Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Η πρόσβαση στα δημόσια κτήρια για κάποιους ανθρώπους εξακολουθεί να είναι πολυτέλεια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο για εξασφάλιση πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες σε κτήρια του δημόσιου τομέα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα – εκτός των πολλών άλλων που έχουμε αναφέρει σε άλλα ρεπορτάζ – είναι το κτήριο που μεταστεγάστηκαν οι υπηρεσίες του ΟΠΑΔ και όπως καταγγέλλει το Σωματείο ΑμεΑ, δεν είναι προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία.

Η μπάρα που έχει τοποθετηθεί στην εξωτερική σκάλα του κτηρίου – όπως υποχρεώνεται η υπηρεσία να κάνει – είναι απότομη και επιπλέον μόλις φτάσει στην κορυφή της το αναπηρικό αμαξίδιο, δεν χωράει να περάσει στην είσοδο.

Στο εσωτερικό δε, του κτηρίου δεν υπάρχει ράμπα για να μπορέσει να φτάσει στο ασανσέρ κάποιος που έχει κινητικό πρόβλημα. Μόνο σκάλες απλώνονται μπροστά του.
Έτσι το δικαίωμα όλων να μπορούν να μετακινηθούν αυτόνομα, στο συγκεκριμένο κτήριο καταστρατηγείται.
Το Σωματείο ΑμεΑ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΟΠΑΔ Αθανάσιο Βλάχο την οποία κοινοποίησε και στην προϊσταμένη του ΟΠΑΔ Ρεθύμνου.

Σε αυτήν σημειώνεται: «Η προσβασιμότητα αποτελεί σημείο – κλειδί για την εξίσωση των ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία, για το σκοπό αυτό η πολιτεία έχει θεσπίσει στο Ν. 2831/2000 και 1577/85 «Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό», σύμφωνα με τον οποίο τα κτήρια του δημοσίου, κοινής ωφελείας και γενικά συνάθροισης κοινού επιβάλλεται να είναι απολύτως προσβάσιμα και στα ΑμεΑ.
Το κτήριο που στεγάζονταν οι υπηρεσίες στο Ρέθυμνο δεν ήταν προσβάσιμο. Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις τελευταίες ημέρες ότι οι παραπάνω υπηρεσίες σας μεταστεγάστηκαν σε άλλο κτήριο επί της οδού Δημοκρατίας 10 όπου και αυτό δεν είναι προσβάσιμο. Μετά από επιτόπιο έλεγχο διαπιστώσαμε ότι από την είσοδο έως και τον ανελκυστήρα υπάρχουν δυο απότομες σκάλες στην μια εκ των οποίων έχει τοποθετηθεί μεταλλική ράμπα (απότομη και επικίνδυνη) η οποία δεν ανταποκρίνεται σε προδιαγραφές ούτε φυσικά στις ανάγκες μας. Μας θίγει δε, το γεγονός ότι τοποθετήθηκε για την πρόσβαση μας στο κτήριο χωρίς αυτό να είναι δυνατόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο εν λόγω κτήριο στεγάζεται και το ταμείο υγείας δημοσίων υπαλλήλων ΤΥΔΚΥ.
Η παραπάνω εξέλιξη αποδεικνύει περίτρανα τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο καταστρατηγούνται οι νόμοι και οι εγκύκλιοι των εκάστοτε υπουργών, στερώντας έτσι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τον εμπαιγμό που γίνεται σε βάρος μας και προσδοκούμε στην προσωπική σας παρέμβαση προκειμένου οι ασφαλισμένοι σας με αναπηρία να τύχουν ισότιμης μεταχείρισης με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους σας».

Χ.Β.
http://www.goodnet.gr/
14-10-2009

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου