περισσότερο, οι εταιρείες αυτές συνεργάζονται στενά με τις φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να παρέχουν εξειδικευμένες φαρμακευτικές θεραπείες απευθείας σε ασθενείς που πάσχουν από νόσους όπως η κυστική ίνωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το AIDS, ο καρκίνος κ.ά. Η εξέλιξη αυτή είναι ελκυστική τόσο για τις φαρμακευτικές όσο και για τις εταιρείες κατ’ οίκον περίθαλψης, διότι ανάγει την όλη επιχείρηση από ένα τοπικό νοσοκομειακό πρόγραμμα σε ένα πανεθνικό εγχείρημα.

Παρόλο που διάφοροι παράγοντες εμποδίζουν να εκτιμηθεί με ακρίβεια το μέγεθος της αγοράς της κατ’ οίκον περίθαλψης, πρόκειται για μια δυναμική που σίγουρα αξίζει να παρακολουθηθεί.

Πηγή:
PharmaTimes
http://www.healthview.gr/
6–10-2009

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου