Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009
Αιωνόβια θα είναι τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα στις αναπτυγμένες κοινωνίες, υποστηρίζουν ερευνητές σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet. Μάλιστα τα επιπλέον χρόνια ζωής θα τα περάσουν χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 30 χώρες καταδεικνύουν ότι από το 1950 οι πιθανότητες  να ξεπεράσει ένας άνθρωπος - ανεξαρτήτως φύλου- τα 80 χρόνια ζωής έχουν διπλασιαστεί. Ο καθηγητής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Γήρανσης στη Δανία Kaare Christensen, επικεφαλής της μελέτης, δηλώνει ότι το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται από το 1840 και μάλιστα δεν υπάρχουν δείγματα μείωσης της αυξητικής τάσης. «Οι άνθρωποι δεν ζουν μόνο περισσότερο αλλά και με λιγότερα προβλήματα και περιορισμούς της λειτουργικότητάς τους» τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης.

Το 1950 η πιθανότητα για έναν άνθρωπο να επιβιώσει μέχρι τα 80 ή 90 του χρόνια ήταν 15 - 16% για τις γυναίκες και 12% για τους άνδρες. Το 2002 αυτά τα ποσοστά είχαν αυξηθεί δραματικά. Συγκεκριμένα ήταν 37% για τις γυναίκες και 25% για τους άνδρες.

Μάλιστα οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο άνθρωπος πλέον μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει τέσσερα στάδια ζωής - παιδί, ενήλικας, νέος ηλικιωμένος και παλαιός ηλικιωμένος.

Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι η επιδημία της παχυσαρκίας θα έχει κόστος στο προσδόκιμο επιβίωσης της ανθρωπότητας, ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Christensen τόνισε ότι τέτοιες προγνώσεις είναι πολύ απλοϊκές. Δήλωσε χαρακτηριστικά « Η ζωή είναι λαχείο. Ορισμένοι παχύσαρκοι θα ζήσουν μέχρι τα 100 και μερικοί αδύνατοι θα πεθάνουν νωρίς».

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου