Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚHΣ & ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

65o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 7-10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης»

Θεσσαλονίκη 7 Οκτωβρίου 2009

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

Tα μεγάλα βήματα προόδου, που έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια η ορθοπαιδική επιστήμη σε όλους τους τομείς, θα συζητηθούν εκτενώς κατά τη διάρκεια του 65ου Πανελληνίου Ορθοπαιδικού Συνεδρίου, που οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.) με τη συμμετοχή βαλκανικών χωρών και πραγματοποιείται από σήμερα 7 Οκτωβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης.
    Το αντικείμενο της ορθοπαιδικής ειδικότητας έχει εξελιχθεί αλματωδώς την τελευταία δεκαετία λόγω της συνεχούς αύξησης των τροχαίων, εργατικών, αθλητικών και λοιπών ατυχημάτων, καθώς και λόγω της αύξησης των νοσημάτων φθοράς των οστών (οστεοαρθρίτιδα, σπονδυλαρθρίτιδα κλπ) ως αποτέλεσμα της επιμήκυνσης του μέσου όρου ζωής.

    Αυτά τόνισε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος τηςΕ.Ε.Χ.Ο.Τ. και της  οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Αναστάσιος Χριστοδούλου, καθηγητής ορθοπαιδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας, ότι παράλληλα θεαματικές πρόοδοι έχουν επιτευχθεί σε όλους τους επί μέρους τομείς της ορθοπαιδικής με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.  

    Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα σχετικά με  τη γονιδιακή παρέμβαση και θεραπεία, που αποτελεί σήμερα το πιο «καυτό» πεδίο στο χώρο της ιατρικής  έρευνας, αφού υπόσχεται εναλλακτικές λύσεις σε συμβατικές θεραπείες ή θεραπευτικές επιλογές σε παθήσεις, που μέχρι πρόσφατα το θεραπευτικό όφελος ήταν ανύπαρκτο ή ελάχιστο. Υπάρχουν ενδείξεις, ότι με τη γονιδιακή παρέμβαση ή και με τους αυξητικούς παράγοντες, οι ειδικοί επιστήμονες ίσως θα μπορούν να παρεμβαίνουν στο «άλυτο» και πολύ σοβαρό μέχρι σήμερα πρόβλημα των βαρέων βλαβών του νωτιαίου μυελού, που οδηγούν σε μόνιμη παράλυση των ασθενών.

    Οι θεαματικές πρόοδοι, που έχουν σημειωθεί στη μοριακή βιολογία και εφαρμόστηκαν στην έρευνα γύρω από τη σπονδυλική στήλη, έδειξαν επίσης, με την ανεύρεση γονιδίων, ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στη σκολίωση, την παραμόρφωση δηλαδή της σπονδυλικής στήλης στα παιδιά. Έτσι με την ανάλυση του DNA οι επιστήμονες θα μπορούν να έχουν πρόβλεψη για την εξέλιξη της πάθησης και να παρεμβαίνουν έγκαιρα για τη θεραπεία της.

    Καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων της ορθοπαιδικής παίζει και η ραγδαία εξέλιξη της υπολογιστικά καθοδηγούμενης ορθοπαιδικής χειρουργικής (navigation systems). Η χρήση της δίνει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε σχέση με τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Συγκεκριμένα μια επιτυχημένη εγχείρηση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων καθοριστική είναι η επιλογή του ασθενούς και ο σχεδιασμός της πρόθεσης. Με την ανάπτυξη της υπολογιστικά καθοδηγούμενης ορθοπαιδικής χειρουργικής νέα δεδομένα προστέθηκαν στη σωστή και με μεγάλη ακρίβεια διεγχειρητική τοποθέτηση των ενδοπροθέσεων.

     Η χρήση των navigation systems στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, αν και περιορισμένη, είναι πολλά υποσχόμενη. Μέχρι σήμερα υπάρχουν αρκετές μελέτες όσον αφορά την ακριβή τοποθέτηση υλικών (βιδών), που εξασφαλίζουν σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη και προσφέρουν τη δυνατότητα ικανοποιητικών διορθώσεων σε παραμορφώσεις, όπως η σκολίωση και η κύφωση.  

    Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται και η μέθοδος της διαδερμικήςκυφοπλαστικής σε όγκους και οστεοπορωτικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

     Στα επιτεύγματα της ορθοπαιδικής επιστήμης ανήκει και η εμφύτευση τεχνητών μεσοσπονδυλίων δίσκων, τόσο στην αυχενική, όσο και στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, που τα κλινικά αποτελέσματα φθάνουν να είναι πολύ ικανοποιητικά την τελευταία δεκαετία.

     Ιδιαίτερα εντυπωσιακά εξ άλλου είναι  σήμερα τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου της μεταμόσχευσης αυτόλογων χονδροκυττάρων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρές αλλά περιορισμένες βλάβες του αρθρικού χόνδρου των αρθρώσεων (γόνατος, ώμου, ποδοκνημικής και καρπού).

    Όπως εξήγησε ο καθηγητής κ. Χριστοδούλου οι τραυματικές βλάβες του αρθρικού χόνδρου (άμεσες μετά από ένα ενδαρθρικό κάταγμα ή έμμεσες μετά από μια συνδεσμική βλάβη) ή αυτές που προκύπτουν λόγω γενετικών ή μεταβολικών διαταραχών, δεν έχουν μέχρι σήμερα αποτελεσματική αντιμετώπιση και εξελίσσονται τελικά σε πλήρη καταστροφή του χόνδρου και ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο. Είναι γνωστές δε οι σοβαρές συνέπειες αυτών των βλαβών στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

    Για τη συγκεκριμένη μέθοδο μεταμόσχευσης των αυτόλογων χονδροκυττάρων πραγματοποιείται αρθροσκοπικά λήψη τμήματος υγιούς αρθρικού χόνδρου του ασθενούς, απομόνωση των χονδροκυττάρων και πολλαπλασιασμός των κυττάρων αυτών σε καλλιέργεια μέχρι ο αριθμός τους να γίνει είκοσι με πενήντα φορές μεγαλύτερος του αρχικού. Στη συνέχεια τα καλλιεργημένα αυτάχονδροκύτταρα εμφυτεύονται αρθροσκοπικά στην άρθρωση στο σημείο της βλάβης, προκειμένου να γεμίσουν το κενό που έχει δημιουργηθεί.  

    Η εφαρμογή της μεταμόσχευσης των αυτόλογων χονδροκυττάρων, που πραγματοποιείται σε ειδικά κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην κλινική πράξη εμφάνισε θεαματικά αποτελέσματα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Συγκεκριμένα μετά από παρακολούθηση ενός χρόνου διαπιστώθηκε πως το 72% των ασθενών εμφάνισαν βελτίωση της λειτουργικότητας της άρθρωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής. Μάλιστα η βελτίωση αυτή διατηρήθηκε ή και αυξήθηκε 24 μήνες μετά τη μεταμόσχευση.

    Στα ενδιαφέροντα θέματα του συνεδρίου περιλαμβάνονται ταβιοαπορροφήσιμα  υλικά, η διατατική ιστογένεση, που ένα μεγάλο μέρος της επικεντρώνεται στις επιμηκύνσεις των οστών και η πρόληψη των θρομβώσεων.

    Στο 65ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας θα συζητηθούν όλα τα παραπάνω θέματα. Στο συνέδριο συμμετέχουν και αντιπρόσωποι χειρουργοί από όλες τις βαλκανικές χώρες.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί κοινή ημερίδα όλων των βαλκανικών χωρών την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, κατά την οποία θα συζητηθούν τα επιτεύγματα της κάθε χώρας.

    Σημαντικό δε, ότι εκτός από τη σύσφιξη των επιστημονικών και κοινωνικών σχέσεων της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, θα τονιστεί η ελληνικότητα της Μακεδονίας με επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας-Βεργίνας, όπως και στα μνημεία και τις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης.

    Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο συμμετέχουν 22 επιστήμονες από πανεπιστήμια της Ευρώπης, που με τις διαλέξεις τους θα διευρύνουν τις γνώσεις του ακροατηρίου.

    Το 65ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορθοπαιδικών είναι από τα μεγαλύτερα, που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Συμμετέχουν περισσότεροι από 1.500 σύνεδροι, αντιπροσωπεύοντας περισσότερες από 15 χώρες της Ευρώπης, πραγματοποιούνται 28 συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, 8 δορυφορικά συμπόσια, 14 διαλέξεις και 12 ειδικές συγκεντρώσεις με εξειδικευμένους χειρουργούς, ενώ ανακοινώνονται περισσότερες από 500 ερευνητικές εργασίες.

    Πιστεύουμε ότι η επιτυχία του συνεδρίου είναι μεγάλη και θα προάγει την επιστημονική γνώση και το κύρος των Ελλήνων Ορθοπαιδικών.

Translate

Αναζήτηση αρχείου

Στατιστικά

Locations of visitors to this page

hit counter

Αναγνώστες

Προσθέστε μας

Share/Save/Bookmark

Αρχειοθήκη ιστολογίου