H 18χρονη Μ. Σ. είναι παιδί μεταναστών και τελείωσε με άριστα το Λύκειο. Είναι όμως και άτομο με αναπηρία. Στη συγκλονιστική επιστολή της προς την ΟΛΜΕ δεν περιγράφει μόνο την Οδύσσειά της, αλλά δηλώνει και την αποφασιστικότητά της να διεκδικήσει το δικαίωμα που έχει κάθε Έλληνας συνομήλικός της με αναπηρία: την εισαγωγή της στο Πανεπιστήμιο, χωρίς Πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά βάσει του βαθμού απολυτηρίου.
Η Μ.Σ. στον αγώνα της έχει βρει συμπαραστάτες, εκτός από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους συμμαθητές της, τον Συνήγορο του Πολίτη, στον οποίο η ίδια απευθύνθηκε. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ουδεμία επίσημη-έγγραφη απάντηση έχει λάβει από το Υπουργείο Παιδείας.
Η επιστολή της 18χρονης (την οποία απέστειλε στις 20 Οκτωβρίου στην ΟΛΜΕ), στην οποία το όνομα και η ασθένειά της παραλείπονται… (Και στην περίπτωση που υπάρχουν απορίες, σπεύδω να πω ότι το ίδιο ύφος και ωριμότητα γραφής διέγνωσα και στα e-mail που αντάλλαξα με την Μ.Σ.)
«Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι τα άτομα με αναπηρία 'σκοντάφτουν' πάνω σε χιλιάδες εμπόδια που θέτει το αδηφάγο γραφειοκρατικό σύστημα με άμεσο επακόλουθο τον περιορισμό της συμμετοχής τους στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή.
Παράλληλα, 200.000 τουλάχιστον μαθητές, παιδιά μεταναστών από τρίτες χώρες, παρ' ότι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή/και φοιτούν σε ελληνικά σχολεία, ζουν στη σκιά της ταμπέλας του 'αλλοδαπού' απολαμβάνοντας υποτυπώδη πολιτικοοικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Όταν κανείς ανήκει και στις δύο κατηγορίες, τότε είναι πολύ πιθανό, όπως αποδεικνύει η προσωπική μου εμπειρία, να εγκλωβιστεί στα γρανάζια της συντηρητικής νομοθεσίας του ελληνικού κράτους, η οποία παρουσιάζει πολλαπλά προβλήματα (πολυνομία, ασάφεια νόμων, διαιώνιση κοινωνικών ανισοτήτων, νομικά κενά) και εν τέλει να υποβληθεί σε ρατσιστικό αποκλεισμό από ορισμένες κοινωνικές παροχές.
Ονομάζομαι M.Σ. Γεννήθηκα τον Αύγουστο του 1991 στο χωριό Πόρο του νομού Αυλώνας στην Αλβανία και πάσχω από (..…….). Από το 1994 ζω μόνιμα στην Ελλάδα μαζί με την οικογένειά μου.
Επειδή η πλειονότητα των γλωσσικών ερεθισμάτων που δέχθηκα στη νηπιακή ηλικία των 3 ετών ήταν στην ελληνική γλώσσα, πολύ γρήγορα έμαθα να μιλώ με άνεση, να εκφράζομαι, να σκέφτομαι στην ελληνική γλώσσα. Σε όλα τα σχολικά έτη από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μέχρι και την τρίτη Λυκείου φοίτησα ανελλιπώς σε δημόσια ελληνικά σχολεία και ανταποκρίθηκα επαρκέστατα στις μαθητικές απαιτήσεις. Μάλιστα, ως επιβράβευση των άριστων επιδόσεών μου κάθε χρονιά τόσο στο Γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο μου απονέμονταν αριστεία και πρωτεία.
Στις 20 Φεβρουαρίου, η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του Κεντρικού Τομέα Αθηνών γνωμάτευσε ότι εμπίπτω στο νόμο 3027/2002 περί εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, άνευ πανελλαδικών εξετάσεων. Η συγκεκριμένη γνωμάτευση με αριθμό πρωτοκόλλου 1184 δόθηκε στον πατέρα μου έπειτα από επίδειξη του διαβατηρίου του.
Συμμετείχα σε ενδοσχολικές εξετάσεις στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών και αποφοίτησα με Γενικό Βαθμό Απολυτηρίου Γενικού Λυκείου "ΑΡΙΣΤΑ" Δεκαεννέα και Εννέα Δέκατα.
Στις 16/09 υπέβαλα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (τίτλο απόλυσης από το Λύκειο, πιστοποιητικό της αρμόδιας πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής που πιστοποιεί την πάθηση, βεβαίωση γιατρού μέλους ΔΕΠ) στη γραμματέα της Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Στη θέα του αλβανικού διαβατηρίου αντί για αστυνομική ταυτότητα άρχισε μια ομολογουμένως φιλότιμη προσπάθεια από την πλευρά της τελευταίας ώστε να βρεθεί κάποια ελληνική "άκρη" στην καταγωγή μου προς διευκόλυνση της κατάστασης. Οι προσπάθειες δεν απέδωσαν καρπούς μιας και έχω αλβανική υπηκοότητα, αλβανική ιθαγένεια και οι δύο γονείς μου κατάγονται απ' την Αλβανία. Με λίγα λόγια απέναντι στο νόμο θεωρούμαι αλλοδαπή. Η γραμματέας με πληροφόρησε ότι ενώ είχε στείλει από καιρό ερώτημα στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να διασαφηνιστεί τι ακριβώς ισχύει για τους αλλοδαπούς, οι οποίοι εμπίπτουν στον νόμο περί «εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις», απάντηση δεν έλαβε ποτέ. Την ίδια στιγμή τηλεφωνεί στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου. Η προφορική ανεπίσημη απάντηση ήταν αρνητική: "Oι αλλοδαποί δεν μπορούν να εγγραφούν στην ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα με βάση το νόμο του 5% (παλιότερα 3%)". Έτσι, η γραμματέας μου επέστρεψε τα δικαιολογητικά παραπέμποντας με στο Υπουργείο Παιδείας απ' όπου θα μπορούσα, σύμφωνα με την ίδια, να πάρω διασαφητικές απαντήσεις στον καταιγισμό των εύλογων ερωτήσεων μου που ακολούθησαν την εξοργιστική και κυρίως αβάσιμη τηλεφωνική απάντηση από το Υπουργείο… Μάταια όμως!
Αρμόδιος υπάλληλος από τη Διεύθυνση Διεξαγωγής Εξετάσεων αρκέστηκε στην εξής καθόλου διαφωτιστική επισήμανση: "Οι αλλοδαποί που προσβλέπουν στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν δύο διεξόδους: είτε να συμμετάσχουν στις εξετάσεις που αφορούν την ειδική κατηγορία των αλλοδαπών είτε να εξεταστούν πανελλαδικώς με τα υπόλοιπα 'κανονικά' παιδιά".(Βλέπετε, όταν είσαι όχι μόνο αλλοδαπός αλλά και ΑμΕΑ, ο βαθμός 'αντι-κανονικοτητας' αυξάνεται!)
Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι σύμφωνα με το μοναδικό επιχείρημα που προέβαλλαν υπάλληλοι του Υπουργείου, προκειμένου να δικαιολογήσουν (τα αδικαιολόγητα;) την προφορική αρνητική τους απάντηση, «Η εγγραφή αλλοδαπών στην ανώτατη εκπαιδευτική βαθμίδα με βάση τον παραπάνω νόμο-χωρίς να εξεταστούν πανελλαδικώς-θα οδηγούσε στην εισαγωγή μαθητών με χαμηλές σχολικές επιδόσεις».
Άρα, αφενός προεξοφλούν τις μαθητικές ικανότητες παιδιών που φοιτούν χρόνια σε ελληνικά σχολεία και παρ' όλα αυτά δεν έχουν αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα και αφετέρου παραβλέπουν το γεγονός ότι ο νόμος διασφαλίζει την αξιοκρατική επιλογή των υποψηφίων, καθώς αναφέρει εναργώς ότι κριτήριο εισαγωγής των υποψηφίων είναι ο μέσος γενικός βαθμός απόλυσης από το Λύκειο.
Στις 18/09 κατέθεσα στη γραμματεία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών αίτηση για καθ' υπέρβαση εγγραφή μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά με αριθμό πρωτοκόλλου 360.
Την ίδια μέρα ανέφερα γραπτώς την κατάσταση ως είχε στο Συνήγορο του Πολίτη. Πλέον, τη διαμεσολάβηση στους αρμόδιους κρατικούς φορείς έχει αναλάβει δικηγόρος της ανεξάρτητης αυτής αρχής, ο οποίος, μάλιστα, προ ολίγων ημερών, με ενημέρωσε ότι έχει κατατεθεί ερώτημα στο νομικό σύμβουλο του Υπουργείου αναφορικά με τη δυνατότητα εγγραφής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι πάσχουν απ' τις προβλεπόμενες παθήσεις.
Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, βρίσκομαι μετέωρη εν αναμονή της έγγραφης απάντησης στην αίτηση που κατέθεσα η οποία, όπως μου είπε η γραμματέας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, έρχεται ούτως ή άλλως κατά τα τέλη Δεκέμβρη.
Συνακόλουθα, οι αρμόδιοι φορείς υποχρεούνται κατά τη γνώμη μου να διευκρινίσουν έγκαιρα τυχόν ασάφειες του νόμου ώστε από εδώ και πέρα αλλοδαποί μαθητές με σοβαρά προβλήματα υγείας να μην αντιμετωπίζονται ως 'μη προνομιούχοι', ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Και αφού, λοιπόν, μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς αποφεύγουν επιμελώς να δώσουν μια επίσημη υπεύθυνη απάντηση παίρνω το θάρρος να θέσω ευθέως το εξής ερώτημα στους επικεφαλής του Υπουργείου:
«Ποιά νομική διάταξη στερεί το δικαίωμα αξιοποίησης του νόμου 3794, ΦΕΚ Α 156/4.9.2009 από κατόχους τίτλου απόλυσης απ' το Λύκειο που πάσχουν απ' τις προβλεπόμενες σοβαρές παθήσεις μόνο και μόνο επειδή είναι υπήκοοι πολίτες τρίτων χωρών;»
Του Αρίστου Αναγνώστου
http://www.tvxs.gr
29-10-2009
Translate
Αναζήτηση αρχείου
Αναγνώστες
Σύνδεσμοι
Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
►
2013
(18)
- ► Φεβρουαρίου (3)
- ► Ιανουαρίου (6)
-
►
2012
(62)
- ► Δεκεμβρίου (2)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
- ► Φεβρουαρίου (9)
- ► Ιανουαρίου (18)
-
►
2011
(329)
- ► Δεκεμβρίου (14)
- ► Σεπτεμβρίου (17)
- ► Φεβρουαρίου (49)
- ► Ιανουαρίου (14)
-
►
2010
(581)
- ► Δεκεμβρίου (58)
- ► Σεπτεμβρίου (40)
- ► Φεβρουαρίου (56)
- ► Ιανουαρίου (32)
-
▼
2009
(513)
- ► Δεκεμβρίου (61)
-
▼
Οκτωβρίου
(97)
- Επίλυση προβλημάτων αλά Ελληνικά!
- Παγκόσμιες ημέρες - εορτασμός
- 21 – 24/10 :: Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Βλαβ...
- Με τη Williams γιόρτασε τα 35 της χρόνια η ομοσπον...
- Σε λειτουργία η πρώτη Ελληνική Σχολή Μαστολογίας
- Σε σοβαρή κατάσταση ένας 34χρονος παραπληγικός λόγ...
- Η Οδύσσεια μιας άριστης μαθήτριας, παιδιού μετανασ...
- Για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο κύττα...
- Εβγαλε εκτός… πλάνου άτομα με αναπηρία
- Γυναίκα απέκτησε βιονικό μάτι
- Έμφραγμα: οι γυναίκες έχουν τα ίδια συμπτώματα με ...
- BLONDE'S DIARY...
- Επιχειρήματα…
- ΕΞΩ... ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ !!!!!
- Αξιοπρέπεια ατόμων με αναπηρία
- Yπαρξη γραφείων μόνο στα… χαρτιά και στα οργανογρά...
- Δεν έχουμε ασανσέρ, δεν εγγράφουμε ανάπηρους!
- Τι θα γίνει με το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης
- Βόλος: Πανελλήνια έκθεση προϊόντων εργαστηρίων ΑμεΑ
- Το ακρωτήρι της ντροπής! Πως ταλαιπωρούν έναν παρα...
- ΚΚΕ vs Κινέζων
- Ο εργοδότης μπορεί να απολύει ακόμη και ανάπηρο!!!
- Πάτρα. Το αίσχος δεν έχει τέλος…
- Λεωφόρος Αμφιθέας… Πεζοδρομιακή αστυνόμευση;
- Αστυνόμευση των πεζοδρομίων;;;
- Γάιδαρος περιπολικό στο Χαλάνδρι
- Αναπηρική Lamborghini στην Τσεχία;
- Πλήρης αδιαφορία: Περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. κλείνει δι...
- Περιπολικό σε θέση στάθμευσης αναπηρικού οχήματος!...
- ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
- Οι δέκα προτεραιότητες της Υπουργού Υγείας
- ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ...
- Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων. Τα σχόλια δι...
- Εκλογές (Γελειογραφίες)
- Στο δρόμο πρωταθλητής επειδή έμεινε ... ανάπηρος!...
- 4 νεογνά νεκρά στο Αλεξάνδρα
- "Οι μισθοί των λιμενεργατών!"
- Άσκηση μετά το εγκεφαλικό;
- Άνθρωποι… κατώτερου Θεού!
- Έλλειψη προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία στο ...
- Επιστήμονες δημιούργησαν άρθρωση από βλαστοκύτταρα
- Οι Αυστραλοί πιστεύουν στο ξύλο με μέτρο
- ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Γαλάζιος υπουργός χρέωσε σ΄ έναν...
- 22.500 υποψήφιοι γενικοί γραμματείς
- Προς την Υπουργό υγείας
- Με απόφαση της υπουργού Υγείας Δικαιώθηκε το δ.σ. ...
- Νέα γονιδιακή θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον, με ε...
- Η απότομη και πλήρης συνταξιοδότηση μπορεί να σκοτ...
- Αβραμόπουλε άσε τα ψόφια...
- Η επιστολή ενός αναποφάσιστου. Τι κι αν πέρασαν οι...
- Στο όρος Μον Μπλάν με αναπηρικό καροτσάκι
- Θα ξανασταθώ στα πόδια μου
- Ο μυστηριώδης πόνος…
- Δυσλεξία: Όταν οι λέξεις χορεύουν
- Τυφλός «βλέπει» με τον αντίλαλό του
- Αποδείχτηκε για πρώτη φορά ότι είναι δυνατό ο καρκ...
- Απίθανες προτάσεις... Αυτό να δούμε να χάσουμε παρ...
- Πέρασαν τις 10.000 οι αιτήσεις για Γ.Γ.
- Πέθανε εκεί που είχε μείνει παράλυτος
- Ιατρικό παράδοξο:Γυναίκα γέννησε 2 φορές... τετράδ...
- Αλεξανδρούπολη: Για πρώτη φορά παγκοσμίως μεταμόσχ...
- Πανδημία στην υγεία
- 3000 αιτήσεις μέχρι σήμερα στο opengov.gr για τις ...
- Διώχνουν δόκιμο από τη Σχολή Αστυνομίας του Ρεθύμν...
- Έφαγε χάμπουργκερ και έμεινε παράλυτη
- Κύπρος - Νομοσχέδιο εντός του 2009 για άτομα με αν...
- Παράλυτος σκύλος θεραπεύθηκε με βλαστοκύτταρα
- Νέες τεχνικές αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας με...
- Η ανισοσκέλια, ακόμη και όταν είναι αρκετών εκατοσ...
- Αλλαγή σκυτάλης. Αλλαγή πολιτικής; Ας το ελπίσουμε!
- Αύξηση πόρων, διαφάνεια και προσλήψεις για την Υγε...
- Εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες και νομικές υ...
- Στυτική διαταραχή: Το μέγεθος του προβλήματος
- Σε άνθηση η κατ’ οίκον περίθαλψη στη Μ. Βρετανία
- Προγράμματα Κατάρτισης στην Ευρωπαϊκή Βουλή για το...
- Θεσσαλονίκη: Δύο γονίδια ενοχοποιούνται για την ιδ...
- 65o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
- Τα σενάρια για το υπουργείο Υγείας
- Αφιέρωμα στον Πειραϊκό Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων α...
- DPX Systems drill powered wheelchair
- Kivi Mobility Freedom
- Ventrac Freedom Model 300
- Who needs an electric wheelchair when there is zeus..
- Trevair Chair compilation and adaptive Iped
- Toyota wheelchair robot
- The Toyota iReal – Αμαξίδιο για όλους, αρτιμελείς ...
- Και ξαφνικά κάποιοι φιλοκυβερνητικοί θυμήθηκαν τα ...
- Αιωνόβια τα παιδιά του σήμερα
- Οι γυναίκες κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα απ...
- Διαμαρτυρία κατά των παράνομων διαφημιστικών πινακ...
- Honda U3-X Ηλεκτρικό μονόκυκλο – Το παίρνεις και φ...
- Αυξάνεται η κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους και...
- Τα 4 στάδια της ζωής!
- ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ (υπάρχει εξήγηση;)
- Τα παιδιά που τρώνε κάθε μέρα γλυκά και σοκολάτες,...
- Νέα τεχνική κρυοσυντήρησης ωαρίων υπόσχεται γονιμό...
- ΕΚΛΟΓΕΣ
- ► Σεπτεμβρίου (49)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου